ΕΙΔΗΣΕΙΣ

UNICEF: Τα παιδιά Ροχίγκια ξεχασμένα ανάμεσα στα σκουπίδια στη Μιανμάρ

Rohingya1

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τοξική βόμβα για τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που είναι εκγλωβισμένα στην επαρχία Ραχίν, κάποια από αυτά χωρίς τους γονείς τους, λέει ο Guardian.
Δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν «εγκλωβιστεί και σχεδόν ξεχαστεί» στα απομονωμένα, άθλια στρατόπεδα και χωριά της επαρχίας Ραχίν της Μιανμάρ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση των μουσουλμάνων Ροχίνγκια της επαρχίας, που έχουν επιδεινωθεί εν μέσω της αυξανόμενης βίας τους τελευταίους 15 μήνες, έχουν αφήσει περίπου 60.000 παιδιά αποκλεισμένα, χωρίς βοήθεια, μέσα σε συνθήκες τοξικής βόμβας, λέει η Unicef
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη Zeid Ra’ad Al Hussein η μεταχείριση της Μιανμάρ προς τον πληθυσμό των Ροχίνγκια είναι «κλασσικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης».
Η εκπρόσωπος της Unicef Marixie Mercado, που πέρασε τον Δεκέμβριο στη χώρα , περιέγραψε τις συνθήκες σε κάποια από τα πιο απομονωμένα στρατόπεδα, περίπου 5 ώρες με πλοιάριο από την κωμόπολη Pauktaw, ως ελεεινές. Οι ιατρικές παροχές στα στρατόπεδα είναι τόσο λίγες που ένας άντρας είπε σε εκπρόσωπο της Unicef ότι η κόρη του είχε αυτοκτονήσει γιατί δεν άντεχε άλλο τον πόνο στην κοιλιακή χώρα που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το ιατρικό προσωπικό.
«Μέρη των στρατοπέδων είναι κυριολεκτικά βόθροι» είπε η Mercado σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη την Τρίτη. «Τα στέγαστρα ισορροπούν πάνω από σκουπίδια και περιττώματα. Σε ένα στρατόπεδο η δεξαμενή από όπου έπαιρναν νερό χωριζόταν από την αποχέτευση με ένα χαμηλό τοίχο λάσπης. Εύκολα λίγη βροχή μετέφερε τη βρωμιά μέσα στη δεξαμενή».
«Τα παιδιά περπατούν ξυπόλητα μέσα στη βρώμα. Ένας από τους επικεφαλής στρατοπέδου ανέφερε 4 θανάτους παιδιών από 3 έως 10 τις πρώτες 18 μέρες του Δεκεμβρίου. Το μόνο του αίτημα ήταν για καθαρά μονοπάτια ώστε να μην περπατούν μέσα στα ίδια τους τα περιττώματα».
Οι έλεγχοι, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και άλλοι περιορισμοί μετακίνησης κάνουν την μεταφορά από στρατόπεδα για ιατρικούς λόγους εξαιρετικά δύσκολη, είπε. Σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι στρέφονται σε παραδοσιακούς θεραπευτές και «γιατρούς» χωρίς εκπαίδευση.
«Σε ένα χωριό Ροχίνγκια οι γονείς μου είπαν ότι τα παιδιά τους δεν είχαν εμβολιαστεί για την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, γιατί οι κυβερνητικοί που έκαναν τους εμβολιασμούς συνοδεύονταν από αστυνομικούς – και μου είπαν ότι οι κυβερνητικοί υπάλληλοι δεν τολμούν να πάνε στις κοινότητες Ροχίνγκια χωρίς τη συνοδεία φρουρών.»
Η Mercado, που πέρασε σχεδόν όλο το μήνα στην κεντρική Μιανμάρ, γιατί η πρόσβαση στη βόρεια Ραχίν ήταν περιορισμένη, είπε ότι την απασχολεί ιδιαίτερα η επιδείνωση των υπηρεσιών υγείας.
«Η Unicef και οι συνεργάτες μας ακόμα δεν γνωρίζουν την πραγματική εικόνα των παιδιών που παραμένουν στην βόρεια Ραχίν, γιατί δεν έχουμε αρκετή πρόσβαση» είπε. Η υπηρεσία της εκτιμά ότι τουλάχιστον 100 παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς του στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων του Αυγούστου.
Πριν τις 25 Αυγούστου, οπότε εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια έφυγαν από την επαρχία για το Μπαγκλαντές, η Unicef είχε την φροντίδα 4.800 παιδιών που υπέφεραν από σοβαρή ασιτία, εκ των οποίων τώρα κανένα δεν βρίσκεται στην φροντίδα της. Και τα 12 θεραπευτικά κέντρα που λειτουργούσαν συνεργάτες της Unicef έχουν κλείσει. Κανένα από τα πέντε κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας της Unicef δεν λειτουργεί και δεν υπάρχει επαρκές καθαρό νερό ή τρόφιμα για να μοιράσουμε, σύμφωνα με την Mercado.
Η Mercado είπε ότι τα παιδιά Ροχίνγκια έχουν ανάγκη από πολιτική λύση για την νομιμοποίηση ταυτότητας και υπηκοότητας.
«Στο μεσοδιάστημα χρειάζεται να αναγνωριστούν πρώτα και κύρια ως παιδιά. Η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού εγγυάται το δικαίωμα στην υγεία, εκπαίδευση και ευκαιρίες μάθησης για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή τις συνθήκες που βρίσκονται. Πρέπει να βρεθούν τρόποι και μέσα για να δώσουμε αυτά τα δικαιώματα στα παιδιά Ροχίνγκια στην επαρχία Ραχίν».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top