ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Reuters: «Λύση Λαγκάρντ» αναμένεται στο Eurogroup

lagarde-eurogroup

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση των διαβουλεύσεων, αναφέρει ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ είναι πιθανό να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για την Ελλάδα την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση δόσεων και μεταθέτοντας το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους αργότερα.

Το Reuters αναφέρει ότι την περασμένη εβδομάδα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε ένα σχέδιο βάσει του οποίου το Ταμείο θα ενταχθεί τώρα στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η Αθήνα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, ωστόσο δεν θα εκταμιεύσει χρήματα μέχρι να αποσαφηνιστεί από την Ευρωζώνη η ελάφρυνση χρέους που θα προσφερθεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, ενδεικτικό της θέλησης του ΔΝΤ για συμφωνία μετά από μήνες έντονης ανταλλαγής μεταξύ του Πάουλ Τόμσεν και της ευρωζώνης είναι ότι η Λαγκάρντ θα παραστεί στο Eurogroup της Πέμπτης. «Όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε στη λύση που περιέγραψε η κ. Λαγκάρντ» δήλωσε αξιωματούχος.

Ένας άλλος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο, πρόσθεσε ότι αναμένει μια λύση η οποία θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην κατεύθυνση που περιέγραψε η κ. Λαγκάρντ. «Θα εκταμιευθούν χρήματα από το ΔΝΤ μόλις υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρέος, αλλά το χρονοδιάγραμμα μένει να επιβεβαιωθεί», είπε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι εφόσον επιτευχθεί ο αναμενόμενος συμβιβασμός, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει 7,4 με 8 δισ. ευρώ από τον ESM για να καλύψει τις υποχρεώσεις της τον επόμενο μήνα.

Το ΔΝΤ μέχρι στιγμής αρνείται να πάρει μέρος στο πρόγραμμα της Ελλάδας, που είναι το τρίτο από το 2010, λέγοντας ότι πρέπει να είναι και το τελευταίο, και επιμένοντας ότι μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Αθήνα, η ευρωζώνη πρέπει να δώσει ελάφρυνση για να γίνει το χρέος βιώσιμο. Το Βερολίνο από την μεριά του δεν επιθυμεί να συζητηθούν λεπτομέρειες για ελάφρυνση του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αλλη μία περιπλοκή είναι ότι διαφέρουν σημαντικά οι εκτιμήσεις ευρωζώνης και ΔΝΤ για την ανάπτυξη της χώρας στις επόμενες δεκαετίες και την ικανότητα της Αθήνας να πετύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να εξυπηρετήσει το χρέος. Το ΔΝΤ είναι πολύ πιο συντηρητικό λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ιστορικό μη υλοποιήσιμων στόχων από τα προγράμματα διάσωσης και θεωρεί μη ρεαλιστικά τα πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες.

Από την άλλη κάποια από τα σενάρια της ευρωζώνης δείχνουν ότι με επαρκώς υψηλή ανάπτυξη και δημοσιονομική πειθαρχία – πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 3 τα εκατό του ΑΕΠ για 20 χρόνια – η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλη ελάφρυνση χρέους.

Το Reuters σημειώνει ότι σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, η Γαλλία έχει προτείνει να συνδεθεί με αυτόματη φόρμουλα η ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι αξιωματούχοι λένε ότι οι ειδικοί μπορούν να ερευνήσουν περαιτέρω την περίπτωση αυτή, αλλά η περίπτωση επιτυχίας φαίνεται μάλλον χαμηλή εξαιτίας έλλειψης εμπειρίας, προβλημάτων με τα κίνητρα και το σύνταγμα της χώρας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top