ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Oριστικό διαζύγιο;

theodorakis-gennimata

Όλα τα δεδομένα δείχνουν πως το Ποτάμι, αποφασίζει  κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ), που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (επίπεδο Σκαλκώτα, αίθουσα MC3) στις 12.00, την οριστική έξοδό του από το Κίνημα Αλλαγής.

Στις 12:00 αρχίζει η συνεδρίαση  με ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη και τοποθετήσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες κύριο επιχείρημα του Επικεφαλής του Ποταμιού θα είναι η απαίτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για προσαρμογή όλων των άλλων δυνάμεων και κυρίως του Ποταμιού στις δικές της πολιτικές θέσεις (εκλογές τώρα, Μακεδονικό κλπ) καθώς και της κοινής τοποθέτησης στη Βουλή των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων με βάση την αρχή της πλειοψηφίας. Δηλαδή υπακοή των βουλευτών του Ποταμιού στις αποφάσεις της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Εξάλλου σε συνεντεύξεις του τον τελευταίο καιρό είχε προϊδεάσει ότι η απόφασή του θα είναι η οριστική αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ. «Το Κίνημα Αλλαγής είναι πιο συντηρητικό από αυτό που θέλαμε», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες,  μέχρι και την τελευταία στιγμή στελέχη του Ποταμιού, επιχείρησαν να τον μεταπείσουν , προτείνοντας αναβολή της οριστικής απόφασης για αποχώρηση  για να παραμείνει ανοιχτή η πόρτα του ΚΙΝΑΛ , ώστε να γίνει μια ειλικρινής προσπάθεια εξεύρεσης μιας συμβιωτικής λύσης που θα σέβεται και τις ιδεολογικοπολιτικές αρχές του Ποταμιού αλλά και την αυτονομία της ΚΟ του ομάδας. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τον κ. Θεοδωράκη, παρά το ότι διαμορφώθηκε και από τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού την Πέμπτη, παρουσία και του ιδίου.

Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί  σημερα και τις επόμενες ημέρες είναι πόσα από τα στελέχη του Ποταμιού, είναι αποφασισμένα  να ακολουθήσουν τον Στ. Θεοδωράκη στην έξοδό του.

Το κλίμα στο εσωτερικό του Ποταμιού είναι εξαιρετικά βαρύ εν όψει της συνεδρίασης, καθώς αρκετά στελέχη  διαφωνούν με τις επιλογές του κ. Θεοδωράκη. Κάποιοι μάλιστα δήλωσαν ότι  είναι  αποφασισμένοι να παραμείνουν στο ΚΙΝΑΛ (Καρκατσούλης, Δρέττα κ.α). Άλλα διαφωνούντα στελέχη φαίνεται ότι θα παραιτηθούν από τα όργανα του ΚΙΝΑΛ, από τη στιγμή που θα αποσυρθεί το Ποτάμι που τα έχει τοποθετήσει σε αυτά, αλλά δεν αποκλείουν να ενταχθούν στο ΚΙΝΑΛ με άλλη ιδιότητα, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να μην χαθεί οριστικά αυτή η ευκαιρία.

Τα στελέχη αυτά εκφράζουν την απογοήτευσή τους, διότι- όπως τονίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις – η αποχώρηση του Ποταμιού, θα σφραγίσει ακόμη  μια αποτυχημένη προσπάθεια για την (ανα)συγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Πρόκειται- λένε – για μια ακόμα ήττα της πολιτικής της σύγκλισης, της συναίνεσης, της δημοκρατικής συνύπαρξης διαφορετικών απόψεων, ακόμα και στον ίδιο χώρο. Σημειώνουν, επίσης, ότι το Ποτάμι δεν ήταν έτοιμο για μια μειοψηφική παρουσία σ’ ένα μεγάλο κίνημα, αλλά ούτε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ  να δεχθεί τις ύπαρξη μειοψηφιών και την διαφορετική άποψη, ιδιαίτερα στην μεταβατική αυτή φάση του Κινήματος Αλλαγής.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top