ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Εκλογές τον Μάρτιο;

athensvoice.gr

Πολύ δύσκολο. Ισχύει ότι η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια θα τελειώσει αρχές Ιανουαρίου. Ισχύει και ότι η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής για να εκθέσει τον Πάνο Καμμένο που θα βρεθεί σε δεινή θέση. Ισχύει ακόμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να καθυστερήσει πολύ την κύρωση από την ελληνική βουλή γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών δεν το επιτρέπει και γιατί θα υπάρξει διεθνής πίεση.

Η κύρωση θα γίνει με τη στήριξη τεσσάρων βουλευτών του Ποταμιού, ενός-δύο ανεξάρτητων και με μια-δύο αποχές. Ο Πάνος Καμμένος θα καταψηφίσει αλλά δεν θα τον ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως δεν θα τον ακολουθήσουν και στην έξοδο από την κυβέρνηση όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί του, οπότε και πάλι θα βρεθεί σε δεινή θέση.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι τον Μάιο. Ακόμη και αν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μπορεί να την κερδίσει με την ψήφο ανοχής των ΑΝΕΛ (αποχή από την ψηφοφορία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα), ενώ σε κάποια νομοσχέδια μπορεί να διαμορφώνονται πλειοψηφίες με νέα σύνθεση. Επομένως, το επικρατέστερο σενάριο είναι η πραγματοποίηση τριπλών εκλογών (εθνικών, ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών) τον Μάιο. Υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για εξάντληση της τετραετίας, για κάλπες δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο αν οι δημοσκοπήσεις τους δείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάθει πανωλεθρία στις ευρωεκλογές και η διαφορά του από τη ΝΔ δεν θα είναι πάνω από πέντε μονάδες. Αλλά αυτό δεν φαίνεται ρεαλιστικό με τα σημερινά δεδομένα, οπότε ορόσημο για κάλπες παραμένει ο Μάιος.

Νέα στοιχεία στο διπλωματικό πεδίο που επηρεάζουν και την εκλογική ατμόσφαιρα είναι το ενδεχόμενο να υπάρχει τότε έντονη κινητικότητα στο κυπριακό, ενώ μεγάλη σημασία έχει η αφαίρεση πυραμίδων που οριοθετούν τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ από αγνώστους που αν είναι οργανωμένοι εθνικιστές, από αυτούς που προσπαθούν παράλληλα να κάνουν φασαρίες στα σχολεία, τότε θα μπλέξουμε.

ΥΓ: Θέλω να εκφράσω το σεβασμό και το θαυμασμό μου για το προσωπικό στο Αιγινήτειο (ΕΚΠΑ), από τη διοίκηση μέχρι τους διοικητικούς υπαλλήλους και από τους γιατρούς μέχρι τις νοσηλεύτριες, το βοηθητικό και το παραϊατρικό προσωπικό.

Σε δύσκολες συνθήκες, με ελλείψεις και προβλήματα υποδομών, με χαμηλές αποδοχές, προσφέρουν υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες συνδυάζοντας επιστημονική επάρκεια με διαχειριστική ικανότητα και ανθρωπιά. Σε κάποια θέματα καινοτομούν και δίνουν παραδείγματα καλών πρακτικών. Ο διευθυντής της νευρολογικής κλινικής Κωνσταντίνος Κυλιντηρέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι πρότυπο γιατρού και ανθρώπου και έχει μεταλαμπαδεύσει το ήθος και το ύφος του στο σύνολο της διεπιστημονικής ομάδας του.

Επειδή όλα αυτά δεν είναι αυτονόητα ούτε εύκολα, καλό είναι να μη τα θυμόμαστε μόνο όταν βρισκόμαστε στην ανάγκη τους και κατά τα άλλα να μιλάμε μόνο για τους «φακελάκηδες».

Στο χώρο της δημόσιας υγείας παίζονται όλα: Δημοκρατία, ελευθερία, η αξιοπρέπειά μας. Εκεί δίνονται οι μεγάλες μάχες και ευτυχώς υπάρχουν σπουδαίοι άνθρωποι που τις δίνουν με εντιμότητα και γενναιότητα μακριά από τη γύρω σκόνη.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top