ΕΙΔΗΣΕΙΣ

WSJ: Πρόταση για παράταση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016

Greece_EU

Τη νέα παράταση του ελληνικού προγράμματος, που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, έως τα τέλη Μαρτίου 2016, όταν τελειώνουν οι δόσεις του ΔΝΤ, φέρεται να έχουν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση οι εταίροι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal», που επικαλείται ως πηγές τρεις αξιωματούχους κοντά στη διαπραγμάτευση.

Στόχος της 9μηνης παράτασης του προγράμματος θα είναι η αντιμετώπιση του κινδύνου πτώχευσης της χώρας λόγω μη εξυπηρέτησης του χρέους. Οι εταίροι θα διασφαλίσουν τη ρευστότητα των δημόσιων ταμείων με την αποδέσμευση των 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που αρχικά αποτελούσαν απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για της κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Ένα μέρος των χρημάτων φαίνεται πως θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των τραπεζών. Ως αντάλλαγμα, η Αθήνα θα εφαρμόσει σειρά μεταρρυθμίσεων, που θα περιλαμβάνουν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και αυξήσεις φόρων.

Η πρόταση, σύμφωνα με την WSJ, παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα κατά την κρίσιμη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την προηγούμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις πηγές της WSJ, ο κ. Τσίπρας απέρριψε την πρόταση ως «απαράδεκτη». Δεν είναι σαφές αν οι προϋποθέσεις που έθεσαν οι εταίροι περιλαμβάνονται στο συνολικό σχέδιο που απέρριψε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ή αν πρόκειται για μια εναλλακτική, ενδιάμεση συμφωνία.

Ένας από τους αξιωματούχους σημείωσε ότι μέρος των 10,9 δισ. που θα πρέπει να δοθεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται,.

Ένας ακόμα παράγοντας που φέρεται να αποτελεί εμπόδιο είναι το τι θα γίνει μετά τον Μάρτιο, με μια από τις πηγές να επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται στη σύναψη ενός τρίτου μνημονίου που θα κάλυπτε τν επόμενη περίοδο.

Με βάση τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, τα κεφάλαια του ΤΧΣ έχουν μεταφερθεί στον μηχανισμό EFSF, ώστε να αποτραπεί η μονομερής χρησιμοποίησή τους για ανάγκες του ελληνικού κράτους.

 

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top