ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Γιατί πρέπει να παραιτηθεί ο Ντάισελμπλουμ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να καταπολεμηθεί ο σεξισμός και ο ρατσισμός. Δεν μπορεί να ζητάμε από τους υπόλοιπους να σέβονται βασικές αρχές και στο εσωτερικό της ΕΕ να μην είμαστε εξίσου ή και περισσότερο αυστηροί

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, χρησιμοποίησε σεξιστικό και υποτιμητικό λόγο για να εκφράσει την την άποψη του. Η φράση του έγινε αντικείμενο σχολιασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ και οι επίσημες αντιδράσεις των χωρών του Νότου της Ευρώπης υπήρξαν άμεσες και οξύτατες. Σε κάποιες περιπτώσεις ζητήθηκε και η παραίτηση του από τη θέση του προέδρου. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι λυπάται εάν τα λόγια του προσέβαλαν κάποιους αλλά δεν θα παραιτηθεί κιόλας.

Το θέμα με τη στάση του κ. Ντάισελμπλουμ είναι ότι είναι ελιτίστικη και ως τέτοια πρέπει να απαντηθεί, καθώς αντιμετωπίζει τον κόσμο –όχι όλον τον κόσμο– από μία, κατ’ αυτόν υψηλότερη θέση. Εκφράζει ένα κόσμο που δεν έχει «φάει» λεφτά, ούτε έχει βρεθεί σε μειονεκτική θέση λόγω λανθασμένων πρακτικών, δεν εκπροσωπεί χώρα που έχει μεγάλο χρέος και που καλείται να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της, μία χώρα που είναι σε πρόγραμμα.

Αυτή η ενοχλητική αφ’ υψηλού αντιμετώπιση, με ρατσιστικό υπόβαθρο κατά την προσωπική μου άποψη, δεν αντιμετωπίζεται με κραυγές, αλλά με σοβαρό και τεκμηριωμένο αντίλογο. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του Eurogroup δεν μπορεί να εκφράζεται έτσι για χώρες μέλη του, ούτε μπορεί να γίνει ανεκτός αυτός ο τρόπος έκφρασης από ευρωπαίο αξιωματούχο προς κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Είναι επίσης προφανές ότι ένας αξιωματούχος, ο οποίος έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στα κράτη-μέλη, οι κυβερνήσεις των οποίων το έβαλαν στη θέση την οποία κατέχει, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη θέση του για να εκφράζει τις απόψεις του με τέτοιο τρόπο· είναι το λιγότερο αντιδεοντολογικό.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να καταπολεμηθεί ο σεξισμός και ο ρατσισμός. Δεν μπορεί να ζητάμε από τους υπόλοιπους να σέβονται βασικές αρχές και στο εσωτερικό της Ενωσης να μην είμαστε εξίσου ή και περισσότερο αυστηροί. Για αυτό πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ή να παραιτηθεί ο κ. Ντάισελμπλουμ όχι γιατί είναι ένας εκνευριστικός ολλανδός γραφειοκράτης με μία καλή θέση.

Επίσης δεν μπορεί η απάντηση να έχει τη μορφή δεκάδων χυδαίων μηνυμάτων με μεγάλες δόσεις ανδρισμού, ούτε φυσικά ένα κείμενο με υπογραφή «πουτάνα του νότου» (προσωπικά με ενοχλεί το ίδιο με το σχόλιο του Ντάισελμπλουμ).

Η απάντηση σε οποιαδήποτε μορφής αυταρχισμού, όπως ο ελιτισμός, δεν είναι οι κραυγές και το ανάθεμα, αλλά η ανάδειξη του και η αποδόμηση του.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top