ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Συμπεράσματα από τις αυστριακές εκλογές

ΤΑ ΝΕΑ

 

Άλλη μια εκλογή διαψεύδει τις δημοσκοπήσεις. Και επιφυλάσσει εκπλήξεις και επιβεβαιώσεις.
Πρώτο συμπέρασμα η θριαμβευτική νίκη του Σεμπάστιαν Κουρτς επιβεβαιώνει την πολιτική του κυριαρχία στην Αυστρία. Πώς συνέβη αυτή η εξέλιξη; Ίσως πρέπει να ανατρέξουμε στην κατανόηση της ΄΄Αυστριακής ψυχής’’
Για να καταλάβεις την ‘’Αυστριακή ‘’ψυχή’’ και την διαφορά της από την αυστηρά προτεσταντική Γερμανία, θα πρέπει να κατανοήσεις μια λέξη που χρησιμοποιούν οι καθολικοί Αυστριακοί και που αγνοούν οι Γερμανοί:Gemütlich. Εύκολα μεταφράζεται στα Ορθόδοξα Ελληνικά. ‘’Χαλαρά..’’! Αυτή ήταν και είναι η στάση του Κούρτς στην πολιτική. Όμως πίσω από αυτήν κρύβεται ένα ισχυρό σύστημα ιδεών του έμπειρου από τα νιάτα του πολιτικού, μια και ήταν γέννημα θρέμμα της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Το σύστημα ιδεών του ήταν η φανατική πίστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες της (φιλελεύθερη Δημοκρατία), η άρνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η πίστη στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση, η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.
Θυμόμαστε και τους όρους που με σκληρή χαλαρότητα επέβαλε στο κόμμα του, όταν του ζήτησαν να αναλάβει την αρχηγία του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος που βρισκόταν στην τρίτη θέση δημοκοπικά. ‘’Ακούστε να δείτε, δεν με ενδιαφέρει να γίνω Αρχηγός ενός γερασμένου κόμματος. Με ενδιαφέρει να γίνω Καγκελάριος. Και για να το πετύχω θα διαλέξω εγώ τους υποψήφιους βουλευτές και όχι οι κομματικές οργανώσεις σας..’’ . Τι να κάνουν οι γέροντες, στα χάλια που είχαν, του παρέδωσαν την εξουσία και λίγους μήνες μετά ο Κουρτς έγινε Καγκελάριος.

Στις προηγούμενες εκλογές πέτυχε το ακατόρθωτο. Κέρδισε καθαρά την πρώτη, από την τρίτη που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις και εκλήθη να συγκυβερνήσει δεν δίστασε. Προτίμησε να επιλέξει τους ακροδεξιούς με ναζιστικές καταβολές Ελεύθερους Δημοκράτες που ήταν τρίτο κόμμα στην Βουλή, δεδομένης και της άρνησης των Σοσιαλδημοκρατών να συμπτύξουν ακόμη έναν μεγάλο συνασπισμό. Ο Στράχε και η παρέα του δέχθηκαν τους όρους του. Στην εξωτερική πολιτική, στην Οικονομία και στις σχέσεις με την Ευρώπη δεν τους έπεφτε λόγος. Δέχτηκαν λοιπόν οι ακροδεξιοί να ασχοληθούν με το-ανύπαρκτο και μη νατοϊκό στράτευμα λόγω ουδετερότητας της Αυστρίας, και την εσωτερική ασφάλεια.
Θυμόμαστε ακόμη τις θριαμβολογίες της κατάμαυρης διεθνούς- Λεπέν Μπάνον κλπ-
Όταν ξέσπασε το Ίμπιζα γκέητ, και αποκαλύφθηκε η πραγματική φύση των ακροδεξιών λιγούρηδων για χρήμα και φιλορωσικό πάθος – Ευρώπη των Εθνών..) δεν δίστασε λεπτό. Διάκοψε την συνεργασία και μια και οι υπόλοιπα κόμματα αρνήθηκαν κυβερνητική συνεργασία, υπέβαλε παραίτηση στον Πρόεδρο και εκλογές. Παρά το γεγονός ότι λάθη που είχε κάνει σχετικά με εργατικούς νόμους είχαν προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις.
Συμπέρασμα δεύτερο, η μαύρη διεθνής των Λεπέν, Μπάνον, Σαλβίνι , χάνουν την δυναμική τους στο μέτρο που αναδεικνύεται η πραγματική τους αντιευρωπαϊκή και φιλοχρήματη ατζέντα.
Συμπέρασμα τρίτο. Οι σοσιαλιστές καταποντίστηκαν. Η αδυναμία τους να εκφράσουν τα νέα κοινωνικά στρώματα τους έφερε στο χαμηλότερο ποσοστό στην μεταπολεμική τους ιστορία.
Συμπέρασμα τέταρτο. Οι πράσινοι, αναδείχτηκαν θριαμβευτές. Και ίσως και καθοριστικός παράγοντας του σχηματισμού της νέας Κυβέρνησης. Και μιλάμε για γνήσιους πράσινους, και όχι για λαθρεπιβάτες της Οικολογίας, όπως συμβαίνει με δεξιούς και αριστερούς αριβιστές.
Τέλος, το άστρο του νεαρού Καγκελάριου που πρωταγωνίστησε στον εξοστρακισμό του Ορμπάν από την κεντροδεξιά, ανατέλλει τη στιγμή που η κ. Μέρκελ αποχωρεί.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top