ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Γιατί δεν καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

“Είναι δυνατόν με 100 νεκρούς και με αυτό το κλίμα στην κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ,όχι μόνο να μην καταρρέει αλλά να “τσιμπάει” σε ποσοστά;” Εύλογη η απορία εκείνων που βλέπουν ότι στις μετρήσεις μετά το καλοκαίρι το κυβερνών κόμμα παρ’όλα όσα έχουν συμβεί έχει ανεβάσει τη συσπείρωσή του. Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Ποιοί είναι οι λόγοι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ του 2012; Δεν αγγίζουν αυτούς τους ανθρώπους όσα συμβαίνουν γύρω τους;
Οι λόγοι είναι οι εξής:
-Από το 36% που είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, περίπου οι μισοί μοιάζουν αμετακίνητοι. Από το άλλο 50%, το 25% έχει εγκαταλείψει οριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το άλλο 25% παραμένει επιφυλακτικό, αλλά δεν έχει μετακινηθεί σε άλλο κόμμα και αναζητά κάποιο λόγο για να τον ξαναψηφίσει. ‘Οσα έχουν συμβεί δεν έχουν αλλάξει τον πυρήνα των αντιλήψεών του και αναζητά κάποιο λόγο για να δικαιολογήσει την επιλογή του. Αυτό το λόγο θέλει να του δώσει ο Αλ.Τσίπρας με κυρίαρχο επιχείρημα ότι όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ήταν “αναγκαίος συμβιβασμός” και “τακτικός ελιγμός” αλλά τώρα “έχουμε λυμένα τα χέρια μας”.
– Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη αντοχή μνημονιακής κυβέρνησης. Ενώ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία μετρούσαν απώλειες βουλευτών, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη και στα πιο δύσκολα μέτρα, “μπετόν αρμέ”. ‘Ο,τι κι αν ερχόταν για ψήφιση, ακόμη και ρυθμίσεις όπως η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, που θα είχε διαλύσει άλλες κυβερνήσεις, οι βουλευτές της πλειοψηφίας το ψήφιζαν αδιαμαρτύρητα. Η δίψα για εξουσία υπερισχύει της ανάγκης τήρησης αρχών. Η υπεράσπιση της κυβερνητικής γραμμής, με πολύ ελαφρές φραστικές διαφοροποιήσεις και μεγάλο φανατισμό, από το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών πολλαπλασιάζει τα επικοινωνιακά αποτελέσματα, αφού εκπέμπεται ένα συνεκτικό μήνυμα στους πολίτες. Η ωμή και χοντροκομμένη προπαγάνδα μπορεί να εξοργίζει όσους σκέφτονται ορθολογικά, αλλά πείθει τους ψηφοφόρους που σκέφτονται με συνθήματα και τσιτάτα. Και δεν είναι λίγοι.
– Ο κ.Τσίπρας και το επιτελείο του, κάνουν μια πολύ στοχευμένη πολιτική σε συγκεκριμένες ομάδες ψηφοφόρων. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ένα σημαντικό τμήμα των δημοσίων υπαλλήλων, οι επιδοματούχοι, βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως προστάτη τους, ενω θεωρούν ότι σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση κινδυνεύουν. Μπορεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι άνθρωποι της ιδιωτικής οικονομίας, αυτοί που σηκώνουν το φορολογικό βάρος να ταλαιπωρούνται, όμως οι προαναφερθείσες κατηγορίες που αποτελούν σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος παραμένουν προσκολλημένοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι κουβέντες περί ανάπτυξης, επενδύσεων, χρηματοδότησης από τις αγορές κλπ. δεν τους ενδιαφέρουν και δεν τους αγγίζουν.
-‘Οπως καταγράφουν όλες οι μετρήσεις, σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης συνεχίζει να ασπάζεται συνομωσιολογικές θεωρίες, βλέπει άκρως επιφυλακτικά έως εχθρικά την Ευρώπη, πιστεύει ότι ο Α.Τσίπρας μάχεται εναντίον του κατεστημένου.Το 30% που πιστεύει ότι μας ψεκάζουν, κάτι ψηφίζει.
– Ένα μικρότερο τμήμα των πολιτών ταυτίζεται ιδεολογικά με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον πυρήνα των παραδοσιακών αριστερών στελεχών του, του ΣΥΡΙΖΑ του 4% κι ένα τμήμα στελεχών του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ που έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ.
-Η άσκηση της εξουσίας επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει τον δικό του μηχανισμό στο κράτος. Γραμματείς, διοικητές, σύμβουλοι, συνεργάτες, μετακλητοί, συμβασιούχοι, συνιστούν έναν στρατό στις υπηρεσίες του κυβερνώντος κόμματος που ξέρει ότι εκτός εξουσίας χάνει και τα προνόμιά του.
-Σε σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινωνίας είναι πολύ ισχυρά τα αντιδεξιά αντανακλαστικά. Αυτοί οι ψηφοφόροι όσο βλέπουν ότι η ΝΔ κερδίζει τις εκλογές, συσπειρώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ “για να μην έρθει η δεξιά”.
‘Ολα αυτά μαζί συνθέτουν ένα ποσοστό γύρω στο 20%,ίσως και περισσότερο. Ο Αλ.Τσίπρας ξέρει ότι θα χάσει τις εκλογές. Κάνει λοιπόν στοχευμένη πολιτική στα παραπάνω ακροατήρια, που θα του επιτρέψουν ανασυνθέτοντας τον αντιδεξιό χώρο μετά την εκλογική ήττα, να μπορεί να επανέλθει αφού θητεύσει για κάποιο διάστημα στην αντιπολίτευση. Έχει μελετήσει καλά όχι μόνο τον Α.Παπανδρέου αλλά και το ΠΑΣΟΚ της ύστερης περιόδου που οδήγησε στην εκλογική εξαϋλωσή του. Και κάνει οτιδήποτε για να μην έχει την τύχη του.

thetoc.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top