ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Το Λιμενικό καθρέφτης του Σύριζα

Όλοι κάπου καθρεφτιζόμαστε. Σε μία σχέση, σε μία φιλία, σε ένα επάγγελμα, στην Τέχνη – για όλους μας υπάρχει κάπου ένας άυλος καμβάς που απαθανατίζει την εξέλιξή μας σε μια μακρά πορεία. Δεν συμβαίνει μόνο στους ανθρώπους, συμβαίνει σε όλα τα συστήματα. Και στα κόμματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα παράξενο, πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά κόμμα λόγω του ρηχού ιδεολογικού του υποστρώματος και άρα της μεγάλης προσαρμοστικότητάς του στις συγκυρίες. H φρενήρης τρελή του πορεία από ένα φανατικό αριστερό ακτιβιστικό κόμμα σε ένα κυνικό κόμμα εξουσίας μόνο σε έναν το ίδιο παράξενο καθρέφτη θα μπορούσε να απεικονισθεί. Ο καθρέφτης, λοιπόν, του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Λιμενικό Σώμα.
Τον Γενάρη του ’14 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρόθυμος να πιστέψει και να προπαγανδίσει ότι το Λιμενικό Σώμα ήταν μια ομάδα σίριαλ κίλερ που πετούσαν γυναίκες και παιδιά στη θάλασσα για να πνιγούν. Οι βουλευτές, τα στελέχη του και ο φιλικός Τύπος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγελλαν τη συμμορία δολοφόνων που κλωτσούσε παιδικά κεφάλια και γυναίκες με μωρά από την κουπαστή, χωρίς κανείς τους να αρθρώσει μια κουβέντα αμφιβολίας για τις παράλογες κατηγορίες.
Το καλοκαίρι του ‘15 οι δολοφόνοι έγιναν ήρωες. Έσωζαν κατά εκατοντάδες ναυαγούς από τα βυθισμένα σκάφη και έκαναν τη χώρα παγκόσμιο πρότυπο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Η Κυβέρνηση, πια, του ΣΥΡΙΖΑ δοξαζόταν μαζί με τους άνδρες του Λιμενικού, χωρίς να μπορέσει να ψελλίσει μια κουβέντα αυτοκριτικής και συγγνώμης για τον προ διετίας διασυρμό τους.
Τον Σεπτέμβριο του ‘17 οι λιμενικοί έγιναν επαγγελματίες υψηλής τεχνοκρατικής επάρκειας και αποτελεσματικότητας, όταν η πετρελαιοκηλίδα έφτασε από τη Σαλαμίνα μέχρι το Λαύριο κι εμείς αναρωτιόμασταν πώς ήταν δυνατόν να μαυρίσει όλος ο Σαρωνικός και να έχουν γίνει όλα εντάξει. Όμως ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνδέσει τη μοίρα του με του Λιμενικού και αναπόφευκτα όλα έπρεπε να έχουν λειτουργήσει άψογα, ακριβώς όπως θα είχαν λειτουργήσει άθλια αν βρισκόταν στην αντιπολίτευση
Όταν έσκασε η υπόθεση Novartis ήρθε και η σουρεαλιστική πινελιά στον καμβά. Οι λιμενικοί έγιναν δικαστές και έκριναν ότι διαψεύστηκαν παταγωδώς οι κατηγορίες που έφεραν τον προϊστάμενό τους υπουργό αναμεμιγμένο σε σκάνδαλο. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Σώματος αναρτήθηκε το πόρισμα της αθώωσης του υπουργού Ναυτιλίας, προφανώς κατόπιν ενδελεχούς έρευνας που έκανε το Λιμενικό στη δικογραφία, τις μαρτυρίες και τα οικονομικά της Φαρμακοβιομηχανίας.
Και τις Άγιες μέρες του Πάσχα, όταν το φως της Άνοιξης είναι πιο έντονο και αναδεικνύει την πραγματική όψη των πραγμάτων, οι λιμενικοί έγιναν Uber. Ο Αλέξης Τσίπρας, η Περιστέρα, ο Ερνέστος, ο μικρότερος και οι λοιποί εκδρομείς κάλεσαν το ταξί, δηλαδή το σκάφος του Λιμενικού, να τους πετάξει από τη Ρόδο στην Τήλο. Ο απλός αριστερός είχε γίνει πια ένας αλαζών κυβερνήτης που δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα.
Δολοφόνοι, ήρωες, τεχνοκράτες, δικαστές, ταξιτζήδες. Η εναλλαγή ρόλων των λιμενικών είναι στην ουσία η ιστορία ενός μικρού κόμματος που ανέβηκε και διατηρήθηκε στην εξουσία εργαλειοποιώντας τους πάντες. Οι λιμενικοί είναι ένα μικρό παράδειγμα.
Σημ: Το Φαρμακονήσι ήταν η τελευταία εκπομπή των Πρωταγωνιστών

athensvoice.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top