ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Reuters: Think tank με διασυνδέσεις με τον Πούτιν κατάρτισε σχέδιο επηρεασμού των αμερικανικών εκλογών

russian-institute-strategic-studies

Ρωσικό κυβερνητικό think tank ελεγχόμενο από τον Βλαντιμίρ Πούτιν επεξεργάστηκε σχέδιο επιρροής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και υπονόμευσης της πίστης των ψηφοφόρων στο εκλογικό σύστημα της χώρα, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters τρεις εν ενεργεία και τέσσερις πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα δύο εμπιστευτικά έγγραφα του think tank, που περιέγραψαν οι αξιωματούχοι, ήταν αυτά στα οποία βασίστηκαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε έντονη προσπάθεια από την μεριά της Ρωσίας για να παρέμβει στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Οι υπηρεσίες πληροφοριών απέκτησαν μετά τις εκλογές τα έγγραφα τα οποία είχαν συνταχθεί από το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών [en.riss.ru/].

Το ινστιτούτο διοικείται από απόστρατους υψηλόβαθμους αξιωματούχους υπηρεσιών πληροφοριών που έχουν διοριστεί από το γραφείο του Πούτιν.

Το πρώτο έγγραφο του ρωσικού ινστιτούτου ήταν έγγραφο στρατηγικής που είχε συνταχθεί τον περασμένο Ιούνιο και διανεμήθηκε στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά δεν απευθυνόταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Η πρόταση ήταν να ξεκινήσει μία προπαγανδιστική καμπάνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παγκόσμια ενημερωτικά μέσα που έχουν την στήριξη της ρωσικής κυβέρνησης για να ενθαρρυνθούν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι να εκλέξουν πρόεδρο ο οποίος θα είχε ηπιότερη γραμμή προς τη Ρωσία από αυτή του τότε προέδρου Ομπάμα, είπαν οι επτά αξιωματούχοι.

Το δεύτερο έγγραφο του ινστιτούτου που ετοιμάστηκε τον Οκτώβριο και διανεμήθηκε με τον ίδιο τρόπο προειδοποιούσε ότι η υποψήφιος των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον ήταν πιθανόν να κερδίσει τις εκλογές. Για το λόγο αυτό, επιχειρηματολογούσε ήταν καλύτερο για τη Ρωσία να τερματίσει την φιλοτραμπική προπαγάνδα και να ενισχύσει το μήνυμα για εκλογική απάτη έτσι ώστε να υπονομευθεί η νομιμότητα του αμερικανικού εκλογικού συστήματος και να βλάψει την φήμη της Κλίντον σε μια προσπάθεια υπονόμευσης της προεδρίας της, σύμφωνα με τους 7 αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. Αρνήθηκαν να μιλήσουν για τον τρόπο που οι ΗΠΑ απέκτησαν τα έγγραφα. Οι μυστικές υπηρεσίες επίσης αρνήθηκαν να κάνουν σχόλια για το θέμα.

Ο Πούτιν αρνείται κάθε ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές. Εκπρόσωπος του Πούτιν και το ρωσικό ινστιτούτο δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα του Reuters για σχόλια.

Τα έγγραφα ήταν καίρια στο συμπέρασμα που κατέληξε η κυβέρνηση Ομπάμα ότι η Ρωσία είχε στήσει καμπάνια με “fake news” και ξεκίνησε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ομάδων του Δημοκρατικού Κόμματος και της καμπάνιας Κλίντον, σύμφωνα με τις δηλώσεις των επτά αξιωματούχων.

«Ο Πούτιν είχε αυτό τον σκοπό στο μυαλό του εξ αρχής, και ζήτησε από το ινστιτούτο να του σχεδιάσει τον τόπο» είπε μια από τις πηγές του Reuters.

Ο Τραμπ έχει πει ότι οι ενέργειες της Ρωσίας δεν είχαν καμιά επίδραση στο αποτέλεσμα της προεκλογικής εκστρατείας. Οι συνεχιζόμενες έρευνες από το Κογκρέσο και το FBI για την ρωσική παρεμβολή δεν έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής δημοσιοποιήσιμα στοιχεία ότι οι συνεργάτες του Τραμπ συνωμότησαν με την ρωσική προσπάθεια να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών.

4 από τους αξιωματούχους λένε ότι η προσέγγιση που περιγράφεται στο πρώτο έγγραφο στρατηγικής ήταν μια διεύρυνση της προσπάθειας της κυβέρνησης Πούτιν που είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2016. Τότε το Κρεμλίνο είχε δώσει οδηγίες σε μέσα ενημέρωσης που έχουν κρατική στήριξη, συμπεριλαμβανομέων των διεθνών πρακτορείων Russia Today και Sputnik, να ξεκινήσουν να παράγουν θετικές αναφορές για την προσπάθεια του Τραμπ να κερδίσει την προεδρία.

Το Russia Today δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Reuters για σχόλια. Εκπρόσωπος του Sputnik απέρριψε τα συμπεράσματα των αμερικανικών αρχών ότι το πρακτορείο ήταν μέρος της καμπάνιας του Κρεμλίνου χαρακτηρίζοντάς τα «ένα μάτσο ψέματα». «Παρεμπτιπτόντως, δεν είναι το πρώτο μάτσο ψέματα που ακούμε από πηγές των επίσημων κύκλων των ΗΠΑ» γράφει ο εκπρόσωπος σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Το Russia Today και το Sputnik δημοσίευαν άρθρα κατά της Κλίντον, ενώ φιλο-κρεμλινικοί μπλόγκερς ετοίμασαν καμπάνια μέσω Twitter θέτοντας σε αμφισβήτηση τη δικαιοσύνη μιας αναμενόμενης νίκης της Κλίντον, σύμφωνα με έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για την Ρωσική παρέμβαση που είχε δημοσιευτεί τον Ιανουάριο.

Το πιο δημοφιλές βίντεο του Russia Today για την Κλίντον – «Πώς το 100% του φιλανθρωπικού ιδρύματος των Κλίντον πήγε στους … ίδιους» – συγκέντρωσε 9 εκατομμύρια επισκέψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την έκθεση του Ιανουαρίου.

Η έκθεση συμπέραινε ότι το Russia Today και το Sputnik «συνεχώς αναδείκνυαν τον υποψήφιο πρόεδρο Τραμπ σαν στόχο άδικης κάλυψης από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης».

Η έκθεση έλεγε ότι οι υπηρεσίες δεν αξιολόγησαν το κατά πόσο η προσπάθεια της Μόσχας είχε στρέψει το αποτέλεσμα υπέρ του Τραμπ, γιατί οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν «αναλύουν τις πολιτικές διαδικασίες της χώρας ή την κοινή γνώμη».

Κανένα από τα δύο έγγραφα του ρωσικού ινστιτούτου δεν κάνει αναφορά στην διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος στα πλαίσια της προσπάθειας παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, σύμφωνα με τέσσερις από τους αξιωματούχους. Ισχυρίζονται ότι το χακάρισμα ήταν ξεχωριστή επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών του Κρεμλίνου.

Τόσο η ανοιχτή προπαγάνδα, όσο και οι συγκαλυμμένες προσπάθειες κυβερνοεπιθέσεων ενισχύθηκαν η μία από την άλλη σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Πέντα από τους αξιωματούχους περιέγραψαν το ινστιτούτο σαν το εσωτερικό think tank για την εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου.

Ο διευθυντής του ινστιτούτου όπου συντάχθηκαν τα έγγραφα Λεονίντ Ρεσέτνικοφ ανέβηκε στο βαθμό του αντιστράτηγου στη διάρκεια της 33χρονης θητείας του στις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ινστιτούτου. Μετά την αποχώρηση του Ρεσέτνικοφ από το Ινστιτούτο τον Ιανουάριο, ο Πούτιν ονόμασε τον Μιχαήλ Φραντκόφ αντικαταστάτη του. Το ινστιτούτο λέει ότι έχει υπηρετήσει σαν διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας την περίοδο 2007-2016.

Το Reuters δεν μπόρεσε να καθορίσει αν κάποιος από τους δύο ήταν άμεσα αναμεμιγμένος στην σύνταξη των εγγράφων.

Στον ιστότοπό του το ρωσικό ινστιτούτο περιγράφει ότι παρέχει «αξιολογήσεις ειδικών», «συστάσεις» και «αναλυτικά υλικά» στο γραφείο του Ρώσου προέδρου, την κυβέρνηση, το Εθνικό Συμβούλιο ασφάλειας, υπουργεία και κοινοβούλιο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top