ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Unicef: Στην Τουρκία 380.000 προσφυγόπουλα από τη Συρία χωρίς εκπαίδευση

syrian-refugee-turkey

Ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των προσφυγόπουλων από τη Συρία που βρίσκονται στην Τουρκία, δηλ. περίπου 380.000 παιδιά, δεν πηγαίνουν σχολείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος μιας «χαμένης γενιάς», προειδοποίησε σήμερα σε ανακοίνωσή της η Unicef.

«Αν δεν διατεθούν περισσότεροι πόροι, υπάρχει πάντα ο πραγματικός κίνδυνος για μια χαμένη γενιά παιδιών Σύρων, που θα στερηθούν τις δυνατότητες τις οποίες έχουν ανάγκη ώστε μια μέρα να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Unicef Τζάστιν Φόρσαϊθ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από τους 2,7 εκατομμύρια Σύρους που έχουν καταφύγει επίσημα στην Τουρκία, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο είναι παιδιά, σύμφωνα με τη Unicef.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ σημειώνει ωστόσο ότι, από τις αρχές Ιουνίου, έχει αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 50% το ποσοστό των παιδιών από τη Συρία που παρακολουθούν μαθήματα σε σχολικές τάξεις. Ο αριθμός των παιδιών των Σύρων που πηγαίνουν σχολείο στην Τουρκία έχει ξεπεράσει τις 500.000.
«Η Τουρκία είναι άξια συγχαρητηρίων για αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Φόρσαϊθ, έπειτα από μία επίσκεψη στη νότια Τουρκία όπου ζουν πολλοί Σύροι, σε καταυλισμούς ή εκτός αυτών.

«Σε όλη την περιοχή, συνολικά 2,7 εκατομμύρια παιδιά Σύρων δεν πηγαίνουν σχολείο – με το μεγαλύτερο μέρος από αυτά να βρίσκονται στη Συρία», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Unicef.

Αφότου ξεκίνησε η κρίση στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, περισσότεροι από 180.000 Σύροι, άνδρες και γυναίκες, έχουν γεννηθεί στην Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως ένα μέρος αυτών των προσφύγων, όπως και των Ιρακινών οι οποίοι έχουν φύγει από την εμπόλεμη χώρα τους για να έρθουν στην Τουρκία, θα πάρουν την τουρκική υπηκοότητα, χωρίς να αναφέρει τον αριθμό τους ούτε πότε θα γίνει αυτό.

Περισσότεροι από 310.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση τον Μάρτιο του 2011 με την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

πηγή: skai.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top