ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Tο πρώτο προεδρικό διάταγμα του Τραμπ, η κατάργηση του Obamacare

EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες το πρώτο του εκτελεστικό διάταγμα στο Οβάλ Γραφείο λίγο μετά την λήξη της παρέλασης ορκωμοσίας, δίνοντας εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για την μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων που συνδέονται με το Obamacare, καθώς το Αμερικανικό Κογκρέσο καθορίζει την διαδικασία που θα καταργήσει και θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης του τέως Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Τραμπ επίσης υπέγραψε τους διορισμούς του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις και του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι, οι διορισμοί των οποίων επικυρώθηκαν νωρίτερα χθες από την Γερουσία.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκο Ρινς Πράιμπους αποστέλλει ένα υπόμνημα σε υπηρεσίες διατάσσοντας την άμεση διακοπή του ρυθμιστικού πλαισίου.
Ο Λευκός Οίκος, λίγο μετά την ορκωμοσία του Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα «πάρουν δραστικά μέτρα για εκείνες τις χώρες που παραβιάζουν εμπορικές συμφωνίες και πλήττουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους στη διαδικασία αυτή».
Η ανακοίνωση έλεγε ότι ο Τραμπ έχει δεσμευτεί στην επαναδιαπραγμάτευση μιας άλλης εμπορικής συμφωνίας της NAFTA (Βορειο-Αμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου) που έχουν υπογράψει το 1994 οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό.
«Για πάρα πολύ καιρό, οι Αμερικανοί έχουν αναγκαστεί να δεχτούν εμπορικές συμφωνίες που βάζουν τα συμφέροντα της ελίτ της Ουάσιγκτον πάνω από τους σκληρά εργαζόμενους άντρες και γυναίκες αυτής της χώρας», λέει η δήλωση.
«Σαν αποτέλεσμα βλέπουμε εργοστάσια να κλείνουν και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας να μεταφέρονται στο εξωτερικό, ενώ οι αμερικανοί αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμα και καταστροφή της κατασκευαστικής βάσης».
Η δήλωση έλεγε ότι «σκληρές και δίκαιες συμφωνίες» για το εμπόριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της οικονομίας και την επιστροφή εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στη χώρα.
«Αυτή η στρατηγική ξεκινά με την απόσυρση από την Δια-Ειρηνική Συμμαχία (ΤΡΡ) και την διασφάλιση ότι οι όποιες νέες εμπορικές συμφωνίες θα είναι προς το συμφέρον των αμερικανών εργαζομένων».
Την Πέμπτη η Κινεζική κυβέρνηση είπε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιλύσουν τις όποιες εμπορικές διαφωνίες μέσα από διαπραγματεύσεις, ενώ μια κινεζική εφημερίδα προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο αντιποίνων στον πιθανό εμπορικό πόλεμο που θα ξεκινήσει ο Τραμπ.
Ο Τραμπ έχει επίσης εγείρει ανησυχίες και στην Ιαπωνία και στην υπόλοιπη περιοχή με την αντίθεσή του στην ΤΡΡ, στην οποία συμμετέχουν 12 χώρες, και τις προεκλογικές κορώνες ότι οι σύμμαχοι πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για την ασφάλειά τους.
Από την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου αφαιρέθηκαν όλες οι αναφορές σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top