ΕΥΡΩΠΗ

Γαλλία: Για πρώτη φορά εκθρονίζεται η Λε Πεν από την πρώτη θέση για τον πρώτο γύρο

french elections 2017

Ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος Εμμανιέλ Μακρόν παγίωσε τη θέση του σαν φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας καθώς ο δεξιός του αντίπαλος Φρανσουά Φιγιόν δέχεται αυξανόμενη πίεση να αποσυρθεί εξαιτίας των σκανδάλων.
Η δημοσκόπηση της Odoxa δείχνει τον Μακρόν να παραμερίζει από την πρώτη θέση του πρώτου γύρου την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, για πρώτη φορά μετά το ξεκαθάρισμα των υποψηφίων.
Εν μέσω της κρίσης εμπιστοσύνης στο στρατόπεδο του Φιγιόν, η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι αν ο 62χρονος υποψήφιος αποσυρθεί και αντικατασταθεί από τον Αλέν Ζιπέ, ο Ζιπέ θα κερδίσει τον πρώτο γύρο και η Λε Πεν θα χάσει.
Η δημοσκόπηση έγινε καθώς ο Φιγιόν είδε συμβούλους και υποστηρικτές να παραιτούνται.
Ο Μακρόν παρουσίασε το μανιφέστο του την Πέμπτη και ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα.
Ο Φιγιόν αυτή την εβδομάδα υποσχέθηκε να παλαίψει μέχρι τέλους παρά το σκάνδαλο της αργομισθίας της συζύγου του και την είδηση ότι θα καταθέσει σε ανακριτές για κατάχρηση δημοσίου χρήματος αργότερα μέσα στο μήνα.
Η Odoxa βάζει τον Μακρόν στο 27 τα εκατό για τον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου με την Λε Πεν πίσω του στο 25,5 και τον Φιγιόν στο 19 τα εκατό.
Στο σενάριο όπου ο Ζιπέ αντικαθιστά τον Φιγιόν, η Odoxa δίνει τον Ζιπέ να προηγείται με 26.5 τα εκατό, τον Μακρόν στο 25 και την Λε Πεν εκτός κούρσας στο 24 τα εκατό.
Η Odoxa δεν παρουσίασε σενάριο για το δεύτερο γύρο, αλλά οι καθημερινές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λε Πεν θα χάσει και στα δύο σενάρια στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαϊου.
Μια άλλη δημοσκόπηση της Opinionway επιβεβαιώνει αυτό το σενάριο, όμως εξακολουθεί να δείχνει την Λε Πεν να προηγείται στο δεύτερο γύρο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top