ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Γυρολόγοι και καταφερτζήδες…

Υπάρχει μια κατηγορία πολιτικών που ειδικεύεται στις μεταγραφές. Αλλάζει τα κόμματα σαν τα πουκάμισα. Είναι οι γυρολόγοι.

Φυσικά, καμιά σχέση με το παλαιό συμπαθές επάγγελμα του γυρολόγου (πραματευτή), που γυρνούσε στα χωριά της ελληνικής επαρχίας πουλώντας μικροπράγματα, για να αναθρέψει τα παιδιά του. Οι γυρολόγοι της πολιτικής δεν πουλάνε μικροπράγματα. Πουλάνε ιδεολογία (παντός είδους), πατριωτισμό, ευρωπαϊσμό, ριζοσπαστισμό και οτιδήποτε άλλο έχει πέραση κατά καιρούς. Και το επάγγελμά τους είναι πολύ προσοδοφόρο. Αλλωστε γι’ αυτό αλλάζουν φανέλα, για να κρατήσουν την καρέκλα κάθε φορά ΟΦΑ (Οπου Φυσάει ο Ανεμος).

Ευκαιρίας δοθείσης, μου ήρθαν στο νου ορισμένα παραδείγματα, που άλλοτε τα κατάφεραν (οι περισσότεροι) και άλλοτε όχι:

– Στις 5 Ιανουαρίου του 2015 η βουλευτής (επί πολλές τετραετίες) και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αντζελα Γκερέκου κάνει τη βαρυσήμαντη δήλωση: «Δεν θα μπορούσα παρά να συνεχίσω όπως ακριβώς ξεκίνησα, ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα». Τρεις μέρες αργότερα κάνει νέα δήλωση: «Δεν θα μπορούσα παρά να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά…». Υποψήφια με τη ΝΔ. Οι ψηφοφόροι δεν επιδοκίμασαν την «συνέπειά» της.

– Ο Βασίλης Οικονόμου ήταν μέχρι το 2011 βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Εφυγε κι έφτιαξε το «Αρμα Πολιτών» μαζί με έναν συνάδελφό του. Εφυγε κι από εκεί κι έφτιαξε τους δικούς του «Ελεύθερους Πολίτες». Το διέλυσε κι αυτό κι έγινε βουλευτής με την ΔΗΜΑΡ. Οταν η ΔΗΜΑΡ άρχισε να παίρνει την κατηφόρα, έγινε ανεξάρτητος. Αρχισε να αναζητεί νέα στέγη (στο Ποτάμι, στο ΠΑΣΟΚ ξανά) και τη βρήκε στη ΝΔ. Τα κατάφερε, έχει μόνιμη έδρα στη Βουλή, οι ψηφοφόροι επιβραβεύουν…

– Η Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ψήφισε τρία Μνημόνια: του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά. Και μετά βρήκε στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ ως «αντιμνημονιακή». Οι ψηφοφόροι πάλι επιβράβευσαν.

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα, υπάρχουν κι άλλοι πολλοί. Ερχόμαστε τώρα στο σημερινό παράδειγμα, που ήταν και η αφορμή για να τα θυμηθούμε όλα αυτά. Η Κατερίνα Μάρκου τον Ιούνιο του 2012 εξελέγη βουλευτής με την αριστερή ΔΗΜΑΡ. Το 2014, όταν η ΔΗΜΑΡ διαλυόταν, ανεξαρτητοποιήθηκε. Το 2015 μεταπήδησε στο Ποτάμι. Το 2016, όταν το Ποτάμι άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα, μεταπήδησε ξανά στην τάξη των ανεξαρτήτων. Χθες ανακοινώθηκε η προσχώρησή της στην Νέα Δημοκρατία (εδώ). Πήγε στη ΝΔ -λέει- επειδή «κινδυνεύει η Δημοκρατία». Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περιμάζεψε «προκειμένου να συμβάλει στην ανόρθωση του τόπου» (έτσι ανακοίνωσε). Βέβαια, το Ποτάμι, το πρώην κόμμα της, λέει ότι το έκανε «για την καρέκλα της» και συνεχάρη τόσο την ίδια όσο και «τη σύγχρονη και ευρωπαϊκή ΝΔ».

Ομως, για τους επιτηδείους και τους καταφερτζήδες τα λέει καλύτερα αυτή η κυπριακή παροιμία: «Αλλοι ζιούσιν με τον κόπον κι άλλοι ζιούσιν με τον τρόπον».

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top