ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ομόλογα στα ύψη, μετοχές τραπεζών στα τάρταρα, αλλά οι προσλήψεις, προσλήψεις…

athensvoice.gr

Με άγνοια (;) κινδύνου, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μεθοδεύσει τις παροχές και τα επιδόματα, στραγγίζοντας τα δημόσια ταμεία, την ώρα που οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία -εντός και εκτός συνόρων- παίρνουν δραματικές διαστάσεις.

Τρεις εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις καταγράφονται εντός της ημέρας:

  • Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση της επιστροφής των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με το Reuters, αιτία είναι ο αργός ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων, παρά τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που καταγράφονται στο δημοσιονομικό πεδίο. Ο λόγος, για την πρώτη δόση του ποσού των 4,8 δις ευρώ που θα πρέπει να επιστραφούν σε εξαμηνιαίες δόσεις έως το 2022.
  • Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο «έπιασε» το 4,67%, συνεχίζοντας να καταγράφει ανοδικές -και απαγορευτικές- τάσεις από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Με άλλα λόγια, το απαγορευτικό για έξοδο στις αγορές -που τόσο διαφημίστηκε ως πειστήριο επιστροφής στην καθημερινότητα- εξακολουθεί να ισχύει και είναι άγνωστό αν θα αρθεί μέσα στο 2019.
  • Το Χρηματιστήριο βυθίζεται κάτω των 600 μονάδων καθώς οι μετοχές των τραπεζών… εξαϋλώνονται! Οι μετοχές των τραπεζών τραβούν την κατηφόρα, καθώς μόνο η μετοχή της Εθνικής αγωνίζεται να διατηρήσει την τιμή του ενός ευρώ.

Καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει διέξοδο δανεισμού, προσφεύγει στην προσφιλή μέθοδο ανάλωσης αποθεματικών Ταμείων και Οργανισμών για την εξυπηρέτηση του «πλάνου» για διορισμούς. Είναι ενδεικτική η αποκάλυψη της «Καθημερινής της Κυριακής» για τον ΟΑΕΔ, όπου αξιοποιήθηκαν κονδύλια για επιδόματα ανεργίας και προγράμματα επανεκπαίδευσης για 3.800 προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, με πλήρεις αποδοχές. Το ίδιο «μοντέλο» προορίζεται για προσλήψεις στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομίας, Εσωτερικών, Πολιτισμού, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Όλα αυτά λίγες ώρες πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019 και λίγες μέρες μετά το ναυάγιο των εξαγγελιών για 10.000 «ευλογημένες» προσλήψεις στο Δημόσιο…

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top