ΚΙΝΑ: Αίνιγμα και πρόκληση

Κίνα: Απειλή ή πρόκληση;

China

Xalikias_viografiko1Ο Σωτήρης Χαλικιάς παραχώρησε τη συνέντευξη αυτή στον Ντίνο Βατικιώτη και στον Αντώνη Τριφύλλη. Η συνέντευξη- συζήτηση παραχωρήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του e- Κύκλος  και αποτελείται από 6 επεισόδια.

 Στόχος αυτών των διαλέξεων είναι η κατανόηση του ‘’Παράλληλου Κόσμου’’, με επίκεντρο τη διαχρονική Κίνα από την προαυτοκρατορική περίοδο στην σημερινή της πορείας προς την οικονομική της άνθηση και κυριαρχία.

Μέσα από αυτή τη συνέντευξη αναδεικνύονται και αναλύονται οι διαχρονικές εξελίξεις στην Κίνα με αιχμή :

  • Τις σχέσεις και τις διαφορές της Κινεζικής Φιλοσοφίας και Ιδεολογίας με την Ευρωπαϊκή, που έχει σαν βάση της την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία.
  • Τις αναφορές και τις σχέσεις των Κινέζων με το Θείο, με τις αξίες και τις ταυτότητες του Πολιτισμού τους.
  • Τα τραύματα που έχουν σφραγίσει την Κινεζική Ταυτότητα με την έλευση των Ευρωπαίων στον άγνωστο και παράλληλο Πολιτισμό.
  • Την Αγγλική εισβολή που είχε σαν αποτέλεσμα τον εκτοπισμό της από την πρώτη θέση στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων και την παρακμή.
  • Το τέλος των δυναστειών και η πορεία από την περιπετειώδη περίοδο του πολέμου του οπίου στον εμφύλιο πόλεμο,
  • στην επικράτηση του Μάο Τσε Τούνγκ και την διαδοχή του από τον Ντεγκ Σιάο Πινγκ και τον οικονομικό φιλελευθερισμό, την επανάκαμψη της Οικονομίας μέχρι την σημερινή της θέση ως παγκόσμιας υπερδύναμης.
    • Όλα αυτά και πολλά άλλα προσφέρουν την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να αποκτήσουν τις αναγκαίες γνώσεις για την Κινεζική ιδιαιτερότητα και την Κινέζικη ταυτότητα στις εμπορικές, πολιτικές, πνευματικές και πολιτιστικές τους επαφές.

Αυτή η συστηματική προσέγγιση αποσκοπεί να δώσει ερεθίσματα για σκέψεις και γνώσεις και δεν φιλοδοξεί όμως να υποκαταστήσει το τεράστιο πνευματικό και ιστορικό έργο με το οποίο η Δύση έχει προσεγγίσει την Κίνα.

Ο ομιλητής Σωτήρης Χαλικιάς επιλέγει ορισμένες σημαντικές στιγμές, που ίσως δίνουν απάντηση σε σημαντικά ερωτήματα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κίνας.

  • Ο Δυτικός Κόσμος  αντιμετωπίζει τις ιστορικές προκλήσεις της Κίνας και οφείλει να έχει την απαιτούμενη ιστορική γνώση για να απαντήσει στις τεκτονικές αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτή την απέραντη χώρα με το 1 δις 500 εκατομμύρια κατοίκους και αλλάζουν την παγκόσμια ισορροπία.

Η συνέντευξη- συζήτηση παραχωρήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του e- Κύκλος  και αποτελείται από 6 επεισόδια.

Μια αναλυτική παρουσίαση της συζήτησης κάνει ο ίδιος ο κ. Χαλικιάς στο κείμενο ΕΔΩ 

Παρακολουθείστε το βίντεο με τον Σωτήρη Χαλικιά και τους Ντίνο Βατικιώτη και  Αντώνη Τριφύλλη ΕΔΩ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top