ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Τα σενάρια και η αλήθεια

Η αναγγελία της συνάντησης του Αλ.Τσίπρα με τον Στ.Θεοδωράκη, πυροδότησε ευφάνταστα σενάρια διαφόρων ειδών. Τα σενάρια αυτά, διήρκεσαν μόλις λίγες ώρες αφού ήρθε η πραγματικότητα να τα διαψεύσει. Πυροδότησε όμως και διαφόρων ειδών αντιδράσεις από εκείνους που πιστεύουν ότι η μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση δεν επιτρέπει καμιά επαφή μαζί της γιατί έτσι βγάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ.Τσίπρα από την πολιτική καραντίνα στην οποία πρέπει να βρίσκονται.
Οι συναντήσεις αυτές δεν επιτρέπονται ούτε όταν πρόκειται για συζητήσεις που αφορούν κρίσιμα εθνικά θέματα. Το “ή εμείς ή αυτοί”, “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”σε νέα εκδοχή. “Ναι, αλλά είναι η ώρα για τέτοιες συναντήσεις;” έρχεται ο αντίλογος. ‘Αν δεν είναι σήμερα η κατάλληλη στιγμή που οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και 30 χρόνια και οι διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στο πιο κρίσιμο σημείο τους, πότε είναι; Ύστερα από μια εθνική ζημιά;
Η συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (Σ.Ε.Α), μπορεί να αλλάξει πολλά στον τρόπο διαχείρισης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Μέχρι σήμερα, η ενημέρωση των πολιτκών αρχηγών και η προσπάθεια διαμόρφωσης εθνικής γραμμής αναπόκειται στην διάθεση που εκάστοτε πρωθυπουργού. Η συγκρότηση του Σ.Ε.Α. δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα. Το Σ.Ε.Α θα υπάγεται στον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα το συγκαλεί, θα το συντονίζει και θα προεδρεύει στις συνεδριάσεις του. Σε αυτό θα συμμετέχουν μόνιμα οι εκλεγμένοι πρώην Πρωθυπουργοί, οι αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ενέργειας και ένας Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ με ειδική αρμοδιότητα για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας. Μόνιμα θα συμμετέχουν επίσης ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών και ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. Κατά περίπτωση θα προσκαλούνται και άλλοι Υπουργοί κατά την κρίση των μονίμων μελών του Σ.Ε.Α. Οι συζητήσεις στο Σ.Ε.Α. θα είναι απόρρητες.
Το συγκεκριμένο όργανο θα συνέρχεται υποχρεωτικά, τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο αλλά και όσες φορές κριθεί αναγκαία η σύγκλησή του ή το επιβάλλουν οι περιστάσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πχ ο κ.Τσίπρας θα μετείχε στο όργανο ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Όταν έγινε πρωθυπουργός θα είχε πλήρη εικόνα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και θα συμμετείχε στο σχεδιασμό της. Το ίδιο θα ισχύει και με τον επόμενο πρωθυπουργό, ενω ο σημερινός που έχει χειριστεί αυτά τα θέματα θα συνεχίσει να μετέχει στις συζητήσεις. Την ευθύνη των αποφάσεων έχει φυσικά η εκλεγμένη κυβέρνηση.
Με τη δημιουργία του ΣΕΑ όμως διαμορφώνονται όροι για μόνιμη συνεννόηση, για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής και τη μείωση των δημόσιων αντιπαραθέσεων γι΄αυτά τα ζητήματα. Μακάρι να υλοποιηθεί η πρόταση. Η υλοποίησή της δεν αποτελεί “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” για τα κυβερνητικά πεπραγμένα. Ούτε σηματοδοτεί άμβλυνση της κριτικής στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στα πεδία της οικονομίας, του ευτελισμού των θεσμών, του κομματικού κράτους, της οπισθοδρόμησης στην παιδεία.
Η κυβέρνηση ακολουθεί καταστροφική πολιτική και πρέπει να φύγει. Άλλο σκληρή κριτική κι άλλο διχαστικός λόγος, που είναι προνομιακό πεδίο του κ.Τσίπρα. Μια νέα πόλωση, παρότι δεν μπορεί να έχει την ένταση αυτής που ζήσαμε στην “αντιμνημονιακή εποχή”, υπηρετεί τους εκλογικούς σχεδιασμούς του νέου μικρού δικομματισμού, όμως δημιουργεί ένα νέο φαύλο κύκλο με τελικούς χαμένους τους πολίτες και τη χώρα.

thetoc.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top