ΕΙΔΗΣΕΙΣ

SPD: Περισσότερες επενδύσεις και αλληλεγγύη στο προσφυγικό- Η Ευρώπη στο επίκεντρο

SPD_Schults

Ο υποψήφιος καγκελάριος και πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς προτείνει εκτός του ισχύοντος «φρένου στο χρέος» για τον κρατικό προϋπολογισμό την καθιέρωση ενός κατώτατου ορίου δημόσιων επενδύσεων για να διασφαλιστεί το μέλλον της χώρας. Αλλά κεντρικά σημεία του προεκλογικού του προγράμματος των δέκα σημείων αφορούν την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, μέτρα για την παιδεία αλλά και την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σε αντίθεση με τους Χριστιανοδημοκράτες που θα διεξάγουν έναν προεκλογικό αγώνα κυρίως με εθνικά θέματα, οι Σοσιαλδημοκράτες θα προβάλουν και τα ευρωπαϊκά. Στο επίκεντρο της εκστρατείας τους θα βρίσκεται μια πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη. Όπως και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το SPD υποστηρίζει την αναγκαιότητα ενός ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και ενέργειας όπως και του γρήγορου ίντερνετ, για την παιδεία και την επαγγελματική εκπαίδευση, την έρευνα και την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το SPD ζητά πιο ευέλικτους κανόνες έτσι ώστε ναι μεν να συμβάλλουν στη μείωση υπερβολικών χρεών αλλά και να αφήνουν περιθώρια για μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα τονίζει ακόμη ότι κανένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να προτρέπεται στην έξοδο από αυτή. Το SPD εκφράζεται υπέρ της δημιουργίας δημοκρατικότερων δομών και ευθυνών σε ό,τι αφορά τη βοήθεια κρατών που βρίσκονται σε οικονομική κρίση αλλά και για τη διασφάλιση του ευρώ. Εννοώντας έμμεσα την αναγκαιότητα τερματισμού της συνεργασίας με το ΔΝΤ οι Σοσιαλδημοκράτες προτείνουν τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, το SPD τονίζει τόσο την αναγκαιότητα της καταπολέμησης των αιτιών που αναγκάζιουν τους πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τις χώρες τους, την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ όσο και την «αλληλέγγυα κατανομή» των προσφύγων. Όπως επισημαίνεται στο πρόγραμμα, «η αλληλεγγύη είναι η βάση της ευρωπαϊκής συνεργασίας». Κράτη που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες θα πρέπει να υποστούν αρνητικές συνέπειες όπως για παράδειγμα μείωση παροχών από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ενώ κράτη που σηκώνουν το κύριο βάρος της υποδοχής προσφύγων θα πρέπει στηριχθούν με επιπρόσθετα χρήματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Πηγή: DW

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top