ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Στρατός στους δρόμους κατά των διαδηλωτών

Riot police officers clash with demonstrators during a protest against President Michel Temer and the latest corruption scandal to hit the country, in Brasilia, Brazil, May 24, 2017. REUTERS/Ueslei Marcelino

Την διαταγή για ανάπτυξη στρατιωτών στην πρωτεύουσα Μπραζίλια για την προστασία δημόσιων κτιρίων, καθώς συγκρούσεις ξέσπασαν κατά την διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται από το πρωί της Τετάρτης εναντίον του προέδρου Μισέλ Τέμερ, διέταξε η κυβέρνηση της Βραζιλίας.

«Αυτήν την στιγμή ομοσπονδιακά στρατεύματα βρίσκονται εδώ, στο παλάτι Ιταμαράτι όπου βρίσκεται η έδρα του υπουργείου Εξωτερικών και στρατιώτες καταφθάνουν για να διασφαλίσουν την προστασία κυβερνητικών κτιρίων», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Ραούλ Γιούνγκμαν.

brazilia_temer708
Χιλιάδες Βραζιλιάνοι συγκεντρώθηκαν από το πρωί της Τετάρτης στην Μπραζίλια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου να διαδηλώσουν απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Μισέλ Τέμερ, που κατηγορείται πως εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαφθοράς.

A demonstrator reacts after injuring his head during a protest against President Michel Temer and the latest corruption scandal to hit the country, in Brasilia, Brazil, May 24, 2017. REUTERS/Ueslei Marcelino

 REUTERS/Ueslei Marcelino

A demonstrator prepares a barricade during a protest against Brazilian President Michel Temer and the latest corruption scandal to hit the country in Brasilia, Brazil, May 24, 2017. REUTERS/Adriano Machado

Διαδηλωτές ετοιμάζουν οδόφραγμα στη διάρκεια διαδήλωσης στην Μπραζίλια  κατά του προέδρου Τέμερ και του τελευταίου σκανδάλου διαφθοράς . REUTERS/Adriano Machado

Ο υπουργός Άμυνας σε τηλεοπτικό του μήνυμα απέδωσε την ανάπτυξη του στρατού απέναντι στους διαδηλωτές, στην προσπάθεια του προέδρου Τέμερ να αποκαταστήσει την τάξη στην πρωτεύουσα της χώρας, καθώς το Υπουργείο Γεωργίας και άλλα κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Demonstrators set fire to the Agriculture Ministry during a protest against President Michel Temer and the latest corruption scandal to hit the country, in Brasilia, Brazil, May 24, 2017. REUTERS/Paulo Whitaker

Διαδηλωτές πυρπολούν το υπουργείο Γεωργίας στη διάρκεια διαδήλωσης στη Μπραζίλια REUTERS/Paulo Whitaker

Η εμπλοκή, ωστόσο, των ενόπλων δυνάμεων ξύπνησε μνήμες από τη δικτατορία στη χώρα, ενώ ο Jairo Nicolau, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, δήλωσε ότι η κίνηση για να κληθούν οι ένοπλες δυνάμεις ήταν ένα «λάθος».
«Είναι ένα κακό σημάδι αυτή τη στιγμή. Θα μπορούσε να σημάνει αδυναμία από την κυβέρνηση «, δήλωσε ο κ. Nicolau. «Είμαστε σε μια στιγμή ανασφάλειας και κάθε πράξη αυτού του τύπου δημιουργεί περισσότερη ανασφάλεια. Είχαμε πολύ χειρότερες διαδηλώσεις από αυτό που ελέγχονταν από την αστυνομία. »

 

Οι αντιδράσεις αυξάνονται στη Βραζιλία λόγω ενός νέου σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο μια ηχογραφημένη συζήτηση του προέδρου, αποδεικνύει την εμπλοκή της κυβέρνησής του.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top