ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Στους 115 οι νεκροί από την επιδημία χολέρας

A nurse attends to a boy infected with cholera at a hospital in the Red Sea port city of Hodeidah, Yemen May 14, 2017. REUTERS/Abduljabbar Zeyad

Τουλάχιστον 115 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σάναα από την επιδημία χολέρας, ανακοίνωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Saba
Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Κυριακή και ζήτησαν διεθνή βοήθεια για να αποτραπεί η καταστροφή.
Η Σάναα ελέγχεται από τους ένοπλους Χούτι, που είναι σύμμαχοι του Ιράν, και μάχονται κατά της συμμαχίας υπο την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και στηρίζεται από την Δύση. Πάνω απο 10.000 άτομα έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια έχουν εκτοπισθεί στα δύο χρόνια του πολέμου, που έχει καταστρέψει και μεγάλο μέρος της υποδομής της χώρας.
Μόνο λίγες ιατρικές εγκαταστάσεις λειτουργούν ακόμα και τα δύο τρίτα του πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Αυτό που συμβαίνει ξεπερνά τις ικανότητες οποιουδήποτε συστήματος υγείας, πώς λοιπόν μπορούμε εμείς να τα καταφέρουμε σε αυτές τις δύσκολες και περίπλοκες συνθήκες» είπε ο υπουργός υγείας της κυβέρνησης σύμφωνα με το πρακτορείο Saba.
Το υπουργείο, μετά τη συνάντηση στην πρωτεύουσα της χώρας με τον συντονιστή του ΟΗΕ Τζέιμι Μακγκολντρικ και άλλους αξιωματούχους, ζήτησε από ανθρωπιστικές οργανώσεις και χορηγούς βοήθειας να το βοηθήσουν για να αποτραπεί «άνευ προηγουμένου καταστροφή» και κήρυξε «κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στην πρωτεύουσα».
Το πρακτορείο λέει ότι έχουν καταγραφεί 8.595 ύποπτες περιπτώσεις χολέρας στην πρωτεύουσα και την επαρχία την περίοδο 27 Απριλίου – 13 Μαΐου, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 213. Η ασθένεια μπορεί να αποβεί μοιραία μέσα σε λίγες ώρες αν μείνει χωρίς αγωγή. Ήδη τα θύματα είναι 115 άτομα.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) νωρίτερα είχε ανακοινώσει τους θανάτους σε 51. Ανακοίνωσε επίσης ότι 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου για μετάδοση της χολέρας.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 17 εκατομμύρια από τα 26 συνολικά της Υεμένης στερούνται επαρκούς σίτισης και τουλάχιστον 3 εκατομμύρια υποσιτισμένα παιδιά βρίσκονται σε «θανάσιμο κίνδυνο».

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top