ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

«Κίτρινα γιλέκα» και ανάπτυξη

reporter.gr

Η επιβολή του κλιματικού φόρου από τον Μακρόν στη Γαλλία και το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», αναδεικνύουν με έναν σαφή τρόπο το πολύ σημαντικό θέμα της δίκαιης μετάβασης στην πράσινη οικονομία και σε μια βιώσιμη ανάπτυξη με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος. Αναδεικνύουν το ζήτημα του «ποιός πρέπει να πληρώσει το τίμημα και να σηκώσει το κύριο βάρος αυτής της μετάβασης».

Η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη περνά μέσα από μέτρα τα οποία οφείλουν να συμβάλλουν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη μείωση των υφιστάμενων ανισοτήτων μεταξύ των κρατών, των περιφερειών και των κοινωνικών τάξεων και όχι στην περαιτέρω διεύρυνσή τους. Είναι ξεκάθαρο ότι λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί μέσω της επιλογής της «εύκολης» και ευρείας φορολογικής βάσης των εργαζομένων και των ανθρώπων του βιοπορισμού και της επιβολής άδικων και δυσβάσταχτων φόρων σε αυτούς. Το κόστος πρέπει να επιμεριστεί δίκαια και να μεταφερθεί κυρίως σε αυτούς που οφείλουν να πληρώσουν, ανάλογα με το πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον και βεβαίως ανάλογα με το εισόδημα και με τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Είναι ζωτικής σημασίας, με ποιους όρους οικονομικής βιωσιμότητας, πέραν βέβαια της περιβαλλοντικής, και με ποια εισοδηματική διανομή θα περάσουμε στην πράσινη ανάπτυξη. Με ποιο τρόπο θα μεγιστοποιήσουμε όχι μόνο τα οικονομικά αλλά και τα κοινωνικά οφέλη.

Παρόμοια ερωτήματα προκύπτουν βέβαια και για το άλλο τεράστιο ζήτημα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Με ποιους όρους θα γίνει η αξιοποίηση από τις επιχειρήσεις και από την κοινωνία των τεράστιων δυνατοτήτων των νέων ψηφιακών τεχνολογιών; Πώς θα μοιραστούν τα οφέλη, ποιοι θα επωμιστούν τις συνέπειες και πως θα περάσουμε σε μια κοινωνικά ισορροπημένη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή;

Τα κόμματα του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, εάν επιθυμούν να ανακάμψουν, ενόψει μάλιστα και των ευρωεκλογών, οφείλουν να αναζητήσουν συγκεκριμένες και απτές για τους πολίτες, δίκαιες λύσεις στα παραπάνω προβλήματα. Οι λύσεις θα προκύψουν μέσα από τη συνεργασία και μέσα από έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τους υπόλοιπους προοδευτικούς πολιτικούς φορείς της Ευρώπης καθώς και με τους εκπροσώπους των προοδευτικών συνδικάτων, των συλλογικοτήτων και της κοινωνίας των πολιτών. Με τον τρόπο αυτό, θα μπει ένα ανάχωμα στην επικίνδυνη άνοδο των λαϊκιστικών και ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top