ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ιωάννης Μουζάλας: Ένας έκπτωτος άγγελος του ανθρωπισμού

Σε όλα τα παιγνίδια στρατηγικής, ο καλός παίκτης έχει έτοιμη στο μυαλό του τη «θυσία» που θα κληθεί να κάνει στη διάρκεια της παρτίδας. Όλα τα πιόνια είναι αναλώσιμα, αλλά ειδικά ένα είναι πιο αναλώσιμο από τα άλλα. Είναι κάθε φορά ο χρήσιμος ηλίθιος που με τη θυσία του θα δώσει άλλοθι στα υπόλοιπα πιόνια να συνεχίσουν τον αγώνα τους απρόσκοπτα και απαλλαγμένα από τυχόν ηθικά θέματα. Αν μπορεί ποτέ ένα πιόνι να θέτει θέματα ηθικής τάξης.
Μπορεί ο κ. Μουζάλας να παίξει αυτόν τον ρόλο; Καταρχήν θα πρέπει να ομολογήσω ότι έκανα ένα τεράστιο λάθος. Πίστεψα κάποια στιγμή πριν από καιρό ότι ο κ. Μουζάλας ήταν ο ιδανικός άνθρωπος γι’ αυτή τη θέση. Κι ύστερα ήρθαν τα στρατόπεδα κράτησης στη Μυτιλήνη και αλλού. Οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης κατατρεγμένων ανθρώπων σε πραγματικά κολαστήρια. Ο χειρισμός της υπόθεσης των «8», πάντως, αποτελείωσε και τις τελευταίες ελπίδες που είχα μέσα μου ότι μπορεί να έκανα λάθος που πίστεψα ότι έκανα λάθος στην αρχική μου εκτίμηση για τον πρώην πρόεδρο της οργάνωσης των Γιατρών του Κόσμου.
«Εχω κλάψει αρκετές φορές. Πάντα όμως μόνος μου, το βράδυ στη σκηνή μου. Αυτό είναι κάτι δικό μου, εγώ βρίσκομαι εκεί γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν ανάγκη την ψυχραιμία μου και όχι το κλάμα μου» είχε πει στην «Espresso» ο κ. Μουζάλας μετά τη συμμετοχή του σε μία αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αϊτή, όπου προσπαθούσε μέσα σε δύσκολες συνθήκες να «γεννήσει» ζωή. «Στις αποστολές παλεύουμε με την έλλειψη χειρουργείων, την έλλειψη φαρμάκων, την έλλειψη υποδομών. Χειρουργούμε σε αντίσκηνα» σημείωνε ο κ. Μουζάλας στη συνέντευξή του.
Η συνέντευξη αυτή δόθηκε στα χρόνια της δόξας, τότε που ο κ. Μουζάλας ήταν ικανός να κάνει μέχρι και απεργία πείνας (υποθέτουμε) αν υπήρχε ένα κολαστήριο τύπου Μόρια. Τότε που ο κ. Μουζάλας είχε αποκτήσει φήμη λόγω του ακτιβισμού, αλλά και επειδή ήταν ο πρώτος μαιευτήρας που έφερε στην Ελλάδα τη μέθοδο της γέννας στο νερό. Τα λατρεύει κάτι τέτοια η καλή κοινωνία των Αθηνών.
Λέτε, λοιπόν, αυτός ο κ. Μουζάλας να είναι η θυσία του κ. Τσίπρα; Κι αν ναι, ποιος άλλος μπορεί να αναλάβει να κάνει μία τόσο βρόμικη δουλειά; Εκτός κι αν οι χειρισμοί που θα γίνουν από εδώ και πέρα στο θέμα των «8» θα καθιστούν αναπόφευκτη την εκπαραθύρωση του κ. Μουζάλα από αυτή την αριστερή κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν σας το είπα. Αλλά ο κ. Μουζάλας δεν είναι αριστερός. Ως δεξιός ψάλτης μπήκε σε αυτή την κυβέρνηση και τώρα είναι για τους περισσότερους «ο έξω από δω».

liberal.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top