ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αεροπορική επίθεση του Ισραήλ κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού

damascus-air strike

Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου στη Δαμασκό, όπως μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία. Η έκρηξη επιβεβαιώνεται και από τοπικές πηγές ασφαλείας, που μιλούν για έκρηξη σε αποθήκη όπλων που διαχειρίζεται η λιβανέζικη Χεζμπολάχ κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού όπου γίνεται ο ανεφοδιασμός όπλων από την Τεχεράνη μέσω εμπορικών και στρατιωτικών αεροπλάνων.
Τα τοπικά μέσα αποδίδουν την έκρηξη σε πλήγμα του ισραηλινού στρατού.
O επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η έκρηξη έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πρωτεύουσα, ξυπνώντας τους κατοίκους. Πρόσθεσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στον κεντρικό δρόμο κοντά στο αεροδρόμιο.
Το σημείο ανεφοδιασμού χειρίζεται σημαντικό αριθμό όπλων που η Τεχεράνη, κύριος σύμμαχος του Σύρου προέδρου Ασαντ στέλνει αεροπορικώς, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Reuters. Η πηγή ισχυρίζεται ότι στο σημείο παραδίδεται μεγάλο μέρος του οπλισμού που προορίζεται για τις πολιτοφυλακές που στηρίζονται από το Ιράν και μάχονται σε μερικά από τα πιο ενεργά μέτωπα κατά των Σύρων ανταρτών.
Ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ μιλώντας από τις ΗΠΑ, όπου συναντάται με Αμερικανούς αξιωματούχους είπε στο ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το περιστατικό στη Συρία ανταποκρίνεται πλήρως στην πολιτική του Ισραήλ να ενεργεί για την αποτροπή ιρανικού λαθρεμπορίου εξελιγμένου οπλισμού μέσω της Συρίας προς την Χεζμπολάχ στο Ιράν. Φυσικά, δεν επιθυμώ να επεκταθώ στο ζήτημα».
«Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι όποτε λαμβάνουμε πληροφορίες που δείχνουν πρόθεση μεταφοράς εξελιγμένου οπλισμού στην Χεζμπολάχ, θα ενεργούμε». Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει στο παρελθόν ότι θεωρούν οποιαδήποτε κίνηση μεταφοράς οπλισμού σε μονάδες της Χεζμπολάχ στη Συρία σαν «κόκκινη γραμμή» που θα τους οδηγήσει σε αεροπορικά πλήγματα.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η τηλεόραση του Λιβάνου Μανάρ, που πρόσκειται στην Χεζμπολάχ, είπε ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι τα χτυπήματα έπληξαν αποθήκες και δεξαμενές καυσίμων και προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές χωρίς ανθρώπινα θύματα.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση του Ισραήλ σε συριακό έδαφος. Την περασμένη Παρασκευή η ισραηλινή αεροπορία έπληξε στρατόπεδο των δυνάμεων του Άσαντ, στην περιοχή της πόλης Κουνέιτρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών στρατιωτών και των τραυματισμό άλλων δύο σύμφωνα με το κρατικό συριακό πρακτορείο SANA. Η επίθεση φαίνεται ότι έγινε σε αντίποινα για ρίψεις όλμων σε ισραηλινό έδαφος. Και σε αυτή την περίπτωση, το Tελ Αβίβ δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top