ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Politico: Διχάζει όσο λίγοι η εισαγγελέας Τουλουπάκη

heleni_touloupaki_

Η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico παρουσίασε τον κατάλογο των προσωπικοτήτων που αναμένεται να «διαμορφώσουν» την Ευρώπη το επόμενο έτος (POLITICO 28 Class of 2019). Πρόκειται για ανθρώπους με δράση, για ανθρώπους «παρεμβατικούς» και οραματιστές.
Στην τέταρτη θέση της λίστας του Politico βρίσκεται η Ελένη Τουλουπάκη.

Λέει η παρουσίαση:

Λίγοι χαρακτήρες στην ελληνική πολιτική διχάζουν τόσο όσο η Ελένη Τουλουπάκη. Για τους υποστηρικτές της, η εισαγγελέας διαφθοράς είναι μια αναγκαία μάστιγα, που ξεριζώνει την κουλτούρα της διαφθοράς που απλώνει τα πλοκάμια της βαθιά στο κατεστημένο της χώρας. Για τους επικριτές της, είναι ένα εργαλείο του κυβερνώντας ακροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ, που κυνηγά πολιτικές βεντέτες και υπονομεύει την αντιπολίτευση.
Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι οι υποθέσεις με τις οποίες ασχολείται έχουν την δυναμική να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη ενόψει των εθνικών εκλογών τον ερχόμενο χρόνο, στις οποίες η κεντροδεξιά ΝΔ έχει πειστικό προβάδισμα. Τον Οκτώβριο έκανε ένα βήμα μπροστά διεκδικώντας το πρώτο υψηλόβαθμο σκαλπ –όταν η έρευνα που ξεκίνησε κατέληξε στην προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, πρώην σοσιαλιστή υπουργού. Ο Παπαντωνίου, κατηγορούμενος για δωροδοκία στη θητεία του ως υπουργός άμυνας, έχει αποκαλέσει τις κατηγορίες «εξωφρενικά μυθεύματα».
Η Τουλουπάκη έχει επίσης εργαστεί στενά με τις αμερικανικές αρχές σε μια έρευνα για το κατά πόσο η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis δωροδόκησε κυβερνητικούς παράγοντες για να δαπανήσουν δημόσιους πόρους για τα προϊόντα της εταιρίας.
Οι εισαγγελείς που εργάζονται υπό την Τουλουπάκη ερευνούν 10 πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Ευρωπαίο επίτροπο για την μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.
«Οι υποθέσεις που χειριζόμαστε έχουν μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον [αφορώντας] όχι μόνο την εγχώρια διαφθορά, αλλά και υποθέσεις ξένης διαφθοράς» λέει η Τουλουπάκη. «Θα συνεχίσουμε ακούραστα τις προσπάθειές μας εφόσον υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον». Η 48-χρονη εισαγγελέας αρνείται να σχολιάσει τις κατηγορίες που προγραμματίζει να φέρει η ομάδα της, αλλά επιμένει ότι οι υποθέσεις που βρίσκονται για χρόνια σε εκκρεμότητα «έχουν ήδη επιταχυνθεί και αρχίζουν να φέρουν καρπούς».
Η Τουλουπάκη έχει αναδειχθεί στις εισαγγελικές υπηρεσίες, μετακινούμενη από το τμήμα κατά του ρατσισμού, στη μονάδα οικονομικών εγκλημάτων, τα τρία χρόνια πριν να αναδειχθεί στη σημερινή της θέση. Λέει ότι άρχισε για πρώτη φορά να εργάζεται σε θέματα διαφθοράς το 2015 όταν μίλησε με τον Ερβέ Φαλσιανί, τον πληροφοριοδότη της HSBC που αποκάλυψε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα και όλη την ΕΕ, απέφυγαν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, ακολουθώντας συμβουλές Ελβετών τραπεζιτών. «Πρέπει να ξαναχτίσουμε το brand name της Ελλάδας» λέει. «Πρέπει όλοι να δουλέψουμε σ’αυτή την κατεύθυνση πολύ σοβαρά».

***

«Το POLITICO 28 είναι ένας οδηγός που αφορά τους ανθρώπους, την πορεία των οποίων πρέπει να παρακολουθήσουμε μέσα στο 2019» λέει ο επικεφαλής, Stephan Faris και προσθέτει:
«Ως συνήθως στον κατάλογό μας συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί, επιχειρηματίες, ακτιβιστές και καλλιτέχνες που επιλέγονται όχι με βάση το αξίωμά τους αλλά με τον τρόπο που επηρεάζουν τις χώρες τους ή την Ευρωπαϊκή Ενωση. Φέτος όμως κάναμε κάτι διαφορετικό. Αντί για μία συνολική λίστα, δημιουργήσαμε έναν κατάλογο και τους κατατάξαμε σε τρεις κατηγορίες: σε όσους κάνουν πράξεις, στους οραματιστές και σε όσους μπορεί να γίνουν ο καταλύτης των εξελίξεων. Η επιλογή μας έχει να κάνει με εκείνους που πιστεύουμε ότι μπορούν να διαμορφώσουν την ευρωπαϊκή συζήτηση.
Πιστεύουμε ότι η «Τάξη του 2019» θα ενθαρρύνει τη συζήτηση, ακόμα και μέσα από τις διαφωνίες».
Οι πράττοντες:
Ine Marie Eriksen Søreide (Norway),
Pedro Sánchez (Spain),
Martin Selmayr (Germany),
Heli Tiirmaa-Klaar (Estonia),
Yulia Timoshenko (Ukraine),
Mark Carney (Canada),
Barbara Nowacka (Poland),
Miriam Dalli (Malta),
Ronald Prins (The Netherlands).
Οι οραματιστές:
Garance Pineau (France),
Niklas Zennström (Sweden),
Era Istrefi (Kosovo),
Peter Vesterbacka (Finland),
Sener Levent (Cyprus),
Joana Vasconcelos (Portugal)
Ivan Krastev (Bulgaria),
Dominik Feri (Czech Republic),
Guðrið Højgaard (Faroe Islands)
«Οι παρεμβατικοί»:
Mary Lou McDonald (Ireland),
Mattias Tesfaye (Denmark),
Jeremy Corbyn (United Kingdom),
Eleni Touloupaki (Greece),
Herbert Kickl (Austria),
Ali Can (Turkey/Germany),
Márta Pardavi (Hungary),
Mischaël Modrikamen (Belgium),
Mihai Sora (Romania)

politico.eu

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top