ΕΛΛΑΔΑ

Α. Τσίπρας: Η τακτική δικαιοσύνη προστατεύει τους εργοδότες, δεν βοηθά τους εργαζόμενους

tsipras-ahtsioglou

Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πραγματική επιτυχία που οδηγεί στην ανάκαμψη είναι αισθητή στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας, στο εξής θα είναι πάνω από 2,5% ετησίως.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης ότι θα επιδοτηθούν τις ασφαλιστικές εισφορές όσων εργοδοτών μετατρέψουν τη σχέση εργασίας εργαζόμενων με μπλοκάκι σε μισθωτή. Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πλασματικούς μπλοκάκηδες, εργαζόμενους δηλαδή που αν και στην πραγματικότητα έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, εργάζονται ως μπλοκάκηδες. «Δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες να πάρουν την επιδότηση της ασφαλιστικής εισφοράς προκειμένου να τους δηλώσουν ως μισθωτούς. Μετατρέπει της ψευδώς δηλωμένη απασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, τη μισθωτή εργασία» σημείωσε μεταξύ άλλων

Όταν υπάρχει πολιτική βούληση δεν φοβάσαι τις συγκρούσεις με ονόματα με μεγάλη πολιτική επιρροή ή ακόμη και συστημικές τράπεζες που αρνούνται να πληρώσουν πρόστιμα, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο θέμα των «εγκλωβισμένων εργαζομένων» αφήνοντας αιχμές για τη Δικαιοσύνη: «Οι ομάδες αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και επειδή υπάρχει το φαινόμενο της τακτικής δικαιοσύνης, που δεν βοηθάει, προστατεύοντας τους εργοδότες, σχεδιάζεται πρόγραμμα για ενίσχυση των εργαζομένων και επανεκπαίδευσή τους».

Προωθούμε με νομοθετική ρύθμιση τον αποκλεισμό επιχειρήσεων που συστηματικά παραβιάζουν την νομοθεσία, από πάσης φύσεως κρατική χρηματοδότηση, ενημέρωσε ο κ. Τσίπρας.

Είπε επίσης πως το πρώτο εξάμηνο ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ. Το 2015 παραλάβαμε, είπε, ταμειακό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες από τα 780 εκατ. ευρώ το 2015 έφτασε στα 1.570 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το 2019 προβλέπεται οι δαπάνες αυτές να ξεπεράσουν τα 2.570 εκατ. ευρώ.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα έχουμε στον ιδιωτικό τομέα αύξηση 9,34% του μέσου μηνιαίου μισθού. Δήλωσε επίσης πως, όσον αφορά την προστασία των εγκλωβισμένων εργαζόμενων σχεδιάζεται πρόγραμμα που θα προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και την επανεκπαίδευσή τους συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που θα καλύψει σε πρώτη φάση 50.000 εργαζόμενους.

«Η σημερινή μου επίσκεψη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την πραγματική επιτυχία που οδηγεί στην ανάκαμψη που είναι αισθητή στην καθημερινότητα των ανθρώπων, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας.

«Είδηση θετική και ΜΜΕ τα τελευταία 2 χρόνια ίσως να είναι ασύμβατες έννοιες», είπε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας πυρά στα μέσα ενημέρωσης, για να τονίσει πως για εκείνον θετική είδηση είναι η μείωση του ποσοστού ανεργίας και η αύξηση των θέσεων εργασίας.

Μιλώντας για την αποκλιμάκωση της ανεργίας, ανέφερε πως «έχουμε περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2%» και αναφέρθηκε και στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», λέγοντας ότι από τον Φεβρουάριο του 2015 έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας.

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια εικόνα κοινωνικής καταστροφής», υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός και έθεσε ως στόχο τη σταδιακή αντιμετώπιση του προβλήματος. «Ο πιο σημαντικός εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας», είπε. «Δεν έβρεξε ανάπτυξη, ούτε θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.

Τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, συνολικά έως το τέλος του χρόνου, θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας υλοποιούνται προγράμματα που δεν σπαταλούν χρήματα μέσα από μεσάζοντες και αέναες καταρτίσεις, για να προσθέσει ότι πάνω από το 1/3 στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που παρέχουν και κατάρτιση, βρίσκουν εργασία μετά το τέλος των προγραμμάτων και αυτό είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Δεν είναι υπερβολή να πω, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ότι πιο σημαντικός εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας και η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

Αχτσιόγλου: Βασικοί στόχοι η αντιμετώπιση της ανεργίας και τα θεμέλια για κοινωνικό κράτος
Νωρίτερα, παίρνοντας τον λόγο η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για τους δύο στόχους του υπουργείου της.

«Ο πρώτος στόχος που θέσαμε ήταν το υπουργείο να αντιμετωπίσει την εκτίναξη της ανεργίας και να θέσει τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους που απουσίαζαν από τον τόπο μας. Και στους δυο στόχους ανταποκρινόμαστε ολοένα και περισσότερο», είπε.

Και συμπλήρωσε ότι «ο πρώτος νόμος που έφερε στη Βουλή αυτή η κυβέρνηση ήταν η κάλυψη για τα είδη πρώτης ανάγκης, επιδότηση ενοικίου και αυτή η τεράστιας σημασίας παρέμβαση κοινωνικής ανακούφισης, φιλοδοξεί να είναι πυρηνικό στοιχείο για το κράτος πρόνοιας.

Επιδιώκει να είναι το εργαλείο για την επιστροφή των φτωχοποιημένων ανθρώπων στην κοινωνική ζωή. Πρόκειται για μια παρέμβαση τεράστιας κοινωνικής σημασίας».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας τονίζοντας ότι «η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ποσοστό 21,7% για τον Απρίλιο, περίπου πέντε μονάδες κάτω» από τον αρχικό στόχο από τον οποίο ξεκίνησε αυτή η κυβέρνηση.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση ένα πλαίσιο που θα θέτει κανόνες στην απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, κάνοντας λόγο για στήριξη του υπουργείου εργασίας σε συνθήκες οικονομικής στενότητας.

πληροφορίες από ert.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top