ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην 3η θέση, σταθερά το ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις- Προβάδισμα 6,5-7,5% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Gallop2

Μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές και τρεις δημοσκοπήσεις δείχνουν μπροστά τη Νέα Δημοκρατία  μεταξύ 6,5-7,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην 3η θέση, βρίσκεται σταθερά το Κίνημα Αλλαγής

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Marc  που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα», η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή επί των εγκύρων φτάνει έως και 7,5 μονάδες εν όψει των ευρωεκλογών.

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγές η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 29,2% και προηγείται κατά 7,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φτάνει στο 22%. Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνει στις 7,5 μονάδες.

Ειδικότερα: –ΝΔ 30,6% –ΣΥΡΙΖΑ 23,1% –Κίνημα Αλλαγής 6,6% –Χρυσή Αυγή 6,1% –ΚΚΕ 5,3% Ελληνική Λύση με 2,5% και Ένωση Κεντρώων με 2% ακολουθούν αλλά μένουν εκτός Ευρωβουλής.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,3%, έναντι 23,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,2%, ενώ έπονται η Χρυσή Αυγή με 4,3%, το ΚΚΕ με 3,9%, η Ελληνική Λύση με 1,7% και η Ενωση Κεντρώων με 1,4%. Το ίδιο ποσοστό (1,2%) συγκεντρώνουν Ποτάμι και Πλεύση Ελευθερίας.   Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, στην κάλπη των ευρωεκλογών δεν θα πάει το 4,1% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου αγγίζει το 12,5%.

Σύμφωνα με  τη δημοσκόπηση της MRB, για «Τα Νέα», η ΝΔ έχει προβάδισμα 6,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως καταγράφει η δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει το 30% στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, έναντι 23,5% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές:

ΝΔ 30% ΣΥΡΙΖΑ 23,5%

Κίνημα Αλλαγής 6,6%

Χρυσή Αυγή 6,3%

ΚΚΕ 5,9%

Ποτάμι 2,5%

Ένωση Κεντρώων 2,2%

Ελληνική Λύση 1,7%

Οικολόγοι Πράσινοι 1,5%

ΑΝΕΛ 1,2%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%

Αλλο κόμμα 4,4%

Λευκό/ Άκυρο/ Αποχή 4,5%

Δεν αποφάσισα/ Δεν απαντώ 8,7%

Στην παράσταση νίκης, η ψαλίδα είναι στο 46,3%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 63,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 17,1%.

Ενδιαφέρουν παρουσιάζει η απάντηση στην ίδια δημοσκόπηση, στο ερώτημα αν έχει επηρεαστεί η άποψή τους για την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των παροχών και προς ποια κατεύθυνση. Σε αυτό το ερώτημα, το 56,9% εξέφρασε αρνητική άποψη για την κυβέρνηση και το 36,3% θετική.

Πιο αναλυτικά, το 24,9% απάντησε ότι έχει πολύ ή αρκετά αρνητικότερη γνώμη για την κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 34,7% είπε ότι η άποψή του είναι το ίδιο αρνητική.

Στον αντίποδα, το 20,4% δήλωσε ότι έχει πολύ ή αρκετά θετικότερη άποψη για την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των παροχών και το 15,9% είπε ότι γνώμη του παρέμεινε το ίδιο θετική.

Το κριτήριο των Ευρωεκλογών

Το 41,2% απαντά ότι θα ψηφίσει για να εκλέξει το κόμμα και τα πρόσωπα που θα με εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο. Το 14,5% των ερωτηθέντων λέει ότι θα ψηφίσει για να αποδοκιμάσει την παρούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 12,2% απαντά ότι θέλει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ και το 10% θέλει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το  8,2% απαντά ότι κριτήριο της ψήφου τους στις ευρωεκλογές θα είναι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποιο άλλο κόμμα, το 4,3% δηλώνει ότι θέλει να αποδοκιμάσουν τη ΝΔ και το 0,9% θα ψηφίσουν με στόχο να αποδοκιμάσουν κάποιο άλλο κόμμα. «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» απαντά το 8,7%.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top