ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Opinion Poll: Διευρύνεται η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- 3ο κόμμα το ΚΙΝΑΛ

Opinion

Παγιώνεται μια μεγάλη διαφορά υπέρ της Ν.Δ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 12% στην πρόθεση ψήφου και της τάξης του 14% αν αφαιρώντας  τα λευκά, άκυρα και θ αποχή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για το Βαρόμετρο της OPINION POLL τον Δεκέμβριο του 2017 η διαφορά στα ποσοστά μετά την αναγωγή έχει αυξηθεί κατά μία μονάδα. Μελετώντας την πορεία των συσχετισμών σύμφωνα με τα μηνιαίες έρευνες της Εταιρείας, υπήρξε μια μείωση της  διαφοράς το διάστημα Φεβρουάριου- Μαρτίου 2018. Ωστόσο από εκείνη την χρονική στιγμή και στην συνέχεια υπάρχει μια σταδιακή και συνεχής αύξηση της διαφοράς.

Όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι από τους πολίτες που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των αναποφάσιστων. Θα πρέπει δε να συνεκτιμηθεί, ότι τμήμα αυτών φαίνεται να τροφοδοτούν μια στάση  αποχής και να προσανατολίζεται ςε μικρότερα κόμματα που άλλα εμφανίηονται ςτον πίνακα αποτελεσμάτων γιατί υπερβαίνουν το 1% ( ςτην παρούσα έρευνα για παράδειγμα αυτό φαίνεται με την ΛΑΕ , την ΜΕΡΑ 25 και την Ελληνική Λύση) και άλλα βρίσκονται κοντά στον πήχη.

Μάχη δίνεται για την τρίτη θέση, αφού ΚΙΝΑΛ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και Κ.Κ.Ε « πέφτουν πάνω στο νήμα » με 5.6%, 5.4% και 5% αντίστοιχα στην πρόθεση ψήφου και στο 6.44%, 6.21% , 5.85% στην πρόθεση ψήφου μετά την αφαίρεση λευκών, άκυρων και της αποχής. Μεγάλες διακυμάνσεις στην εκλογική του επιρροή φαίνεται να χει το ΚΙΝΑΛ που δεν έχει παγιώσει μια σταθερή  βάση ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων.

Από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα , μόνο Κόμμα Κεντρώων δείχνει να έχει την δυνατότητα να παλέψει την είσοδο στην  εθνική Βουλή συγκεντρώνοντας ποσοστό 2.1 % στην πρόθεση ψήφου και 2.4% μετά την αναγωγή. Το ΠΟΤΑΜΙ και οι ΑΝΕΛ υφίστανται μεγάλες απώλειες συγκεντρώνοντας 0.8% και 0.7% αντίστοιχα στην πρόθεση ψήφου.

Σο πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται από τις απόψεις των πολιτών για σειρά από θέματα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο για την Κυβέρνηση, αφού ςε όλεσ τισ επιλογές της , σε όλα τα θέματα έχει απέναντι της μια μεγάλη έως συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία. Σο 75.5% θεωρεί ότι θ χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το 76.9% θεωρεί λαθεμένη την συνολική πολιτική της Κυβέρνησης , το 84% θεωρεί ότι η χώρα συνεχίζει να κινείται στον αστερισμό των μνημονιακών δεσμεύσεων και της επιτροπείας, το 75.8% δηλώνει ότι θα συνεχιστούν οι πολιτικές της λιτότητας και το 70% εκτιμά πως με την πολιτική που ακολουθείται θα χειροτερέψει η οικονομική του κατάσταση. Ταυτόχρονα, το 65% ζητάει να μην επικυρωθεί από την Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, το 78% δεν περιμένει κάτι από τον Ανασχηματισμό που έγινε, το 57.1% θεωρεί την Κυβέρνηση βασικά υπεύθυνη για την τραγωδία στο Μάτι, και το 56% θεωρεί ότι κα υπάρξει τελικά η μείωση των συντάξεων ακόμα και να πάρει μια μικρή παράταση.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top