ΕΙΔΗΣΕΙΣ

UNICEF: 60.000 παιδιά στη Β. Κορέα απειλούνται με υποσιτισμό

unicef-flooding-nkorea

Εκτιμάται ότι 60.000 παιδιά αντιμετωπίζουν πιθανή πείνα στη Βόρεια Κορέα, όπου οι διεθνείς κυρώσεις επιδεινώνουν την κατάσταση καθυστερώντας την παράδοση βοήθειας, ανακοίνωσε την Τρίτη η UNICEF.
Οι κυρώσεις έχουν επιβληθεί από την διεθνή κοινότητα λόγω των προγραμμάτων πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων. Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε εννιά οργανώσεις, 16 άτομα και έξι βορειοκορεατικά πλοία που κατηγορούν ότι βοηθούν στα οπλικά προγράμματα.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, η προμήθεια ανθρωπιστικής βοήθειας εξαιρείται από τις κυρώσεις, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της UNICEF Ομάρ Αμπντί.
«Αλλά αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι φυσικά οι τράπεζες, οι εταιρίες που μπορούν να προμηθεύσουν ή να παραδώσουν προΪόντα είναι πολύ προσεκτικές. Δεν θέλουν να πάρουν κάποιο ρίσκο να σχετιστούν αργότερα με παραβίαση των κυρώσεων» είπε σε ενημέρωση του τύπου.
«Αυτό δυσκολεύει όλο και πιο πολύ την παράδοση πραγμάτων. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος, ιδιαίτερα στη μεταφορά χρημάτων προς την χώρα. Αλλά και στην παράδοση προϊόντων στην ΛΔΒΚ. Δεν υπάρχουν πολλές ναυτιλιακές που να δουλεύουν την περιοχή εκείνη» είπε.
Οι κυρώσεις που αφορούν τα καύσιμα είναι πολύ σφιχτές, κάνοντάς τα δυσεύρετα και ακριβά, πρόσθεσε ο Αμπντί.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, με βάση πληροφορίες από τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας, η Βόρεια Κορέα φόρτωσε κάρβουνο στη Ρωσία τον περασμένο χρόνο το οποίο κατόπιν παραδόθηκε σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία, κατά παράβαση των κυρώσεων του ΟΗΕ.
«Υπολογίζουμε ότι κάποια στιγμή το 2018, 60.000 παιδιά θα είναι σοβαρά υποσιτισμένα. Αυτός ο υποσιτισμός μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε θάνατο γιατί πρόκειται για υποσιτισμό σε πρωτεΐνη και θερμίδες» είπε ο Μανουέλ Φονταίν, διευθυντής της UNICEF για τα προγραμμάτα έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο. «Ετσι η τάση προκαλεί ανησυχίες καθώς δεν βελτιώνεται».
Η UNICEF προσπαθεί να συγκεντρώσει 16,5 εκατομμύρια δολάρια φέτος για την παροχή τροφής, υγιεινομικής βοήθειας και νερού στους Βορειοκορεάτες αλλά αντιμετωπίζει «επιχειρησιακές προκλήσεις» εξαιτίας του τεταμένου πολιτικού πλαισίου και των «ακούσιων συνεπειών» των κυρώσεων, σύμφωνα με την οργάνωση.
Αναφέρει «διαταραχές στα τραπεζικά κανάλια, καθυστερήσεις στον εκτελωνισμό προϊόντων στα λιμάνια εισόδου, δυσκολία στην εξασφάλιση προμηθευτών και 160 τα εκατό αύξηση στην τιμή των καυσίμων».
Η UNICEF είναι μία από τις λίγες οργανώσεις βοήθειας που έχουν πρόσβαση στη χώρα, που στα μέσα της δεκαετίας του 1990 υπέφερε από λιμό με τρία εκατομμύρια νεκρούς.
Νωρίτερα η οργάνωση CARE International είχε ανακοινώσει ότι με βάση τα στατιστικά του ΟΗΕ δύο στους πέντε βορειοκορεάτες είναι υποσιτισμένοι.

πηγή reuters.com

φωτογραφία πλημμύρες στη Β.Κορέα 2016/unicef

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top