ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Standard & Poors: Σε κατάσταση μερικής χρεοκοπίας η Βενεζουέλα

Venezuela-crisis-Reu

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poors ανακοίνωσε ότι κηρύσσει τη Βενεζουέλα σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας», αφού το Καράκας δεν κατάφερε να καταβάλει το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποπληρωμή κάποιων δόσεων του χρέους της.
Ο S&P είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά ότι η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή χθες Δευτέρα, αφού παρήλθε μια περίοδος χάριτος 30 ημερών που είχε δοθεί στο Καράκας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Η απόφαση του S&P έρχεται λίγες ώρες αφού απέτυχε η συνάντηση στο Καράκας ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και μερικούς από τους διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας με σκοπό να αρχίσει μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών.
Σύμφωνα με το Reuters, δεν μπήκε στο τραπέζι καμιά σημαντική πρόταση και δεν επιτεύχθηκε καμιά συμφωνία.
Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Τάρεκ Ελ Αϊσάμι, ο οποίος προέδρευσε στη συνάντηση, διάβασε μια ανακοίνωση με την οποία το Καράκας κατήγγειλε πως οι κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι ΗΠΑ προκαλούν τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Περιέγραψε τις οικονομικές αρχές των ΗΠΑ «χειρότερες και από την Ιερά Εξέταση».
Σύμφωνα με τις αρχές 414 πιστωτές, ή το 91% εξ όσων διακρατούν δημόσιο χρέος της Βενεζουέλας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του σοσιαλιστή προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια οικονομική και πολιτική κρίση που δεν σταματά να βαθαίνει.
Σύμφωνα με το CNBC, η κυβέρνηση κέρασε τους πιστωτές με σοκολάτες, αλλά δεν κατέθεσε καμιά πρόταση για το χρέος της χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Μαδούρο υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αποπληρώνει το χρέος, αναζητώντας ταυτόχρονα τρόπους για την αναδιάρθρωση και την επαναχρηματοδότησή του.
Η συνάντηση της Δευτέρας όπου πήραν μέρος κάποιοι από τους αξιωματούχους της Βενεζουέλας που είναι στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ δεν ξεκαθάρισε πώς ο Μαδούρο θα φέρει σε πέρας το σχέδιό του, σύμφωνα με ομολογιούχους που πήραν μέρος.
Παράλληλα την Δευτέρα η ΕΕ ενέκρινε οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων στην Βενεζουέλα αν και δεν κατέγραψε ακόμα ποιος περιλαμβάνεται στις κυρώσεις.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top