ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Κάτι καινούργιο γεννιέται

H Επιτροπή Διαλόγου καταλήγει στο αυτονόητο. Η Προοδευτική Παράταξη μπορεί να συγκλίνει σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Υπό τις απαραίτητες προϋποθέσεις κατάλληλων πολιτικών συσχετισμών το πρόγραμμα μπορεί να βηματοδοτήσει τη χώρα το προσεχές διάστημα.
Προφανώς υπάρχουν δευτερεύουσες διαφωνίες, επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις των προτεραιοτήτων ή της βαρύτητας των θεμάτων. Δεν είπε κάποιος ότι θέλουμε ένα μονολιθικό φορέα. Η «τρίχα γίνεται τριχιά» από όσους αντιμάχονται ή υπονομεύουν το εγχείρημα της ενότητας.
Δεν έχουν τόση σημασία οι περίπου 15.000 λέξεις των κειμένων. Σημασία έχει ότι δημιουργήθηκαν βάσεις ενός νέου τρόπου διεξαγωγής διαλόγου και διαπραγμάτευσης με επιχειρήματα. Σημασία έχει ότι εκατοντάδες προσωπικότητες και στελέχη του χώρου προσήλθαν , απρόσμενα θα έλεγα, και συμμετείχαν.
Το τελευταίο ήταν καθοριστικό , όχι γιατί είναι απότοκο της κοινής αγωνίας για τη χώρα ή κατέδειξε την επιταγή για ενότητα, αλλά γιατί ανέδειξε πως η μεταρρυθμιστική πνοή του τόπου πηγάζει από αυτό το δυναμικό. Αυτή η παράμετρος έφερε αποτέλεσμα. Πριν την ολοκλήρωση αυτής της φάσης καθορίστηκε το μείζον της επόμενης. Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο προσχηματικού αλληλο-καταλογισμού ευθύνης για την ενδεχόμενη αποτυχία του εγχειρήματος (blame game). Όποιος δεν επιθυμεί την ενότητα και τη μετάβαση σε ένα νέο φορέα πρέπει να αναβάλει την προσωπική του ευθύνη. Έχουμε τρεις , προς το παρόν, υποψηφιότητες για την ανάδειξη του επικεφαλής της παράταξης με εκλογή από τη βάση και ανοικτό μητρώο, μάλιστα είναι οι τρεις αρχηγοί των δομημένων κομμάτων του χώρου.
Τα πράγματα θα βαίνουν ομαλά; Όχι. Οι πολιτικοί αντίπαλοι, κυρίως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κάθε λόγο να αποτρέψουν το εγχείρημα. Όσοι ομοϊδεάτες μένουν έξω θα δίνουν μάχη υπαρξιακή, γιατί εάν ευοδωθεί, θα απομειωθούν μέχρι κινδύνου να κινούνται πλέον στα όρια της γραφικότητας.
Τι πρέπει να γίνει.
Να επανακτήσουμε την αυτοπεποίθηση μιας ισχυρής πολιτικής δύναμης. Δεν απαντούμε στο ερώτημα με ποιον θα συνεργαστούμε. Ζητούμε απάντηση στο ποιος συμφωνεί μαζί μας.
Δεν αναμένουμε ένα νέο Ελευθέριο Βενιζέλο. Αποδεχόμαστε τις υπάρχουσες και τις εν δυνάμει ηγεσίες, γιατί αυτούς έχουμε διαθέσιμους και δεν υπολείπονται των ηγεσιών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, το αντίθετο.
Δεν αναμένουμε την αυτοδιάλυση του βασικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ . Δεν θέλουμε το καινούργιο να γίνει ΠΑΣΚΕ.Η συνδικαλιστική έκφραση της κεντροαριστεράς πλειοψηφεί, γιατί κοινωνικά εκφράζει , ότι πολιτικά εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, την υπόσχεση διατήρησης των προνομίων και των κεκτημένων του 2009. Είναι συντηρητική δύναμη.
Παίρνουμε το μάθημα από την κυβέρνηση Σαμαρά. Με πρόσχημα τον αντιλαϊκισμό και τον αντικρατισμό μας παγιδεύουν και μας ωθούν να προστατεύουμε τα συμφέροντα των άπληστων πλουσίων της μεταπολίτευσης, που ουδέποτε συγκρότησαν μια αστική τάξη υγιούς επιχειρηματικότητας και εθνικής ευθύνης. Μας αφαιρούν το τεκμήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Συνειδητοποιούμε ότι η Δημοκρατική Παράταξη και οι τέως μη προνομιούχοι έχουν υπερβεί το ΠΑΣΟΚ ως κυρίαρχο κόμμα τους από το φθινόπωρο του 2011.
Κατανοούμε πως ο βασικός κορμός της παράταξής μας βρίσκεται στις 500.000 νεομετανάστες και στις εκατοντάδες χιλιάδες συγγενείς τους-πρώην μεσοαστούς , τους νέους επιχειρηματίες της γης, τα παιδιά των μεταπτυχιακών, τις start ups, στον ποιοτικό τουρισμό, στους οπαδούς της αξιολόγησης και της αριστείας. Τη νέα μεσαία τάξη που πάει να ανασυγκροτηθεί με όρους κανονικότητας μιας χώρας του πρώτου κόσμου. Η παράταξη θα ισχυροποιηθεί όταν υπηρετήσει τους ελπιδοφόρους Έλληνες.
Τα επόμενα βήματα δεν πρέπει να είναι στο κενό, αλλά να προσδιορίζονται από την ενότητα και την ομαλή υπέρβαση των υφισταμένων δομών. Η νέα ηγεσία προφανώς θα έχει ισχυρότατη νομιμοποίηση για να μορφοποιήσει το καινούργιο. Θα έχει προκύψει γιατί έπεισε πως υπηρετεί την ενότητα και την υπέρβαση.
Διανύσαμε απόσταση από τις 10 Ιανουαρίου 2016 με την πρωτοβουλία Γεννηματά, που τόλμησε αυτό που έπρεπε να γίνει από το Μάρτιο του 2012.Σωστά την επιτροπή αποτελέσαμε μη ενεργά πολιτικά πρόσωπα , διαφορετικά δεν θα τελεσφορούσε η προσπάθεια. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης των ηγεσιών. Εύχομαι να μην χρειαστούμε άλλη επιτροπή ,γιατί αυτή θα έχει τα χαρακτηριστικά του στρατιωτικού συνδέσμου του 1908-1909.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top