ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Reuters: Πώς σκοπεύει να λύσει τον γρίφο των εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός

reuters-tsipras

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εφαρμόζει το πρόγραμμα επανεκλογής κατά γράμμα τους τελευταίους έξι μήνες, βγάζοντας την Ελλάδα εκτός των εξευτελιστικών προγραμμάτων διάσωσης και δίνοντας λύση σε μια διένεξη δεκαετιών με την γειτονική Μακεδονία, λέει το πρακτορείο Reuters.
Το άρθρο που έχει τίτλο «Πώς σκοπεύει να λύσει τον γρίφο των εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός», σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν αποδίδει η πολιτική του. Το κόμμα του είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που απέχουν το πολύ οκτώ μήνες. Κι αυτό παρά δύο σημαντικά προγράμματα από το περασμένο καλοκαίρι, απόδειξη ότι η οικονομία βγαίνει από χρόνια ύφεσης και θέλησης των επενδυτών να δανείσουν.
Ο Τσίπρας εξελέγη με αριστερή ατζέντα το 2015 με την υπόσχεση να απορριφθεί η λιτότητα που απαιτούσαν τα προγράμματα. Αργότερα υπέκυψε στις απαιτήσεις των δανειστών και επανεφηύρε τον εαυτό του ως κομφορμιστής. Τώρα, μετά από χρόνια λιτότητας, πολλοί απλοί ψηφοφόροι δεν αντέχουν οικονομικά να έχουν ανοιχτά φώτα, άλλοι είναι καταχρεωμένοι και σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες είναι άνεργος.
«Το χρέος μας είναι τεράστιο και εξακολουθεί να μεγαλώνει, η ανεργία είναι ακόμα πολύ υψηλή» λέει ο 30χρονος Αθηναίος Παναγιώτης, περιβαλλοντολόγος που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. «Η κρίση δεν τέλειωσε. Αυτό είναι ψέμα, δεν είμαστε χαζοί».
Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό λένε ότι η στρατηγική του μόλις τώρα φτάνει στο σημείο όπου η κυβέρνησή του μπορεί να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και να διορθώσει τον πόνο των μνημονίων – σχέδιο που λέει ότι στοχεύει στην «δίκαιη ανάπτυξη».
Οι δανειστές ελευθέρωσαν την Ελλάδα από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο, βάζοντας την χώρα πίσω στο δρόμο της πλήρους οικονομικής ανεξαρτησίας.
Ο Τσίπρας έχει χρησιμοποιήσει από τότε την μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για να σταματήσει τις περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων, να μειώσει φόρους για επιχειρήσεις και να περιορίσει το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών. Ανέβασε τον κατώτατο μισθό για πρώτη φορά σε 10 χρόνια κατά 11 τα εκατό.
Θέλει επίσης να επεκτείνει το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ για πέντε νησιά με τεράστιες αυξήσεις μεταναστών τα τελευταία χρόνια, και να διευκολύνει όσους χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία και τραπεζικά δάνεια, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ο Τσίπρας σκοπεύει να προσλάβει χιλιάδες στον δημόσιο τομέα έως το 2020 και να κάνει συνταγματικές αλλαγές για τον χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος, κάτι που είναι σημαντικό για τους αριστερούς ψηφοφόρους.
Επίσης γίνονται κινήσεις για επέκταση των δυτικών ναυτικών συνόρων σε 12 από 6 μίλια, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους.
Αυτό θα μπορούσε να ησυχάσει τα εθνικιστικά πνεύματα που ταράχθηκαν με το θέμα της Μακεδονίας και να διευκολύνει την δημιουργία αποκλειστικών οικονομικών ζωνών γύρω από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, αλλά μπορεί και να προκαλέσει εντάσεις με την Τουρκία.
Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα Το Βήμα βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ 12 μονάδες πίσω από την συντηρητική Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο ηγέτης Κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές στις επιχειρήσεις και τόνωση των επενδύσεων.
Η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει το χάσμα πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου που είναι η πρώτη επίσημη δοκιμασία του Τσίπρα. Οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να προτιμήσει πρόωρες εκλογές αν το άνοιγμα εξακολουθήσει να μεγαλώνει, αν και ο ίδιος το έχει αποκλείσει επανειλημμένα. Η θητεία του τελειώνει τον Οκτώβριο.
«Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ομαλότητα» λέει ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. «Ο στόχος είναι να μειωθεί το άνοιγμα στις ευρωεκλογές για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τις γενικές εκλογές αργότερα μέσα στην χρονιά».
Η κυβέρνησή του έχει μια ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κερδίζοντας ψήφο εμπιστοσύνης με μία ψήφο από ανεξάρτητους βουλευτές, μετά την παραίτηση του δεξιού εταίρου του λόγω διαφωνίας με την συμφωνία για το όνομα της Μακεδονίας.
Το γειτονικό πρώην γιουγκοσλαβικό κράτος συμφώνησε να αλλάξει το όνομά του σε Βόρεια Μακεδονία για να μετριάσει τους φόβους των Ελλήνων ότι το παλιό όνομα υπέκρυπτε διεκδικήσεις σε βάρος της κυριαρχίας της βόρειας επαρχίας της χώρας που είναι η Μακεδονία.
Η συμφωνία αποδείχθηκε μη δημοφιλής για τον Τσίπρα εντός της χώρας, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών καταδίκασαν την απόφασή του να εγκρίνει την συνεχιζόμενη χρήση της λέξης Μακεδονία.
Ωστόσο, η συμφωνία φαίνεται να κέρδισε τον σεβασμό της ΕΕ, που είναι ο κύριος πιστωτής της Ελλάδας, για τον Τσίπρα. Ανοιγει τον δρόμο για την ΕΕ να ξεκινήσει συζητήσεις ένταξης του βαλκανικού κράτους στην ΕΕ και να συνεχίσει την ανατολική επέκταση της ένωσης.
Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσο ο Τσίπρας έχει οικοδομήσει αρκετή καλή θέληση με τους ευρωπαίους εταίρους για να χαλαρώσει το ζωνάρι και να κερδίσει ψηφοφόρους.
Παρά το τέλος των προγραμμάτων, η Αθήνα συμφώνησε συγκεκριμένα πλεονάσματα, προϋπόθεση για πιθανή ελάφρυνση χρέους. Οι πιστωτές της επίσης παρακολουθούν την πρόοδο για να αποφασίσουν κατά πόσο θα εκταμιεύσουν εκατομμύρια ευρώ από κέρδη ομολόγων.
Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημειώνουν ότι ενώ αναμένεται η Ελλάδα να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους αυτή τη χρονιά, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι χαμηλή.
Το υπουργικό συμβούλιο του Τσίπρα τον χειροκρότησε όταν ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά οι υφυπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αντέδρασαν πιο ψυχρά λίγες μέρες αργότερα. «Η ατμόσφαιρα …δεν ήταν πολύ θετική» είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα πισωγυρίζει σε πολλούς τομείς. Το γενικό πολιτικό αίσθημα είναι φυσικά θετικό για τον Τσίπρα και για ό,τι έκανε για την Μακεδονία, αλλά αυτό δεν αφορά τις αγορές, δεν μπορείς να ανταλλάξεις το ένα με το άλλο».
Εξάλλου, σύμφωνα με το Reuters, ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι η έκθεση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων «δεν φαίνεται καλή».
Μια αρνητική έκθεση από την ΕΕ θα μπορούσε να ανησυχήσει τις αγορές, αποσταθεροποιώντας άλλο ένα κομμάτι της στρατηγικής επανεκλογής του Τσίπρα: την ανάγκη για ήρεμες οικονομικές αγορές. Η Ελλάδα δοκίμασε με επιτυχία τις αγορές με πενταετές ομόλογο, το πρώτο μετά το τέλος των προγραμμάτων, και σχεδιάζει νέες εκδόσεις για το 2019.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top