ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Zuckerberg: Συγγνώμη χωρίς δέσμευση για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας

Facebook CEO Mark Zuckerberg arrives to testify before a joint hearing of the Commerce and Judiciary Committees on Capitol Hill in Washington, Tuesday, April 10, 2018, about the use of Facebook data to target American voters in the 2016 election. (AP Photo/Andrew Harnik)

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Mark Zuckerberg ζήτησε προσωπικά και επίσημα συγγνώμη στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο για τα λάθη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και για την πολιτική χειραγώγηση.

Ωστόσο απέφυγε να υποσχεθεί ότι θα υποστηρίξει καινούργια νομοθεσία ή θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δουλεύει.

«Είναι προφανές σήμερα ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να αποτρέψουμε αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιούνται λανθασμένα. Δεν λάβαμε ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών μας και αυτό ήταν μεγάλο λάθος. Hταν λάθος μου και λυπάμαι», είπε, εν μέσω της αναταραχής από το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων μέσω της εταιρίας Cambridge Analytica.

Η εταιρεία  εργάστηκε για λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016. Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για τη διαρροή των δεδομένων τονίζοντας ότι η εταιρεία του απέτυχε να κατανοήσει ότι τα εργαλεία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για κακούς σκοπούς.

«Ξεκίνησα το Facebook, το διοικώ και είμαι υπεύθυνος γι’ αυτό που συμβαίνει εδώ» ανέφερε ο Zuckerberg. Και συμπλήρωσε: «δεν αρκεί απλά να συνδέονται οι άνθρωποι. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι συνδέσεις είναι θετικές. Δεν αρκεί να δώσουμε στους ανθρώπους φωνή. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν το χρησιμοποιούν για να βλάψουν τους άλλους ή να διαδώσουν παραπληροφόρηση. Θα χρειαστεί χρόνος για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές για να περιορίσουμε αυτές τις λανθασμένες χρήσεις».

Αν και ήταν λίγες οι άμεσες ερωτήσεις των 44 γερουσιαστών για τον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στις εκλογές ο 33χρονος CEO του Facebook είπε ότι η εταιρεία του βρίσκεται σε μια αδιάκοπη «κούρσα τεχνολογικού εξοπλισμού» με τη Ρωσία αναφορικά με τις εκστρατείες online προπαγάνδας.

Και τόνισε πως θεωρεί «εντελώς πιθανό» τα άτομα, των οποίων τα δεδομένα αποκτήθηκαν παράνομα από την Cambridge Analytica να στοχοθετήθηκαν από ρωσικά τρολ όπως η Internet Research Agency που συνδέεται με το Κρεμλίνο προκειμένου να επηρεαστεί η ψήφος τους στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

«Υπάρχουν άνθρωποι στη Ρωσία, η δουλειά των οποίων είναι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα συστήματά μας και άλλα διαδικτυακά συστήματα. Άρα πρόκειται για μια κούρσα τεχνολογικού εξοπλισμού. Θα συνεχίσουν να βελτιώνονται σ’ αυτό κι εμείς πρέπει να επενδύσουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα βελτιωνόμαστε κι εμείς. Γι’ αυτό και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε πάνω από 20.000 άτομα που θα εργάζονται στην ασφάλεια και την επιθεώρηση του περιεχομένου εντός της εταιρείας».

Σε άλλο σημείο της μαραθώνιας κατάθεσής του πρόσθεσε: «όσο υπάρχουν άνθρωποι στη Ρωσία που η δουλειά τους είναι να αναμειγνύονται σε εκλογές ανά την υφήλιο, θα έχουμε μια συνεχιζόμενη σύγκρουση».

Δεσμεύτηκε, πάντως, ότι βασική προτεραιότητά του πλέον είναι να αποτραπούν περαιτέρω παρεμβάσεις σε εκλογικές αναμετρήσεις ανά την υφήλιο μέσω της εταιρείας του.

Το Facebook έσβησε δεκάδες χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς και θα ερευνήσει δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές που χρησιμοποιούν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να ταυτοποιήσει τυχόν άλλες διαρροές.

Ο Zuckerberg παραδέχθηκε σε αρκετά σημεία της κατάθεσής του ότι έκανε λάθη, όπως ότι δεν ενημέρωσε τους χρήστες μόλις έμαθε για τις διαρροές των δεδομένων τους.

Οι γερουσιαστές εστίασαν ως επί το πλείστον τις ερωτήσεις τους στην ιδιωτικότητα και στο πώς το Facebook χρησιμοποιεί και προστατεύει τα δεδομένα που λαμβάνει από τους χρήστες του. Ο γερουσιαστής Τζον Κένεντι είπε στον Zuckerberg: «η συμφωνία σας με τους χρήστες είναι μια σκέτη αποτυχία» και ο συνάδελφός του Ντικ Ντάρμπιν ρώτησε τον CEO του Facebook αν θα αποκάλυπτε λεπτομέρειες αναφορικά με το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει. «Όχι, γερουσιαστά, μάλλον δεν θα το έκανα αυτό εδώ», απάντησε.

«Νομίζω ότι περί αυτού ακριβώς πρόκειται», του είπε ο Ντάρμπιν. «Το δικαίωμά σας στην ιδιωτικότητα, τα όρια του δικαιώματός σας στην ιδιωτικότητα και πόσο απ’ αυτό παραχωρείτε στη σύγχρονη Αμερική στο όνομα της εντός εισαγωγικών “διασύνδεσης των ανθρώπων ανά την υφήλιο”».

Ο Zuckerberg δέχθηκε πιεστικές ερωτήσεις και για τον ισχυρισμό της εταιρείας του ότι εξαπατήθηκε από έναν πανεπιστημιακό ερευνητή, όταν εκείνος πούλησε δεδομένα χρηστών στην Cambridge Analytica. Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ παρουσίασε τους όρους των υπηρεσιών που παρείχε ο Κόγκαν  και επεσήμανε: «Το Facebook γνώριζε ότι εκείνος θα μπορούσε να πουλήσει αυτές τις πληροφορίες. Έχετε δει αυτούς τους όρους συνεργασίας;».

«Όχι», απάντησε ο Zuckerberg, τονίζοντας ότι αυτό είναι ευθύνη των στελεχών που ασχολούνται με την εποπτεία των εφαρμογών.

«Aπολύθηκε κανείς από αυτά τα στελέχη;», ρώτησε ο Μπούμενταλ, για να λάβει αρνητική απάντηση…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top