ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

10 «μπακαλιάροι» για το Μακεδονικό, και μια πικρή αλήθεια

 

  1. Η ΠΓΔΜ είναι ένα κατασκεύασμα του Τίτο.

Λάθος. Είναι ένα «κατασκεύασμα» των βαλκανικών χωρών. Αν δεν υπήρχε η ΠΓΔΜ θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Ε αυτό κάναμε. Την είχαμε «εφεύρει» πριν τους βαλκανικούς, την είχαμε εφεύρει και μετά για να σώσουμε την Μακεδονία από τους Βούλγαρους, την είχαμε εφεύρει για να την σώσουμε από τους Σέρβους. Την είχαν εφεύρει αυτοί για να την «σώσουν» από εμάς. Το ΚΚΕ την είχε εφεύρει για να την «σώσει» από όλους. Ένας γεωγραφικός προσδιορισμός σε ένα χωνευτήρι ανάμεικτων λαών εθνών εθίμων και παραδόσεων που αποφάσισε να αυτοπροσδιοριστεί έξω από το καλούπι που το είχαν πλάσει.  Όμως αναφερόμαστε σε ανθρώπους, όχι σε χαρτιά στο τραπέζι. Τα «χαρτιά στο τραπέζι» είναι 100+ χρόνων, έχουν ζωή, ήθη, παράδοση, γλώσσα, έχουν αλλάξει πάνω από 4-5 γενιές που γεννήθηκαν, πιστεύουν και είναι «Μακεδόνες». Με τον δικό τους τρόπο. Με την δική τους ερμηνεία περί «Μακεδονίας». Η δική μας Μακεδονία, δεν είναι η δική τους. Η δική τους Μακεδονία, δεν είναι η δική μας.

  1. Θα μας φάνε τον Μακεδονικό χαλβά και τις εμπορικές ονομασίες.

Γιατί τώρα τι γράφουν στις συσκευασίες τους; ΠΓΔΜ; Μακεδονία σκέτο γράφουν. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι ισχυρός παίκτης στην γείτονα χώρα. Τι γράφουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στα προϊόντα τους; made in Macedonia. Και τα Π.Ο.Π. είναι Π.Ο.Π., δεν έχουν θέμα.

  1. Με την συμφωνία θα μας πάρουν την Θεσσαλονίκη σε 30χρόνια, για να βγουν στην θάλασσα τα αφεντικά τους.

LOL, τα αφεντικά τους «οι γερμανοί, οι ολλανδοί, οι αμερικάνοι»  θα μας πάρουν την Θεσσαλονίκη με όχημα τους φυρομίτες! Και τι θα κάνουν με τα 2 εκ Έλληνες που ζουν εκεί πάνω; θα τους σφάξουν όλους; Και γιατί δεν το κάνουν οι ίδιοι τώρα αντί να περιμένουν 30χρόνια ακόμα; Από το 1992 περιμένουν; Τους πρόσφυγες τι θα τους κάνουν μετά; Και γιατί δεν αγοράζουν το λιμάνι; Ο Ρώσος δεν το διαχειρίζεται τώρα; Τι φοβούνται, μην δώσει παραπάνω ο Ιvan  Ignatyevich Savvidi; Δεν το σκέφτηκαν; Τρολάρω, αλλά σε ψεκασμούς πώς αλλιώς να απαντήσεις;  Ήδη με την ενδιάμεση συμφωνία από το 1995 έχουν πρόσβαση στην θάλασσα, με το 13ο Άρθρο αναγνωρίζονταν η γεωγραφική «ιδιαιτερότητα» της Π.Γ.Δ.Μ. ως «Κράτος Περίκλειστο», και η Ελλάδα καλούνταν να εφαρμόσει τις ισχύουσες διατάξεις του Δίκαιου της Θάλασσας. https://www.mfa.gr/to-zitima-tou-onomatos-tis-pgdm/

  1. Στην ΠΓΔΜ ζουν 200χιλ έλληνες.

Και που είναι κρυμμένοι; Δεν έμαθαν ότι η υπογράφηκε η ενδιάμεση συμφωνία το 1995; Στην πλέον πρόσφατη απογραφή του 2002, δήλωσαν ελληνική καταγωγή 422 άτομα. Στην προηγούμενη απογραφή του 1994 είχαν δηλωθεί 349 Έλληνες και 8.300 Βλάχοι ως ξεχωριστή εθνική ομάδα.

  1. Η ΝΔ, το Πασοκ, θα έφερναν μια καλύτερη συμφωνία.

Ε και γιατί δεν την έφεραν; Γιατί άφησαν την πατάτα στους ανίκανους ΣΥΡΙΖΑνελ; Γιατί ο μακεδονομάχος Σαμαράς δεν έλυσε το πρόβλημα επί κυβερνήσεως του. Αυτός δεν έλεγε στις 6.11.1995 στην βουλή «Nα αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία η Eλλάδα και να προτείνει την μορφή που την συμφέρει να έχει το κρατίδιο των Σκοπίων, δηλαδή είτε να μετατραπεί σε ομοσπονδία καντονίων είτε να ενσωματωθεί στην Nέα Γιουγκοσλαβία». Γιατί δεν έκλεισε μια συμφωνία αυτός; Γιατί το 2012 μετά από ανταλλαγή επιστολών του με τον Γκρουέφσκι πρότεινε ένα μνημόνιο κατανόησης που περιοριζόταν μόνο σε σύνθετη ονομασία egra omnes με ανοικτά θέματα την γλώσσα και εθνότητα, ανοικτά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης; Το κείμενο του μνημονίου Σαμαρά,  και η γαργάρα του εδώ.

  1. Το Ποτάμι έκανε το ρεπό του Καμμένου.

Κλασικά μετά από κάθε κολοτούμπα Μητσοτάκη και Γεννηματά, πάντα φταίνε το Ποτάμι και ο Θεοδωράκης. Άλλα έλεγαν ΝΔ και Πασοκ μέχρι τον ιανουάριο, αυτοί έκαναν κολοτούμπα για τα ψηφαλάκια, αλλά φταίει το Ποτάμι! Γιατί συνεχίζει να έχει την ίδια θέση με πριν, και γιατί επιμένει να λυθεί το πρόβλημα, ώστε να τους έχουμε σύμμαχους στην ΕΕ, αντί να τους στείλουμε δωράκι στην Τουρκία. Αυτήν την συμφωνία κατάφερε η κυβέρνηση, με τα αγκάθια στην γλώσσα και εθνότητα, αλλά αυτή είναι ευθύνη όσο διαπραγματεύονταν 28 χρόνια. Όταν όμως ο Θεοδωράκης είχε προτείνει Συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για να αποφασίσουν τα κόμματα ομόφωνα και για το Μακεδονικό, εμείς πετάγαμε πέτρες ότι έχει ραντεβουδάκι με τον Τσίπρα.

  1. Μια χούντα χρειάζεται να πιάσει τους προδότες πολιτικούς και να επιτεθεί στους «γυφτοσκοπιανούς».

Τρελά γέλια. Τελικά οι θρασύδειλοι που τα ξεστόμιζαν τόσα χρόνια, καλύπτονται από τον κλαίοντα μετανιωμένο Καραισκάκη των ναζί  για «ατελείς λεκτικές υπερβολές και άτυχες εκφράσεις, που οφείλονται στη θυμική έξαρση που μου είχε προκαλέσει το ουσιαστικό διακύβευμα της συζήτησης».  Και όχι δεν ισχύει το: λέμε καμιά μαλακία να περάσει η ώρα.  Ισχύει το: Λέμε πολλές μαλακίες γιατί πληρωνόμαστε.

  1. Η ελλάδα δεν αναγνώρισε ποτέ μακεδονική γλώσσα.

Ξέρεις τι είναι το abecedar; Είναι το αλφαβητάριο στην μακεδονική  που μοίρασε επίσημα η ελληνική κυβέρνηση το 1925, στην μειονότητα. Ξεφύλλισε το εδώ: Μετά την άμεση απόσυρση του μετά από βίαια επεισόδια, η κυβέρνηση αναφερόταν πια σε ‘’μακεδονική σλαυική’’ γλώσσα. Στην Ελληνική απογραφή του 1928 καταχωρήθηκαν 82 χιλ. πολίτες ομιλούντες επίσημα την «μακεδονική σλαυική». Η Ελλάδα χρησιμοποιούσε την γλώσσα για να τους κρατήσει μακριά από Βούλγαρους και Σέρβους. Η γλώσσα τους δεν ήταν και δεν είναι η μακεδονική, η γλώσσα τους είναι πια «μακεδονική». Μετά από τόσα χρόνια η γλώσσα τους έχει το όνομα που της έχουν δώσει. Αυτά δεν λύνονται τώρα, λύνονται στην γέννηση τους. Υπάρχουν 2,5εκ πολίτες που λέγονται Μακεδόνες από την γέννηση τους πως θα αλλάξουν τώρα; Από την στιγμή που έχουν αποφασίσει να λέγονται έτσι, και η Ελλάδα το «αποδεχόταν», τι μπορεί να τους κάνει να το αλλάξουν; Μόνο μια γενοκτονία. Και ευτυχώς δεν υπάρχει κανένας που θα την έκανε.

  1. Η ελλάδα δεν αναγνώρισε ποτέ μακεδονική εθνότητα.

Επίσημα δεν αναγνώριζε εθνότητα. Σε όλες τις διμερείς συμφωνίες την «αποδεχόταν» ως εσωτερικό θέμα της Γιουγκοσλαβίας.  Ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 12/05/1986 σε ομιλία του στο 4ο σώμα στρατού είχε αναφέρει ότι: «Εμείς δεν προσπαθούμε να δώσουμε οδηγίες ή να πείσουμε ή να πιέσουμε τη Γιουγκοσλαβία να μην χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδών», χωρίς να αναφέρεται ταυτόχρονα σε εθνότητα.

Δικαίωμα τους είναι σαν χώρα ανεξάρτητη, να κάνουν ό,τι θέλουν στον τόπο τους. Δεν μας απασχολεί και δεν μας αφορά. Αλλά είναι αδύνατον να δεχθούμε την δικιά τους, παρέμβαση στη χώρα μας, δηλαδή, είναι αδύνατον να δεχθούμε ότι μπορούν να μιλούν για μειονότητα «Μακεδονική» στην ελληνική Μακεδονία και να αναφέρονται σε καταπιέσεις και σε περιορισμούς. Αυτό είναι απαράδεκτο». Τα ίδια έχουν πει και άλλοι Έλληνες πολιτικοί κατά καιρούς. Χαρακτηριστικά η νέα συμφωνία των Πρεσπών στο άρθρο 18 περί αμοιβαίων δικαστικών σχέσεων αναφέρει ότι ισχύει η συμφωνία 5236 Ελλάδας Γιουγκοσλαβίας του 1959 στον ΟΗΕ, όπου η Ελλάδα (κυβέρνηση Καραμανλή) αποδεχόταν people’s republic of Macedonia ως κράτος της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. Δείτε εδώ.

  1. Η ΝΔ έπρεπε να πει όχι για να μην δημιουργηθεί ακροδεξιό κόμμα και πάρει 15%.

LOL. Όσοι δικαιολογούν την κολοτούμπα του Κυριάκου γιατί φοβόταν ότι θα έχανε 15% από κάποιον Φράγκο και κάποιο Φαήλο και τον Ψωμιάδη και τον Ιvan  Ignatyevich Savvidi που θα έκαναν την Λέγκα του βορρά μήπως άθελά τους παρουσιάζουν τον Κυριάκο ως φοβισμένο ψηφοθήρα και ακατάλληλο για πρωθυπουργό; Ακόμα και ο Καραμανλής ο playstation είχε πουλήσει κοτζάμ παραμύθα για σχέδιο δολοφονίας του από την cia, όχι ότι θα έχανε χίλιες ψήφους από τον φαηλο και τον Φράγκο! Το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ πρέπει να βρει μια καλύτερη δικαιολογία, γιατί η ΝΔ αναγκαστικά θα κυρώσει την συμφωνία όταν γίνει κυβέρνηση, ο Τσίπρας θα τους το αφήσει κληρονομιά.

Η πικρή αλήθεια

Το περασμένο Σαββάτο το κράμα ΛΑΟΣ-ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ευελπιστούσε ότι στο Σύνταγμα θα κατέβει ένα εκατομμύριο κόσμος που θα τον αποθεώνει, και για αυτό πηγές την ΝΔ διέδιδαν ότι χιλιάδες μέλη της ΝΔ θα είναι εκεί.  http://www.athensvoice.gr/politics/452185_piges-nd-hiliades-meli-tis-par…Τελικά το Σαββάτο ήταν ένα ωραίο απόγευμα για καφέ, σε μια άδεια πλατεία. Γιατί οι πολίτες είχαν διαδηλώσει τον χειμώνα έκαναν το »καθήκον» τους, την συμφωνία δεν την διάβασε κανένας, βρήκαν τους προδότες που χρειάζονταν για να έχουν ήσυχη την συνείδηση τους, και τώρα το θέμα έληξε. Οι προδότες μετρηθήκαμε. Πάμε για άλλα.

Είχαμε 100+ χρόνια να λύσουμε το θέμα (που δημιούργησαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις), αλλά το αφήναμε για τον επόμενο και »δεν βαριέσαι τώρα». Έτσι φτάσαμε σε έναν πικρό συμβιβασμό. Οι συμβιβασμοί αρχικά αφήνουν όλους πικραμένους, δεν υπάρχει win win κατάσταση. Τα ίδια ηρωικά για προδότες και εθνικές μειοδοσίες και ότι σε 20 χρόνια θα μας έχουν πάρει την Θεσσαλονίκη, είχαν ακουστεί και μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας το 1995. Πέρασαν 23 χρόνια.  Αυτό που μετράει είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Τους θέλουμε φίλους και συμμάχους στην ΕΕ στην ενοποίηση της ΕΕ μέχρι και το τέλος των εθνικισμών. Μας θέλουν φίλους και σύμμαχους στην ΕΕ και στα Βαλκάνια και στο ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε. Η δική μας Μακεδονία, δεν είναι η δική τους. Η δική τους Μακεδονία, δεν είναι η δική μας.

athensvoice.gr

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top