ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Panama Papers: 22 κράτη ανέκτησαν 1,2 δισεκ.δολάρια

panama-papers

Τρία χρόνια μετά το σκάνδαλο των «Panama Papers», τα 22 κράτη, πολίτες των οποίων εμπλέκονται σ’ αυτό το πολυπλόκαμο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να ανακτήσουν 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια, ανακοίνωσε σήμερα η κοινοπραξία των ερευνητών δημοσιογράφων στους οποίους οφείλονται οι αποκαλύψεις.
Η βρετανική εφορία συγκέντρωσε από τους φοροφυγάδες 252 εκατομμύρια δολάρια, η Αυστραλία 92 εκατομμύρια και η Γαλλία 136 εκατομμύρια, ενώ το συνολικό ποσό «αναμένεται να αυξηθεί», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).
Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία ήταν η πρώτη που δημοσίευσε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, υπογραμμίζει πως οι γερμανοί ερευνητές, από την πλευρά τους, επαναπάτρισαν στα ταμεία της εφορίας 183 εκατομμύρια δολάρια.
«Τα Panama Papers δεν επέτρεψαν μόνο στις κυβερνήσεις να ανακτήσουν κρυμμένα κεφάλαια (…), αλλά θα επιτρέψουν επίσης, πιο μακροπρόθεσμα, να αλλάξουν οι συμπεριφορές και η στάση των πολιτών», υπογραμμίζει η Σύμπραξη στον απολογισμό της.
Η αποκάλυψη από τον διεθνή Τύπο του σκανδάλου των «Panama Papers», ενός εκτεταμένου συστήματος φοροδιαφυγής ενορχηστωμένου από το διακριτικό δικηγορικό γραφείο που δημιούργησε στον Παναμά η Mossack Fonseca, κινητοποιεί εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια τη δικαιοσύνη σε πολλές χώρες.
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από μια εκατοστή εφημερίδες, αποκάλυψε την παρουσία σε φορολογικούς παραδείσους αγαθών που ανήκουν μεταξύ άλλων σε 140 πολιτικούς αξιωματούχους, σταρ του ποδοσφαίρου ή δισεκατομμυριούχους. Η αποκάλυψη προκάλεσε κύμα σοκ σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top