ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Stratfor: Σύννεφα στον ορίζοντα για την Ελλάδα

acropolis-dark-cloud

Μπορεί η Ελλάδα να μην αποτελεί άμεση απειλή για την Ευρωζώνη, αλλά ο κίνδυνος «οικονομικής μόλυνσης», ειδικά σε άλλες μεσογειακές οικονομίες, δεν είναι ποτέ μακριά, αναφέρει μεταξύ άλλων το γνωστό think tank Stratfor.
Στη συνέχεια η Stratfor στέκεται στη πρόσφατη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «άφησε την Ελλάδα με κυβέρνηση μειοψηφίας». Εκτιμάται στη συνέχεια ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δημιουργεί δυσκολία στη κυβέρνηση να εφαρμόσει ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, ενώ το κυβερνών κόμμα νιώθει επίσης τον πειρασμό να αναστρέψει μερικά πρόσφατα μέτρα λιτότητας για να αυξήσει τη δημοτικότητά του πριν από τις εκλογές.
Για τα δημοσιονομικά, η Stratfor αναφέρει ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές της, η Αθήνα υποχρεούται να διατηρεί ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κάθε χρόνο μέχρι το 2022. Η συμφωνία αυτή μπορεί μεν να αποσκοπεί στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης της αγοράς όσον αφορά τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά τα μεγάλα πλεονάσματα βλάπτουν την πραγματική οικονομία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση επιτυγχάνει τα πλεονάσματα επιβαρύνοντας τον πληθυσμό με τεράστιους φόρους.
Η υπερφορολόγηση είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η Ελλάδα εκτιμά το think tank, καθώς οι αρχές τείνουν να επικεντρώνονται υπερβολικά στη φορολογία και ελάχιστα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την οικονομικής ανταγωνιστικότητας. Και δεδομένου ότι το 2019 είναι έτος εκλογών, η Αθήνα είναι απίθανο να εισάγει οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να εξοργίσουν τους ψηφοφόρους. Τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε ένα εφάπαξ χριστουγεννιάτικο επίδομα για τους συνταξιούχους.
Τα πράγματα περιέπλεξε, όπως αναφέρεται, περαιτέρω η απόφαση ενός ελληνικού δικαστηρίου το οποίο έκρινε πρόσφατα ότι οι περικοπές της συνταξιοδότησης που προκαλούνται από λιτότητας είναι αντισυνταγματικές, πράγμα που σημαίνει ότι η Αθήνα ενδεχομένως θα πρέπει να επιστρέψει δισεκατομμύρια σε συνταξιούχους.
Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών οι οποίες παρουσιάζουν επίσης μια θολή εικόνα. Τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το προηγούμενο έτος δεν έδειξαν μεν κεφαλαιακές ελλείψεις για καμιά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, όμως ως συνέπεια της μακράς κρίσης της χώρας, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να ασχολούνται με μεγάλα ποσά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα εν λόγω δάνεια αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των συνολικών δανείων στις ελληνικές τράπεζες, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, αναφέρεται στο σημείωμα.
Εν τω μεταξύ, οι δυσμενείς συνθήκες πίστωσης στερούν επίσης την οικονομία από ένα σημαντικό πόρο για την ανάπτυξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει επειδή τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν αφήσει πολλά ελληνικά νοικοκυριά και εταιρείες χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

πηγή liberal.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top