ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ο δεκάλογος του εμπάργκο

1. Η απόφαση να μην εμφανίζονται τα στελέχη ενός κόμματος σε κάποιο μέσο ενημέρωσης συνιστά ακραία αντίδραση. Οι εφημερίδες, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, τα περιοδικά και όλα τα ΜΜΕ που δεν είναι επίσημα κομματικά όργανα, δεν μπορούν να εισπράττουν αποκλεισμούς ως εάν ήταν αντίπαλη παράταξη.
2. Κανόνας της Δημοκρατίας είναι τα μέσα ενημέρωσης να κρίνονται πρωτίστως από τους αναγνώστες, τους θεατές ή τους ακροατές οι οποίοι τα επιβραβεύουν με την παρακολούθησή τους ή τα απορρίπτουν με την αδιαφορία και την αποχή τους. Η δε επάρκεια των συνεργατών τους σταθμίζεται από την ίδια την ιεραρχία τους.
3. Ασφαλώς και τα ΜΜΕ κρίνονται καθημερινά στη δημόσια σφαίρα όπου μετέχουν οι πάντες -και οι πολιτικοί οργανισμοί. Καθώς, μάλιστα, η τρέχουσα δημοσιογραφία γίνεται όλο και πιο στρατευμένη, ευλόγως η κριτική των κομμάτων -όπως και εκείνη του ΕΣΡ και των δημοσιογραφικών ενώσεων- πρέπει να είναι διαρκής και έντονη.
4. Η πολυετής υπονόμευση των εσωτερικών αξιοκρατικών αρμών της πολιτικής την έχει καταστήσει, εν πολλοίς, παραπολιτική. Ενώ η κατάργηση των ανάλογων ενδο-δημοσιογραφικών φίλτρων έχει μετατρέψει τους πάντες σε «έγκυρους αναλυτές». Αν ο Πολάκης και Κουίκ είναι υπουργοί, γιατί ο Καψώχας να μην είναι γνωμηγήτωρ;
5. Προφανώς και η δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν είναι, απλώς, ένα μέσο ανάμεσα στα άλλα. Συντηρείται από τα τέλη που καταβάλουν υποχρεωτικά όλοι οι Έλληνες, υπάρχει ανεξαρτήτως ανταγωνισμού και της ασθενικής αποδοχής της, ανήκει στο Δημόσιο και όχι στην κυβέρνηση. Τούτων δοθέντων, οφείλει να λειτουργεί…
6. Προ μηνών, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε εμπάργκο κατά του ΣΚΑΪ μετά το MEGA, το Βήμα και τα Νέα. Πρόκειται για ιδιωτικά ΜΜΕ, που δεν σιτίζονται από τους φόρους όλων και απολογούνται μόνο σε όσους τα ακολουθούν. Δεν παραπληροφόρησαν, ούτε διέβαλαν. Αντιθέτως, μάλιστα, οι «ένοχες» πληροφορίες του ΣΚΑΪ επιβεβαιώθηκαν.
7. Προ ημερών, η ΝΔ αποφάσισε να απέχει από εκπομπές της ΕΡΤ, ύστερα από σχόλιο συνεργάτη της ο οποίος παρομοίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Σέρτζιο Πανούντσιο. Έναν κρατιστή μαρξιστή, που ασπάστηκε τον φασισμό του Μουσολίνι. Προφανές το ψέμα, σαφής και η συκοφαντία -έστω και με τη μορφή αρλούμπας.
8. Ο κυβερνητικός αποκλεισμός απευθύνεται στο συνολικό έργο επαγγελματιών, που κάνουν καλύτερα ή χειρότερα τη δουλειά τους. Αντιθέτως, το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης στοχεύει εκπομπές οι οποίες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της ΕΡΤ με ειδική αποστολή να λειτουργήσουν ανοιχτά ως προπαγανδιστικός κριός.
9. Την τελευταία εξέλιξη φορτίζουν η ταυτότητα και η κλιμακούμενη αμετροέπεια του ημιμαθούς πρωταγωνιστή της. Συνεργάτη του Γιάννου Παπαντωνίου και της Λούκας Κατσέλη που, «ανανήψας», είχε προβλέψει ότι «το καλοκαίρι θα είμαστε στις αγορές και κάποιοι πολιτικοί θα φορούν βραχιολάκια». Τόσο εύστοχος…
10. Το εμπάργκο κατά των ΜΜΕ αποτελεί πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που-αποδεδειγμένα πλέον- χειρίζεται την επικοινωνία ως βραχίονα των κομματικών του σκοπιμοτήτων. Και στον ίδιο δρόμο διολισθαίνει, τώρα, και η ΝΔ, σε απάντηση της πρόκλησης. Η «πολιτική αρχών», φαίνεται να λέει, «κάποτε βρίσκει, δυστυχώς, και το τέλος της».
Το συμπέρασμα: Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε, με την Ενημέρωση να έχει έλθει για να μείνει στο επίκεντρό της. Και η πρόβλεψη: Η ένταση, ο ύπουλος διχασμός και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση δεν θα έχουν προηγούμενο. Προσδεθείτε!

thetoc.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top