ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Politico: Αντιμέτωπη με πρόστιμο 200 εκατ.ευρώ η Ελλάδα

customs-greek

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης απαιτούν πάνω από 200 εκατ.ευρώ από τα ελληνικά τελωνεία γιατί δεν κατάφεραν να ενεργήσουν εναντίον ενός μεγάλου κινεζικού κυκλώματος που πλημμύρισε την Ευρώπη με πολύ φθηνά ρούχα και παπούτσια, γράφει το Politico.
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) επικεντρώθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, που ανήκει στην COSCO. Οι τελωνειακοί εκεί δεν κατάφεραν να σταματήσουν το περίπλοκο δίκτυο διακρατικών εγκληματιών που απέφευγαν συστηματικά την καταβολή δασμών εισαγωγής και ΦΠΑ για μεγάλες ποσότητες παπουτσιών και ρούχων, είπαν στο POLITICO οι ερευνητές της OLAF.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που διαβιβάστηκε στην Κομισιόν στα τέλη Δεκεμβρίου, είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην προσπάθεια της OLAF να καταστείλει το εγκληματικό δίκτυο που απέφυγε την πληρωμή τουλάχιστον 2,5 δισεκ.ευρώ εισαγωγικών δασμών σε έξι χώρες από το 2015. Οι οικονομικές απώλειες σε πληρωμές ΦΠΑ, που οφείλονταν τόσο στους εθνικούς προϋπολογισμούς όσο και τον ευρωπαϊκό, είναι ακόμα μεγαλύτερο ποσό, λένε οι ερευνητές.
«Η OLAF επιβεβαιώνει ότι κατέληξε στην έρευνα που αφορά την απάτη εισαγωγής υποτιμολογημένων προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και παπουτσιών στην Ελλάδα για την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2015 έως τις 31 Μαρτίου 2018» λέει η δήλωση της υπηρεσίας.
«Με βάση τα ευρήματα, η OLAF έχει εκδώσει μια οικονομική σύσταση στα Ελληνικά Τελωνεία για την ανάκτηση του ποσού των 202,3 εκατ.ευρώ σε απώλεια εισαγωγικών δασμών σχετικά με τις υποτιμολογημένες αξίες αυτών των προϊόντων».
Το 2017, η OLAF είχε καταλήξει ότι το ίδιο σχήμα που λειτουργούσαν κινεζικές εγκληματικές ομάδες είχαν στόχο λιμάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα εκείνη κατέληξε σε πρόστιμο 2,7 δισεκ.ευρώ στο Λονδίνο, που αμφισβήτησε τα αποτελέσματα και πήγε την υπόθεση στο δικαστήριο.
Οι αρχές στην Ελλάδα δεν έκαναν σχόλιο για τα αποτελέσματα των ερευνών.
Το σχήμα της απάτης είναι ιδιαίτερα σύνθετο και περιλαμβάνει πολλούς οδηγούς φορτηγών, ψεύτικα έγγραφα και ανώνυμους μάνατζερς που έδιναν τηλεφωνικά στους οδηγούς ακριβείς οδηγίες για το πού να παραδώσουν τα προϊόντα, σύμφωνα με τις έρευνες. Μόλις τα προϊόντα έμπαιναν μέσα στα κοντέινερ, γίνονταν ψεύτικες δηλώσεις, με εξαιρετικά χαμηλές αξίες για ρούχα και παπούτσια, έτσι ώστε οι εισαγωγείς να αποκομίζουν κέρδος από την αποφυγή εισαγωγικών δασμών και πληρώνοντας πολύ λιγότερα από όσα ήταν νόμιμα απαιτητά.
Τα προϊόντα μετά φορτώνονταν σε φορτηγά και αποστέλλονταν στην αγορά σε πόλεις όπως η Φλωρεντία και Βαρκελώνη.
Η έρευνα επίσης κατέληξε ότι οι Κινέζοι απατεώνες έστηναν εταιρίες που αναλάμβαναν την παράδοση των προϊόντων. Μόλις οι φορολογικές αρχές αντιλαμβάνονταν την κομπίνα οι εταιρίες αυτές εξαφανίζονταν, για να ξαναγεννηθούν μετά κάπου αλλού.
Εσωτερικά στοιχεία της OLAF δείχνουν ότι η ροή δεκάδων εκατομμυρίων κιλών υποτιμολογημένων προϊόντων που πέρασαν μέσω των λιμανιών της Βρετανίας έχει τελείως σταματήσει από το 2018, όταν οι τελωνειακοί άρχισαν να κάνουν πιο συστηματικούς ελέγχους. Η ροή των προϊόντων αυτών τώρα έχει αλλάξει σημεία εισόδου, στην Ελλάδα, Ουγγαρία και Σλοβακία, σύμφωνα με την έρευνα.
Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, καθώς θεωρούν ότι οι απατεώνες στρέφονται τώρα σε ονλάιν υπηρεσίες.
Η Κομισιόν, που έχει ενημερωθεί για την έρευνα και τα ευρήματα, θα απευθυνθεί στις ελληνικές αρχές για να επιβεβαιώσει αν και κατά πόσον πήραν μέτρα για να τεθεί τέλος στις κινεζικές επιχειρήσεις απάτης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top