ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Συγνώμη

Στα social media γλεντάμε ότι η Ελλάδα είναι το πρόσωπο της νέας διαφημιστικής καμπάνιας (μόνο για το youtube) της Αpple για το iphone. Γυρίστηκε στο Οίτυλο της Μάνης. Ευτυχώς δεν γυρίστηκε στη Μόρια. Οι φωτογραφίσεις εκεί «απαγορεύτηκαν» προσωρινά από την κυβέρνηση για να μη φτάσουν στα διεθνή ΜΜΕ οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Μονο οι χαζοί και οι ένοχοι πιστεύουν ότι όταν κρύβεις κάτι παύει και να συμβαίνει, παύει να μαθαίνεται. Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης 4.913 πρόσφυγες στα νησιά ζουν σε ανοιχτού τύπου χώρους «φιλοξενίας». Σε σκηνές, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, επί της γης, χωρίς θέρμανση, χωρίς ζεστό νερό χρήσης, στο χιονιά και τη βροχή.

Αυτός που έκανε την ακόλουθη απίστευτη δήλωση «Σας λέω ότι το να μείνουν έστω λίγοι άνθρωποι, δηλαδή αν έχεις 10.000 ανθρώπους και κατόρθωσες κάπως να βολέψεις 9.000 και σου μείνανε 1.000 στις σκηνές, όσο και να προσπαθήσεις να ενισχύσεις τις σκηνές με επιπλέον καλύμματα και θερμαντικά σώματα, το πρόβλημα παραμένει, αλλά πάντα προσπαθείς. Προσπαθείς για 10 πρόσφυγες, θα καταφέρεις τους οκτώ…», σαν να αναφέρεται για φορτία με σκουπίδια και όχι για ανθρώπινες ζωές, είναι ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό. Στις άλλες χώρες που δεν είναι «το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης» γιατί οι πρόσφυγες δεν κοιμούνται στα χιόνια και στη λάσπη, κε υπεύθυνε ενημέρωσης; Σχεδόν 1 εκ. πρόσφυγες φιλοξενεί η Γερμανία, εκεί γιατί δεν κοιμούνται στο χώμα, τις λάσπες και τα χιόνια, κε υπεύθυνε ενημέρωσης; Και όπως μπορεί να σας διαβεβαιώσει και ο πρωθυπουργός, ως γνωστόν οι Γερμανοί «δεν είναι καλά στη ψυχή τους»! Ε τι να κάνουμε, εμείς είχαμε υπολογίσει να τους ξεφορτωθούμε στην Ευρώπη, γραφείο ταξιδίων transit όπως ο Ερντογάν, δεν είχαμε υπολογίσει ότι θα μας μείνουν εδώ! Ή, περάσαμε 2 εκ. στην Ευρώπη, χίλιοι στις σκηνές είναι το πρόβλημα; Παράπλευρες απώλειες! Είμαστε οι καλύτεροι αλληλέγγυοι και αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αρκεί να πάνε στην ΕΕ, όχι να τους φορτωθούμε εδώ για πάντα. Η Ελλάδα αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης, ρε γαμώτο!

Διεκδικούμε το Nobel. Το Nobel υποκρισίας. Με δηλώσεις όπως αυτή: «Η κυβέρνηση παίζει. Παλινωδεί εδώ και αρκετές μέρες. Δε γνωρίζω αν αυτό οφείλεται σε αδυναμία ενδοκυβερνητικής συνεννόησης, αν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει αποφασίσει μια συγκεκριμένη στάση στο μεταναστευτικό για να χαϊδεύει τα αυτιά της κοινής γνώμης. Όμως εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν… Ο πρωθυπουργός να αναλάβει αρχικά τις ευθύνες του διότι η πιθανότητα να χαθεί ανθρώπινη ζωή είναι πια πάρα πολύ σοβαρή, όσο περνούν οι ώρες, όσο περνούν τα λεπτά. Ένα ζήτημα που θα μπορούσε να έχει λυθεί από την πρώτη στιγμή και υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν λύσεις».

Ίσως αν οι επαγγελματίες αλληλέγγυοι του κόμματος βάλουν πρώτα σε ένα καράβι, και μετά στην Υπατία, τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους πρόσφυγες από το χιονιά και τις πολικές θερμοκρασίες ο πρωθυπουργός «θυμηθεί» τις ανωτέρω δηλώσεις του από τον Φεβρουάριο του 2011 κατά την επίσκεψή του στους μετανάστες στην Υπατία. Αν και δεν τις έχει ξεχάσει, η τσίπα τού λείπει να ζητήσει ένα συγνώμη για το εμπόριο ελπίδας, την ανικανότητα και την αδιαφορία του.

Όλοι αυτοί οι πάλαι ποτέ αγωνιστές (της μερέντας) και αλληλέγγυοι (του Κολωνακίου) αποδεικνύουν πόσο θλιβερά λίγοι και επικίνδυνοι είναι για να αναλάβουν οποιαδήποτε υπεύθυνη θέση. Αφού ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό κος Κυρίτσης δεν έχει την αυτογνωσία των περιορισμένων ικανοτήτων του ή την αξιοπρέπεια για να παραιτηθεί, ας φροντίσει ο κος Μουζάλας (που «το στοίχημα του ξεχειμωνιάσματος κερδήθηκε. Κανένας πρόσφυγας δεν βρίσκεται σε σκηνή και εκτός θερμαινόμενου χώρου») να του αφαιρεθεί κάθε αρμοδιότητα. Καλύτερα να τον πληρώνουμε ως αργόμισθο, παρά να είναι υπεύθυνος ενημέρωσης για το προσφυγικό. Δεν είναι όλα για γέλια και δεν βαριέσαι. Δεν μπορούμε να παίζουμε χαλαρά με τις ζωές τόσων ανθρώπων. Κανείς δεν μπορεί να κάνει προπαγάνδα και κήρυγμα στις πλάτες τόσων ανθρώπων. Μπορούν να προσπαθήσουν και να μην τα καταφέρουν, να αποτύχουν, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν την προπαγάνδα ότι όλα είναι εντάξει. Κανείς τους.

Οι εικόνες με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων (ούτε εξόριστοι στη Σιβηρία να ήταν επί πατερούλη Στάλιν) στη Μόρια είναι η εικόνα της Ελλάδας και των πολιτών της, η εικόνα όλων των Ελλήνων, όλων εμάς, σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των ξένων, και όχι η διαφήμιση της Αpple. Μπορεί να μας αξίζουν 10 μνημόνια, αλλά όχι, αυτή η ντροπή και η ξεφτίλα δεν μας αξίζει. Και πολύ περισσότερο δεν αξίζει σε αυτούς τους εγκλωβισμένους ανθρώπους. Οι πολίτες είναι ενήμεροι για το σκάνδαλο με την κατασπατάληση των χρημάτων του προσφυγικού σε φίλους και συγγενείς εργολάβους των συριζανέλ. Είναι ενήμεροι για το πάρτι με τα χρήματα για τους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει πού χάθηκαν τα χρήματα για τους πρόσφυγες.

«Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, νομίζω πως θα πεθάνουμε εδώ από το κρύο» έλεγε ο Μαγκντί ανάβοντας μια μεγάλη φωτιά, σε μια τσιμεντένια γούρνα του παλιού σφαγείου στο κάστρο της Μυτιλήνης για να ζεσταθούν. Γλίτωσαν από τον Άσαντ και τον πόλεμο και τον Ιsis και θα την βρουν από τους ανίκανους πολιτικάντηδες των συριζανέλ; Η διαφήμιση της Αpple λέγεται Τake mine. Η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να προσφέρει τα αυτονόητα στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, αλλά το χειρότερο είναι ότι αδυνατεί και δεν θέλει να τους ζητήσει έστω μία συγνώμη. Ας την ζητήσουμε εμείς, οι πολίτες. Take mine. Μια συγνώμη από τους Έλληνες πολίτες στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Για αρχή. Μετα να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε ό,τι μπορούμε. Συγνώμη. Aasef.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top