ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

«Αι ειδοί του Μαρτίου» και η Τερέζα Μέϊ

Φιλελεύθερος

Φαίνεται ότι κανένας μάντης δεν προειδοποίησε την Τερέζα Μέϊ «φοβού τας ειδούς του Μαρτίου», όπως είχε προειδοποιήσει ο οιωνοσκόπος Σπουρίννας τον Ιούλιο Καίσαρα. Ο Καίσαρας δεν τον πίστεψε και πήγε στη Σύγκλητο στις 15 Μαρτίου ( στις «ειδούς» του Μαρτίου, δηλαδή στο μέσον του Μαρτίου), με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός μετά από είκοσι τρεις μαχαιριές – η εικοστή τρίτη ήταν από τον αγαπημένο του Βρούτο.

Μπορεί να μην προειδοποιήθηκε από μάντεις η Τερέζα Μέϊ, όλοι όμως οι οιωνοί προεξοφλούσαν τις αλλεπάλληλες ήττες της τον Μάρτιο στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Και δεν επρόκειτο μάλιστα για οιωνούς αλλά για προβλέψιμες εξελίξεις. Εκείνη όμως, όχι μόνο δεν τις έλαβε υπ’ όψιν, αλλά και τις αγνόησε πεισματικά. Με αποτέλεσμα, στις 14 Μαρτίου, δηλαδή την παραμονή των «ειδών του Μαρτίου » , το Κοινοβούλιο να προβεί στην πολιτική της εκτέλεση, υποχρεώνοντάς την να ζητήσει παράταση της ημερομηνίας του Brexit.

Ό.τι και να προκύψει από εδώ και πέρα, ακόμη και αν υπερψηφισθεί το ημιθανές σχέδιο που πεισματικά προσπαθεί να αναβιώσει η Τερέζα Μέϊ, υποβάλλοντάς το εκβιαστικά για τρίτη φορά στο βρετανικό Κοινοβούλιο, αυτός ο Μάρτιος θα αποδειχθεί ο μοιραίος μήνας της . Κάποιοι θεωρούν ότι η παραμονή της στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στρητ θα λήξει στα τέλη Μαρτίου. Και ότι παραμένει εκεί μέχρι τότε για να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους αποχώρησής της. Άλλοι υποστηρίζουν ότι μένει επειδή κανένας άλλος δεν δείχνει πρόθυμος να πάρει στα χέρια του την καυτή πατάτα. Ή επειδή κάποιος Βρούτος δεν της έχει ακόμη δώσει το τελικό χτύπημα

Σε κάθε περίπτωση, και παρ’ όλο που, όπως όλα δείχνουν, το αίτημα παράτασης της ημερομηνίας θα γίνει δεκτό από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τίποτε δεν θα είναι όπως πριν για το Brexit. Ούτε για τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της Βρετανίας, που έχουν διαιρεθεί ανεπανόρθωτα, ούτε για την ίδια την πολιτική ζωή της χώρας και τη βρετανική κοινωνία – που επίσης έχει διαιρεθεί, ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα. Η ώρα της αλήθειας , λυτρωτικής για τους Βρετανούς αλλά και για την Ευρώπη, έχει φθάσει. Και η αλήθεια αυτή είναι η απόφαση για ένα νέο δημοψήφισμα. Πολλοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι δεν είναι καλή λύση. Ίσως. Σίγουρα όμως είναι η λιγότερο κακή.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top