ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Αναθεώρηση με σκοπιμότητες

kathimerini.gr

Δεν πρέπει να έχουμε παράπονο. Μέσα σε ένα εξάμηνο αυτή η κυβέρνηση μεγάλωσε τη χώρα κατά 6 μίλια, μάς έβγαλε από τα επαχθή προγράμματα στήριξης και φέρνει τη «Δημοκρατία μετά τα μνημόνια», όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών» (31.10.2018). Στον ελεύθερο χρόνο της τσακίζει τη διαπλοκή και δεν ξέρουμε τι γίνεται με τα άλλα εκκρεμή εθνικά θέματα. Οπως διαβάσαμε παλιότερα, «ο ΥΠΕΞ προανήγγειλε εξελίξεις τόσο στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία όσο και για το Κυπριακό. “Πριν πάω διακοπές θα τα έχω τελειώσει, αλλιώς δεν έχει διακοπές”, είπε για τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία. Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα “να ανοίξουμε εκ νέου –με τον σωστό τρόπο– και το Κυπριακό και να το κλείσουμε κι αυτό”» («Καθημερινή» 14.6.2018). Τελικώς δεν μάθαμε. Πήγε διακοπές ο κ. Κοτζιάς; Λύθηκαν τα εκκρεμή ζητήματα με την Αλβανία; Δεν πήγε και μένουν όλα στον αέρα; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στην επιστολή παραίτησης, που ο πρωθυπουργός ιδιωτικοποίησε…
Είναι μοναδική η ικανότητα της κυβέρνησης να ευτελίζει όλα τα θέματα και ίσως η μόνη της ικανότητα. Εκανε το Σύνταγμα θεατρική επιθεώρηση. Ξεκίνησε φτιάχνοντας ένα μπουλούκι που ονόμασε «Επιτροπή διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση». Αυτή ξεκίνησε όπως η «Επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους» της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου: με την παρουσία στα εγκαίνια του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο της επιτροπής (syntagma-dialogos.gov) το τελευταίο νέο είναι ότι «η ηλεκτρονική διαβούλευση συνεχίζεται» (30.8.2017).
Εχει βγει (λέει στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς) και ένας τόμος υπό τον τίτλο «Εκθεση δημόσιας διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση». Μην τον είδατε· δεν υπάρχει στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής, ούτε στο primeminister.gr. Μάλλον θα έχει την ένδειξη «αυστηρώς προσωπικόν».
Τελικώς, απ’ όλο αυτό το ταρατατζούμ προέκυψαν δύο επιμνημόσυνα λόγια του πρωθυπουργού, που πάντως ήταν λιγότερο θερμά από εκείνα που τα μέλη της επιτροπής επιδαψίλευσαν στον πρωθυπουργό.
Από τις 4.300 λέξεις που εκστόμισε ο κ. Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του για την έναρξη της αναθεώρησης του Συντάγματος, οι 800 (το 20%) περίπου αφορούσαν τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της, λέγοντας μάλιστα ψέματα ότι «η ενδόμυχη επιθυμία του (κ. Μητσοτάκη) είναι να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών» (30.10.2018). Το σημειώνουμε ως ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία προσεγγίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την κορυφαία αυτή διαδικασία, που πρέπει να είναι συναινετική. Απομένει η συμβολή στον διάλογο του έτερου εταίρου της κυβέρνησης με εποικοδομητικές προτάσεις, όπως «στα τέσσερα, εσείς! Στα τέσσερα…».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top