ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Unicef: Το 2016 ήταν η χειρότερη χρονιά για τα παιδιά της Συρίας

syria-children1

«Δραστική κλιμάκωση» της βίας από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας έπληξε τα παιδιά το 2016, σύμφωνα με έκθεση του ΟHΕ που κατέγραψε δραματική αύξηση στους θανάτους παιδιών κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και διπλασιασμό της παιδικής στρατολόγησης.
Η έκθεση που δημοσίευσε η Unicef λέει ότι για τα παιδιά το 2016 ήταν η χειρότερη χρονιά της σύρραξης, που έχει μπει στον έβδομο χρόνο.
«Κάθε παιδί και όλα τα παιδιά φοβούνται για τη ζωή τους με τρομερές συνέπειες στην υγεία, την ευεξία και το μέλλον τους» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Γκέερτ Καπελαίρ, περιφερειακός διευθυντής της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.
Η έκθεση λέει ότι «οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις θανάτου, ακρωτηριασμού και στρατολόγησης παιδιών αυξήθηκαν απότομα τον περασμένο χρόνο σε μια δραματική κλιμάκωση της βίας σε όλη την χώρα».
Τουλάχιστον 652 παιδιά σκοτώθηκαν από επιθέσεις στη χώρα. Τουλάχιστον 255 από αυτά σκοτώθηκαν μέσα ή κοντά σε σχολεία, κάτι που αποκαλύπτει ότι καμιά από τις πλευρές της σύρραξης δεν θεωρεί τα σχολεία ασφαλές καταφύγιο. Η έκθεση της Unicef τον Δεκέμβριο κατέγραφε επιθέσεις σε 84 σχολεία το 2016.
Η έκθεση επίσης λέει ότι ο αριθμός των παιδιών που στρατολογήθηκε πέρσι για να συμμετέχει στον πόλεμο ξεπερνά τα 850, σε σύγκριση με 362 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις το 2015. Ενώ οι περισσότερες στρατολογήσεις φαίνονται να έχουν γίνει από ανταρτικές και εξτρεμιστικές ομάδες, η εκπρόσωπος της Unicef Νάιβα Μέκι είπε ότι «όλες οι πλευρές» που μετέχουν στην σύρραξη στρατολόγησαν παιδιά, κάτι που απαγορεύουν οι διεθνείς κανονισμοί.
«Τα παιδιά χρησιμοποιούνται και στρατολογούνται για να μαχηθούν στις πρώτες γραμμές, και παίρνουν μέρος ολοένα και περισσότερο σε ρόλους μάχης, που περιλαμβάνουν εκτελέσεις, βομβιστές αυτοκτονίας και δεσμοφύλακες» λέει η έκθεση.
Η έκθεση της Unicef αναφέρει ότι 280.000 παιδιά διαμένουν σε απόμακρες περιοχές σχεδόν αποκομμένα από ανθρωπιστική βοήθεια. Περίπου έξι εκατομμύρια παιδιά εξαρτώνται πλήρως από τέτοια βοήθεια για να επιβιώσουν, 12 φορές περισσότερα από το 2012. Εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, πολλά από αυτά μέχρι και επτά φορές.
Πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά από την Συρία ζουν σαν πρόσφυγες σε Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία, Αίγυπτο και Ιράκ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το μισό των Σύρων που έχουν φύγει από την χώρα από την έναρξη του εμφύλιου που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 σαν εξέγερση κατά του Σύρου προέδρου.
Η δημοσίευση της έκθεσης έρχεται την ώρα που λίγα σημάδια υπάρχουν ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί σύντομα. Ενισχυμένος από στρατιωτικές νίκες με την συνδρομή Ρωσίας και Ιράν, ο πρόεδρος της Συρίας έχει υποσχεθεί ότι θα ανακαταλάβει όλη τη χώρα, την ίδια στιγμή που διαπραγματευτές του και ο συνασπισμός των αντιπολιτευτικών ομάδων συνομιλούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι θα υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων στην Γενεύη στις 23 Μαρτίου.

the-new-york-times

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top