ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Κατώτατες πρωτιές…

protagon.gr

Στην οικονομία, κάθε παρέμβαση έχει θετικές και αρνητικές συνέπειες, άλλες ορατές, άλλες αφανείς. Συνήθως, όμως, στον δημόσιο διάλογο αξιολογούμε τις παρεμβάσεις βάσει ιδεολογικών προκαταλήψεων, φωτίζοντας κάποιες συνέπειες και υποτιμώντας άλλες. Γι’ αυτό οι αναλύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού αντιμετωπίζονται με εύλογη καχυποψία εκατέρωθεν.
Σε πρώτη ανάγνωση, η αύξηση του κατώτατου μισθού (ΚΜ) είναι ένα μαγικό μέτρο: έχει ευεργετικές συνέπειες και για την κοινωνία και για την οικονομία.
Γιατί η αύξηση των μισθών οδηγεί σε αύξηση εισφορών και φόρων, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων του κράτους. Επιπλέον η αύξηση του ΚΜ προκαλεί αύξηση του ελάχιστου ποσού εισφορών των αυτοαπασχολούμενων, άρα επιφέρει επιπλέον αύξηση των κρατικών εσόδων.
Χωρίς αμφιβολία, λοιπόν, για τα δημόσια ταμεία και τα δημόσια οικονομικά είναι ένα ευνοϊκό μέτρο.
Η αύξηση του ΚΜ ωφελεί τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους και είναι πολλοί. Αρα, είναι μέτρο με θετικό κοινωνικό πρόσημο. Επιπροσθέτως, οι χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι τείνουν να διοχετεύουν όλο το εισόδημά τους στην κατανάλωση. Γι΄ αυτό η αύξηση των εισοδημάτων τους θα έχει ευεργετική επίδραση στην κατανάλωση, στην οικονομία & στην ανάπτυξη. Άρα, τα έσοδα του κράτους θα ενισχυθούν περαιτέρω από τους έμμεσους φόρους της αυξημένης κατανάλωσης.
Με λίγα λόγια: η αύξηση του ΚΜ είναι μια κίνηση-ματ για την οικονομία και την κοινωνία. Υπάρχει μόνο ένα ερώτημα: τι μας σταματά, γιατί δεν αυξάνουμε κάθε δεύτερο μήνα τον κατώτατο μισθό κατά 10%, 20% ή και παραπάνω;
Η δεύτερη ανάγνωση! Αυτή μάς σταματά. Γιατί αν αύριο ανεβάσουμε τον κατώτατο μισθό στα 2.071€ -τόσος είναι στο Λουξεμβούργο- οι περισσότερες επιχειρήσεις θα κλείσουν, η ανεργία και η μαύρη εργασία θα εκτοξευτούν και η οικονομία θα διαλυθεί. Η ελληνική οικονομία θα διαλυθεί, όχι του Λουξεμβούργου. Η οικονομία του Λουξεμβούργου μπορεί και αντέχει, για αυτό άλλωστε και έχει υψηλό ΚΜ.
Μα, θα μου πείτε, ποιος μίλησε για τέτοιες τρελές αυξήσεις. Μόλις 650€ είναι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, ούτε καν ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης δεν εξασφαλίζει .
Απολύτως σύμφωνοι! Δεν το εξασφαλίζει. Ούτε είναι αυτός ο ρόλος του ΚΜ στην οικονομία και στην κοινωνία. Δεν ορίζει ο ΚΜ το εισοδηματικό όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Αλλιώς, τι να υποθέσουμε για τις έξι χώρες της ΕΕ που δεν έχουν κατώτατο μισθό – Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία και πριν το 2014 ούτε η Γερμανία είχε ΚΜ.
Αναρωτιέστε ποιος είναι ο ιδανικός ΚΜ για την οικονομία και την κοινωνία; Το ίδιο αναρωτιέμαι κι εγώ. Δεν υπάρχουν ατράνταχτα πειστικά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα για το «ιδανικό» ύψος του. Και μόνο ένα είναι βέβαιο: ο ΚΜ δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το επίπεδο των μισθών, των εισοδημάτων, του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μιας οικονομίας. Δε μπορεί ο μέσος μισθός να είναι 1.200€ και ο ΚΜ να είναι 1.100€.
Διαβάστε την συνέχεια

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top