ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Το Brexit χωρίς συμφωνία πλησιάζει

ΤΑ ΝΕΑ

Αύριο Τρίτη μια νέα σελίδα ξημερώνει για την Μ. Βρετανία με την εκλογή νέου Αρχηγού και Πρωθυπουργού από τα 170000 μέλη του συντηρητικού κόμματος. Όλα δείχνουν ότι νικητής θα είναι ο κ. Τζόνσον. Ας δούμε μερικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την νέα αυτή περίοδο αναταραχής, που μπορεί να σφραγίσει τελειωτικά το δράμα.

Ο νέος-εκτός απροόπτου- Πρωθυπουργός. Η βεβαιότητα της επικράτησης του κ. Τζόνσον εδράζεται στην εκλογή από την βάση που προκρίνει τον παλαιό δήμαρχο του Λονδίνου, επειδή παρουσιάζει ένα πρόγραμμα Εξόδου με κύριο στοιχείο την ανατροπή των συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί στο εκλογικό σώμα μετά τις ευρωεκλογές. Η κατάρρευση των συντηρητικών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πρωτοφανής. Ο οδικός χάρτης του προβλέπει την Έξοδο την 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, αφού πρώτα καλέσει προσχηματικά την Ε.Ε. να απαλείψει το δίχτυ ασφαλείας των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας-Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Αμέσως μετά την Έξοδο και με το φωτοστέφανο του ηγέτη που άνοιξε τον δρόμο της Μ. Βρετανία στην νέα εποχή θα προκηρύξει εκλογές. Έχοντας υλοποιήσει το όραμα, ο ρόλος ύπαρξης του Φάρατζ δεν θα έχει πλέον αντικείμενο, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι θυμωμένοι ψηφοφόροι στους συντηρητικούς. Παράλληλα, θα διασφαλίσει την κυριαρχία του κόμματος του για απροσδιόριστο βάθος χρόνου. Ο αρχηγός των Εργατικών κατάφερε να δαπανήσει το πολιτικό κεφάλαιό του μέσα σε δυο χρόνια.

Όμως στην πορεία που σχεδιάζει ο κ. Τζόνσον υπάρχουν και εμπόδια.

Ο έλεγχος του Κοινοβουλίου έχει περάσει στα χέρια όσων αντιτίθενται στη σκληρή ¨Έξοδο. Στην τελευταία προ ημερών ψηφοφορία, η Βουλή των κοινοτήτων ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία τον αποκλεισμό του σεναρίου ‘’σκληρή έξοδος’’. Διέξοδος για τον πρωταγωνιστή του Brexit είναι είτε η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Προφανώς θύελλα έχει ξεσπάσει στις Άνω και Κάτω Βουλή. Ακόμη και σημαίνοντες συντηρητικοί θεωρούν πραξικόπημα την παράκαμψη του Κοινοβουλίου.

Η ίδιος του ο εαυτός. Θεωρείται ανεξέλεγκτα οξύθυμος, οκνηρός, και έρμαιο των χρηματοδοτών του. Η χρηματοδότηση της καμπάνιας για Έξοδο πριν το δημοψήφισμα διερευνάται από τα δικαστήρια. Αλλά και οι δωρητές της σημερινής του εκστρατείας είναι κατά κύριο λόγο funds της χρηματοοικονομικής φούσκας. Οι ‘’λύκοι του City’’ θα φυλάνε τa ‘’πρόβατα’’. Επίσης, την περίοδο που ήταν στις Βρυξέλλες διαπιστευμένος στην Ε.Ε, από tabloid άφησε εποχή για την παραπληροφόρηση και την ανενδοίαστη ‘’κατασκευή’’ ειδήσεων, όπως έχει παλαιοτέρα επισημάνει ο δημοσιογράφος Jean Quatremer.

Η ενασχόλησή του με τον Τσόρτσιλ και την αποθανούσα Αυτοκρατορία και η τυφλή εμπιστοσύνη στον απρόβλεπτο κ. Τραμπ είναι ένα προπέτασμα καπνού πίσω από το οποίο κρύβεται η σπουδαιότερη αδυναμία του. Η απόδρασή του από την πραγματικότητα.
Η κοινωνία, η οικονομία και η ισχύς της Μ. Βρετανίας θα υποβαθμιστούν. Η νέα Μ. Βρετανία, θα είναι ένας σκελετός της σημερινής της εικόνας. Αλλά και η ίδια η υπόστασή της θα απειληθεί από την Σκωτία και την δυνατότητα που ανοίγει η συμφωνία ειρήνευσης των δυο Ιρλανδιών σε δημοψήφισμα επανένωσης.

Όλα αυτά είναι γνωστά. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις για να σταματήσουν την πορεία προς την παρακμή.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top