ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Διαδικασίες και λαϊκισμός

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πριν πολλά χρόνια, μια νεαρή μητέρα απευθύνθηκε έντρομη στον ψυχίατρο-ψυχαναλυτή της. Του διηγήθηκε τον διάλογο με το μικρό παιδάκι της.
‘’Μαμά, θέλω να σε κόψω κομματάκια, να σε τηγανίσω και να σε φάω..’’ Είπε στην μαμά ο γλυκούλης μπόμπιρας.
Ο ειδικός καθησύχασε την μητέρα.
‘’Πράγματι, αυτό σκέφτεται το παιδί, αλλά μην φοβάστε. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει για να πραγματώσει τις φαντασιώσεις του’’.
Αυτήν την ιστορία μου θυμήθηκα, όταν κουβεντιάζοντας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Μ. Βρετανία, στάθηκα στην πολιτική και νομική διαμάχη σχετικά με την συνταγματικότητα της κίνησης του κ. Τζόνσον να κλείσει το Κοινοβούλιο για πέντε εβδομάδες. Οι απόψεις διχάζονται, από το γεγονός ότι δεν υπάρχει γραπτό Σύνταγμα στην χώρα. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Απλά, δεν υπάρχουν διαδικασίες σαφείς που να καθορίζουν την νομική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στην Γερμανία, στην Γαλλία κλπ, λειτουργεί το Σύνταγμα στο οποίο καθορίζονται με ακρίβεια οι διαδικασίες για κάθε βασική λειτουργία του Κράτους, και έτσι, αν κάποιοι αμφισβητήσουν την συνταγματικότητα κάποιου κρατικού νομοθετήματος, μπορούν να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα κρίνει τελικά.
Για παράδειγμα, στην Γερμανία είχαν προσφύγει κατά καιρούς πολλοί εραστές του μάρκου αμφισβητώντας την συνταγματική νομιμότητα της υιοθέτησης του Ευρώ, την ισχύ του ευρωπαϊκού κεκτημένου κοκ. Το Ανώτατο δικαστήριο αποφαίνεται και τελειώνει η υπόθεση.
Στην Μ. Βρετανία του Τζόνσον και της παρέας των σχολών της ελίτ -Οξφόρδης και Ήττον- , αφού κέρδισαν το δημοψήφισμα με μεθόδους διερευνώμενες ακόμη και σήμερα από την δικαιοσύνη (Oxford analytics) και κατέλαβαν πρόσφατα τον πρωθυπουργικό θώκο με τον εκπρόσωπό τους, είναι πανέτοιμοι σε λίγες εβδομάδες να ‘’τεμαχίσουν την Μ. Βρετανία, να ψήσουν και να φάνε επιχειρήσεις και εργαζόμενους ’’. Βλέπετε διαδικασίες συνταγματικές δεν προβλέπονται, η δε Βασίλισσα και να ήθελε δεν θα μπορούσε να βάλει βέτο στους ‘’πονηρούς ανήλικους στο δωμάτιο΄΄.
Είναι όμως ‘’ανήλικοι’’ οι εκπρόσωποι των Funds; Οι ίδιοι που κόπτονται για τους κοινωνικά αποκλεισμένους, που οι λαϊκιστές και αμοράλ σύμβουλοι τύπου Cummings και Banon υποτίθεται ότι εκπροσωπούν προπαγανδίζοντας την διάλυση της Ένωσης; Φυσικά όχι. Αυτοί κάνουν την δουλειά τους. Και η δουλειά τους είναι να κυριαρχήσουν πολιτικά οι αριστοκράτες και μη δισεκατομμυριούχοι σε βάρος όχι μόνο των πτωχών, αλλά και της παραγωγικής οικονομίας. Το πραγματικό λεφτόδενδρο.
Ο ΣΕΒ Αγγλίας , σε πρόσφατο άρθρο του καταδίκασε απερίφραστα κάθε ιδέα για Έξοδο χωρίς συμφωνία, τα δε Συνδικάτα, που είναι οι κύριοι χρηματοδότες των Εργατικών, υποχρέωσαν τον κ. Κόρμπιν να μειώσει ή να κρύψει το αντιευρωπαϊκό αριστερίστικο παρελθόν του.
Βέβαια και η Ε.Ε. δεν έχει Σύνταγμα. Η προσπάθεια για να αποκτήσει απορρίφτηκε από την ίδια την Γαλλία, της οποίας ο τότε πρόεδρος Ζισκάρ ήταν ο πρωτεργάτης.
Ωστόσο έχει ‘’Σύνταγμα’’- κανόνες και διαδικασίες για τον πυρήνα και την ουσία της, που δεν είναι άλλη από την πιο επιτυχημένη πολιτική της. Την Εσωτερική αγορά. Και είναι αυτοί οι κανόνες που διαδικασίες που αμφισβητούνται από αδαείς ή πονηρούς λαϊκιστές και εθνικιστές. Αυτές οι διαδικασίες έχουν προβλεφθεί τόσο για την τελωνειακή ένωση, όσο και για την ενιαία αγορά. Ας τους θυμηθούμε περιληπτικά
1. Καταργούνται οι φόροι και οι δασμοί μεταξύ κρατών μελών. Η διακίνηση κεφαλαίων, αγαθών, προϊόντων και προσώπων είναι ελεύθερη.
2. Για να εισαχθεί ένα προϊόν από τρίτη χώρα απαιτείται να γίνει έλεγχος από οποιαδήποτε. Εάν πληροί τα πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής της Ένωσης- που είναι τα αυστηρότερα στον κόσμο – τότε μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα και στις υπόλοιπες χώρες.
3. Σε περίπτωση αντιδικίας κατά τις εμπορικές συναλλαγές, αρμόδιο για την επίλυσή τους είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
4. Τις διαπραγματεύσεις και την ορθή εφαρμογή της τήρησης των συμφωνιών (50 μέχρι σήμερα) ασκεί εκ μέρους των 28 η Ε.Επιτροπή.
Το ‘’Σύνταγμά’’ μας λοιπόν έχει και κανόνες και διαδικασίες. Αυτά είναι που αμφισβητούν ή δεν καταλαβαίνουν οι αντίπαλοι της Ένωσης Αυτές οι διαδικασίες δημιουργούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και στηρίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις στην ανάπτυξή τους, ενώ για τους καταναλωτές προσφέρουν φθηνότερα προϊόντα.
Μπορεί να πει κανείς. ‘’Μα καλά, διαδικασίες διάσωσης της φιλτάτης δεν υπήρχαν στο σύμφωνο του Μάαστριχτ. Αντιθέτως απαγορευόταν η διάσωση πτωχευμένης χώρας της Ένωσης με την γνωστή ‘’no bail out close’’. Στην περίπτωση -και αργότερα σε άλλες περιπτώσεις- βρέθηκε τρόπος αποφυγής της στάσης πληρωμών. Η Ένωση, προκειμένου να μην βρεθεί σε χάος που θα απειλούσε το ενιαίο νόμισμά και την συνοχή της, δεν εργάστηκε με τον γνωστό κοινοτικό τρόπο. Η διάσωση δεν πραγματοποιήθηκε με κοινοτικά χρήματα. Δηλαδή από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που περιορίζεται στο 1% του ΑΕΠ της Ε. Ε.., αλλά με χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό κάθε κράτους μέλους. Η Αγγλία δεν συμμετείχε. Συνεπώς δεν είχαμε παραβίαση συνθηκών για να καλύψουμε την έκλαμψη Βαρουφάκη-Τσακαλώτου-Τσίπρα-Καμμένου. Οπότε, άλλες διαδικασίες υιοθετήθηκαν που κατέληξαν σε γραπτό συμβόλαιο- μνημόνιο- διασφάλισης της επιστροφής των κρατικών χρημάτων.
Ανεξάρτητα με το πώς θα καταλήξει το Brexit, οι λαϊκιστές ανορθολογικοί έχουν το ψέμα σαν όπλο και τον διχασμό και την παραπλάνηση ως εργαλεία. Το ζήσαμε στο πετσί μας , το ζουν τρία χρόνια τώρα οι Βρεττανοί. Όλοι αυτοί όμως έχουν ως κύριο εχθρό τους την ίδια τους οίηση. Αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται. Και κάποια στιγμή, μέχρι σήμερα , κάνουν το μοιραίο για τις επιδιώξεις τους λάθος. Σαλβίνι, Λεπέν, Afd κλπ και τώρα και ο Bojo με το κλείσιμο της Βουλής για πέντε εβδομάδες εν μέσω εθνικής κρίσης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top