ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Novartis: Προανακριτική ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας

tsipra-ko

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis με στόχο την απόδοση ευθυνών ανακοίνωσε στην ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης», είπε ο πρωθυπουργός ενώ επέρριψε ευθύνες στο παλιό πολιτικό σύστημα για την χρεοκοπία της χώρας. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα για αποκάλυψη της αλήθειας χωρίς, όπως είπε «υπερβολές και κυνήγι μαγισσών ή λαϊκά δικαστήρια».
«Η ΚΟ συνεδριάζει εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Ζούμε στιγμές που δοκιμάζεται η ευθύνη, η συνταγματική συνέπεια, το θάρρος και η πολιτική αποφασιστικότητα όλων μας. Η χώρα κατέληξε εκεί που κατέληξε όχι μόνο εξαιτίας των χρόνιων στρεβλώσεων του αναπτυξιακού της μοντέλου αλλά και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και μιας εκτεταμένης κουλτούρας ανοχής της διαφθοράς εντός της χώρας, εξαιτίας του εκφυλισμού ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «μεθόδους μαφίας και δημαγωγία».
«Γνωρίζουμε το θράσος, την ιδιοτέλεια, τις μεθόδους μαφίας, τη μετατροπή τραπεζικών λογαριασμών σε αριθμούς κινητών τηλεφώνων και τη δημαγωγία κάθε φορά που κάποιος πιανόταν στα πράσα. Δεν υπήρξε ούτε μια αποκάλυψη σκανδάλων που να μην έπαιξε η ίδια κασέτα περί πολιτικής δίωξης. Τα ίδια βλέπουμε και σήμερα», ανέφερε ενώ τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης απέναντι στη Δικαιοσύνη. «Η ευθύνη η δική μας είναι πολύ μεγάλη για την Αριστερά και τους ηθικούς της κώδικες.
Είναι ευθύνη μας να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στη Δικαιοσύνη και την Πολιτική. Δεν είναι ζήτημα μόνο ηθικής σημασίας αλλά και ζήτημα που αφορά το αύριο αυτής της χώρας, γιατί δεν υπάρχει αύριο αν δεν ξεμπερδέψουμε με τις παθογένειες που κληροδότησε το σύστημα της διαπλοκής.Τίποτα κρυφό, τίποτα κάτω από το χαλί. Χωρίς υπεβολή, χωρίς κυνήγι μαγγισών και χωρίς λαϊκά δικαστήρια. Στόχος μας η αποκάλυψη της αλήθειας», είπε στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική και στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας ότι «έχουν αποδυθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών, και εκβιασμού, των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και της ελληνικής Δικαιοσύνης».
«Δημόσια, ανοιχτά, απροκάλυπτα, αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές παρακράτους, κουκούλας και εκφοβισμού», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε «ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα;» και «τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας, της διχαστικής γραμμής, με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της δημοκρατικής αυστηρότητας, της λαϊκής Δεξιάς, που οραματίστηκε ο ιδρυτής του».
«Πρέπει να μιλήσει με ονόματα, ποιος έστησε τη σκευωρία που επικαλείται;», είπε. «Αν δεν τις έχει τις απαντήσεις, που δεν τις έχει, ας μην ξανατολμήσει να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σκάνδαλο κι αν του έχει μείνει έστω ελάχιστη αξιοπρέπεια να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε «Να μας πει ποιος είναι αυτός που έστησε τις εκθέσεις του FBI . Τον καλώ να δώσει άμεσα απαντήσεις. Αν δεν τις έχει , να μην ξανατολμήσει να επανελάβει την κατηγορία περί σκευωρίας. Και να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας»

Λίγο νωρίτερα θέλησε όπως είπε ο ίδιος, να θέσει κρίσιμα ερωτήματα για τον κ. Μητσοτάκη. «Δεν έχουν απλά υιοθετήσει μία προκλητική στάση. Έχουν επιδοθεί σε επιχείρηση εκφοβισμού των μαρτύρων και των εισαγγελέων και της Δικαιοσύνης. Θέλουν να πετύχουν βίαια ότι δεν μπορούν να πετύχουν με δημοκρατικά μέσα. Θέλουν να καλύψουν το σκάνδαλο και τις ποινικές ευθύνες κάποιων αν αποδειχθούν ότι υπάρχουν» για να προσθέσει ότι χρησιμοποιούν πρακτικές παρακράτους. «Τη σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της διχαστικής γραμμής με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της δημοκρατικής αυστηρότητας και της λαϊκής δεξιάς. Με ποια στοιχεία καταγγέλλει σκευωρίες» αναρωτήθηκε.

«Τίποτε κρυφό, τίποτε κάτω από το χαλί», σημείωσε, ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Χωρίς όμως υπερβολές, χωρίς κυνήγι μαγισσών, χωρίς λαϊκά δικαστήρια. Αλλά με θάρρος και συναίσθηση εθνικής ευθύνης». Τόνισε ότι είναι εχθρική προς την Αριστερά η επιδίωξη κάποιου είδους ρεβάνς και εχθρικός ο πολιτικός στόχος εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων. «Δικός μας στόχος μας είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια», υπογράμμισε.

«Δεν πρόκειται να κουκουλώσουμε πρόσωπα και πράγματα και να εμποδίσουμε το έργο της δικαιοσύνης. Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς γιατί δεν έχουμε σύμμαχο τα οικονομικά συμφέροντα αλλά την αρετή και την αλήθεια παρόλο που κάποιοι επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες και να προσβάλουν τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε ενώ αναφερόμενος στο κόστος της υπόθεσης είπε πως μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων την περίοδο 2000-2010 η ζημιά ανέρχεται σε 23 δισ. ευρώ. «Ένα μνημόνιο, δηλαδή» είπε ο πρωθυπυργός.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον ελληνικό λαό η φαρμακευτική εταιρεία Novartis. «Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο έκλεψαν τον ελληνικό λαό», τόνισε.
Τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής είχε προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top