ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Οι προοπτικές ανάπτυξης το 2019 και οι κίνδυνοι

ΤΟ ΒΗΜΑ

Νταβός 2019. Διαβάσαμε και είδαμε στο διαδίκτυο πολλές και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, συζητήσεις και ομιλίες . Στην ετήσια συνεύρεση των ισχυρών από την πολιτική , επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα έδωσε και πάλι το παρόν στο χιονισμένο χωριό. Η γενική αποτίμηση από τα ΜΜΕ υπήρξε αρνητική. Κι αυτό όχι μόνο από τις ηχηρές απουσίες. Τα τρία προηγούμενα χρόνια σφραγίστηκαν με ομιλίες όπως αυτή του Ινδού Πρωθυπουργού (2018) για το όραμα της Ινδίας που προαλείφεται να καταλάβει την πρώτη θέση πληθυσμιακά και μια από τις πέντε ισχυρότερες οικονομικά χώρες. Του Προέδρου της Κίνας Σι Τζιπίνγκ (2017) που εμφανίστηκε ως ο υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης, και του οικοδεσπότη καθηγητή Σβαμπ (2016) που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την νέα ανατρεπτική εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτή την χρονιά η γενική εικόνα ήταν απογοητευτική. Έδινε την εντύπωση ότι το ‘’Νταβός’’ πνέει τα λοίσθια. Φόβος για το μέλλον, ενοχή για τα ευρήματα της Oxfam – μια χούφτα άνθρωποι κερδίζουν όσα 3,5 δις συνανθρώπων μας- και κατήφεια από δημοσιεύματα για την προσγείωση εκατοντάδων εταιρικών ή προσωπικών τζετ. Αυτά όλα όμως τα έχετε διαβάσει λίγο πολύ. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το να εντοπίσουμε στοιχεία από την ετήσια έρευνα του 2019 που διενεργεί η PwC από το 1997, και που σε ένα βαθμό εξηγεί τον χαρακτηρισμό ως ’’απαισιόδοξο’’ το κλίμα που επικρατεί στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη οποία συμμετέχουν εκατοντάδες CEO’s από όλες τις περιοχές του κόσμου και από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Τις προβλέψεις τους για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, την παγκόσμια και την εταιρική ανάπτυξη και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος. Επενδύσεις, θέσεις εργασίας και δεξιότητες αποτελούν το επίκεντρο των προβληματισμών τους. Ας δούμε όμως μερικά ευρήματα.

1.Παγκόσμια ανάπτυξη. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι αισιόδοξη. Ωστόσο η απαισιοδοξία κυριαρχεί στο 30% έναντι 5% της περασμένης χρονιάς. Ένα άλμα 25% που σε ένα βαθμό ταυτίζεται με τις μετρημένα απαισιόδοξες Όλες οι μεγάλες γεωγραφικές ενότητες παρουσιάζουν σχεδόν τον ίδιο βαθμό απαισιοδοξίας, με εξαίρεση τις ΗΠΑ. Μπορούμε να δικαιολογήσουμε της Αμερικανική αισιοδοξία στο γεγονός ότι η έρευνα διεξήχθη την εποχή που μειώθηκε σημαντικά η εταιρική φορολόγηση, ενώ ένα μέρος των Επιχειρήσεων θεωρούσαν θετική την έναρξη του ‘’εμπορικού πολέμου’’. Σήμερα αμφιβάλουμε αν το κλίμα είναι τόσο θετικό και στις ΗΠΑ. Η αστάθεια που έχει προκαλέσει η μονομερής εμπορική πολιτική της αμερικανικής διοίκησης είναι ένας παράγων που εκείνη την εποχή δεν υπήρχε στον ορίζοντα.

2.Εμπιστοσύνη στο μέλλον της ανάπτυξης Επιχειρήσεων. Κι αυτός ο δείκτης ανιχνεύει σημαντικά στοιχεία, όπως πρόθεση για μελλοντικές επενδύσεις, αγορά εργασίας και τεχνολογικές εξελίξεις. Και βρίσκεται χαμηλότερα επίπεδα από τον περσινό. Θα δούμε γιατί.

3.Κίνδυνοι και προκλήσεις. Υπάρχουν σημαντικές ανακατατάξεις στην σειρά των κινδύνων που αξιολογούνται ως κυρίαρχοι σε σχέση με το 2018. Πρώτη στον πίνακα είναι όπως και την προηγούμενη χρονιά η ‘’υπερβολικές ρυθμίσεις’’, αλλά μειωμένος κατά 8%. Αντανακλά την απέχθεια των μεγάλων επιχειρήσεων στην ρυθμιστική πολιτική των Κυβερνήσεων. Όμως χωρίς λογικές ρυθμίσεις ο νόμος της ζούγκλας και η Οικονομία-Καζίνο κυριαρχούν. Και δίνουν τροφή σε κάθε είδους λαϊκιστών να αμφισβητούν τα οφέλη των ανοιχτών αγορών και να ενισχύουν την πολιτική τους ισχύ. Οι ρυθμίσεις προς αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, του μαύρου χρήματος, της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, της προστασίας της εργασίας ή της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητες για την ευστάθεια του παγκόσμιου συστήματος. Για παράδειγμα η Ε.Ε. κατηγορείται για γραφειοκρατικό παρεμβατισμό. Όμως η εσωτερική αγορά, το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ένωσης, βασίζεται ακριβώς στην λεπτομερή και κοινά αποδεκτή ρύθμιση για την εξάλειψη των τεχνικών και δασμολογικών-φορολογικών εμποδίων στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των κεφαλαίων, των αγαθών και των προσώπων. Πριν λίγες ημέρες τέθηκε σε εφαρμογή η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία Ε.Ε. Ιαπωνίας που αφορά 600 εκ. κατοίκους.

4.Νέοι κίνδυνοι. Στους τέσσερις επόμενους κινδύνους η περσινή χρονιά κατέγραψε την τρομοκρατία (41%), την γεωπολιτική αστάθεια(40%) και την κυβερνο-ασφάλεια με το ίδιο ποσοστό και την επάρκεια δεξιοτήτων (38%). Η φετινή έρευνα έφερε σημαντικές ανακατατάξεις. Δεύτερη λοιπόν η πολιτική αστάθεια (35%), και στη συνέχεια η επάρκεια δεξιοτήτων (34%), ο εμπορικός πόλεμος (31%), η κυβερνο ασφάλεια (30%), ο προστατευτισμός και η γεωπολιτική αστάθεια και ο λαϊκισμός (28%). Καταλαβαίνουμε ότι η πολιτική αστάθεια του παγκόσμιου συστήματος είναι συνέπεια της ανόδου του λαϊκισμού, του προστατευτισμού και την άνοδο του λαϊκισμού και του προστατευτισμού είναι στην ουσία ο ίδιος κίνδυνος, που εκδηλώθηκε με το δημοψήφισμα την Μ. Βρετανία, την εκλογή του κ. Τραμπ στις ΗΠΑ στην Βραζιλία, στην Ιταλία..

Θα επιμείνουμε λίγο στους κινδύνους που επισημαίνονται σε σχέση με την ανατροπή που συνεπάγεται η ψηφιακή εποχή. Από τις σχετικές απαντήσεις –που δεν έχουμε χώρο να αναλύσουμε- επισημαίνουμε δυο αντιφατικά μηνύματα. Από την μια η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων οδηγεί σε μια ανατροπή της αγοράς εργασίας, από την άλλη η ταχύτητα εξάπλωσης των ψηφιακών αλλαγών που τρέχουν δεν αποδίδουν μέχρι στιγμής τα επιθυμητά αποτελέσματα σε επίπεδο κερδοφορίας. Η πίεση για αλλαγές στις επιχειρήσεις αυξάνει, ενώ τα απτά οικονομικά αποτελέσματα που θα χρηματοδοτήσουν το μέλλον τους είναι πενιχρά. Αποτέλεσμα η παραδοχή των περισσοτέρων ότι δυσκολεύονται να καταλήξουν σε ορθολογική και μετρήσιμη διαδικασία λήψης στρατηγικών αποφάσεων. Ίσως αυτή η «μέγγενη» να είναι και ο σημαντικότερος κίνδυνος για τις Επιχειρήσεις.

 

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top