ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ένα κύμα αυταρχισμού απειλεί τη Δύση

Ένα κύμα αυταρχισμού απειλεί τη Δύση. Γιατί όταν οι ψηφοφόροι αισθάνονται πως το σύστημα δεν εξυπηρετεί  τα συμφέροντα τους τότε η ελευθερία  αρχίζει να χάνει τη δύναμη της γράφει σήμερα στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο Γκιντεόν Ράχμαν.
Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου ένα κύμα δημοκρατίας σάρωσε τον κόσμο . Και χώρες όπως η Πολωνία , η Νότια Αφρική και η Ινδονησία μαγεύτηκαν από το όνειρο των πολιτικών ελευθεριών και εκδημοκρατίστηκαν.
Τώρα αυτή η διαδικασία αντιστράφηκε και το κύμα αυταρχισμού εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ευρώπη.
Πολωνία και Ουγγαρία έχουν κυβερνήσεις με αυταρχικά χαρακτηριστικά και στις ΗΠΑ ο νέος  πρόεδρος θεωρεί τον ανεξάρτητο τύπο  εχθρό  και δεν σέβεται σχεδόν καθόλου την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Νέα έρευνα των ακαδημαϊκών Ρομπέρτο Φόα και Γιάσα Μουνκ καταδεικνύει ότι ένας στους έξι Αμερικάνους πιστεύει σήμερα ότι θα ήταν καλή ιδέα να κυβερνά ο στρατός. Το 1995 ήταν ένας στους 16. Και ενώ το 70% των Αμερικανών που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930 πιστεύει ότι είναι  αναγκαίο  να ζει σε μία δημοκρατική χώρα , το ποσοστό πέφτει στο 30% στους Αμερικανούς που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980.
Και στην Ευρώπη έχει υπάρξει μία μεγάλη υποχώρηση στην εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες στους δημοκρατικούς θεσμούς.
Είναι πολλοί πια αυτοί που δεν πιστεύουν ότι η πολιτική ελευθερία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Ρωσία  με συγκεκριμένο σχέδιο προσπαθεί μετά τις αμερικανικές να επηρεάσει και τις εκλογές στη Γαλλία , την Ολλανδία και τη Γερμανία.
Η ηγέτης του ακροδεξιού , εθνικιστικού , ρατσιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία Φράουκε Πέτρι πήγε στη Μόσχα όπου είχε συνομιλίες με τον Βολόντιν , τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμα.
Στόχος της να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία . Κάτι που έχει εδώ και καιρό κάνει  η γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν.
Στη Γερμανία εκπρόσωποι μυστικών υπηρεσιών, πολιτικοί και εμπειρογνώμονες κατηγορούν τη Μόσχα ότι μέσω  οργανωμένων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο επιδιώκουν να επηρεάσουν την προεκλογική εκστρατεία και το  αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου .
Στη Γαλλία ο υπουργός Eξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό καταγγέλλει ανοιχτά  τη Ρωσία για παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία. Η  Ρωσία εκφράζει τις προτιμήσεις της λέει. Πρόκειται για τη Μαρίν Λεπέν και τον Φρανσουά Φιγιόν. Αντίθετα, ο Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος έχει φιλοευρωπαϊκό λόγο, δέχεται σκληρές  επιθέσεις μέσω του κυβερνοχώρου.
Ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ έχει ήδη προγραμματισθεί για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να προστατευτεί η εκλογική διαδικασία στη Γαλλία από κυβερνοεπιθέσεις που  καθοδηγούνται από ξένες δυνάμεις .
Ο Γενικός Γραμματέας του κινήματος Εμπρός! του Εμανουέλ Μακρόν   Ρίτσαρντ Φεράντ αποκάλυψε  πως γίνεται μια προσπάθεια για να πληγεί η προεκλογική εκστρατεία του ανεξάρτητου υποψηφίου Προέδρου, με χακαρίσματα στο ίντερνετ.
Ο γενικός γραμματέας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εδώ και τριάντα μέρες έχουν δεχτεί 4.000 επιθέσεις και καθημερινά αυξάνονται. Το σάιτ του κινήματος  έγινε εξαιρετικά αργό, και για μεγάλο χρονικό διάστημα  ήταν  σχεδόν αδύνατο να έχει κάποιος πρόσβαση. Παρακολουθούμε εκατοντάδες επιθέσεις που προέρχονται από τα ανατολικά, από την Ουκρανία και από άλλες χώρες λέει ο Φεράντ.
Οι συνεργάτες του Μακρόν αφήνουν  να εννοηθεί πως οι επιθέσεις αυτές γίνονται με σκοπό να ευνοηθεί η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.
“Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι πολύ ενεργή, τόσο στις ψεύτικες ειδήσεις (  fake news) όσο και στα social media. Βλέπουμε ότι οι φήμες που κυκλοφορούν σε ρωσικά σάιτ όπως το Sputnik αμέσως αναπαράγονται σε  ακροδεξιά σάιτ, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. . Πρόκειται μάλλον για έναν ολόκληρο γαλαξία από ρομπότ στο ίντερνετ που δρουν στα social media. Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανθρώπινο χέρι πίσω από αυτούς τους λογαριασμούς, οι οποίοι ανεβάζουν 100 ως 200 άρθρα την ημέρα. Υποπτευόμαστε ότι οι λογαριασμοί τροφοδοτούνται αυτόματα και αυτό είναι ένα καινούριο φαινόμενο» καταγγέλλει το κόμμα του ανεξάρτητου υποψήφιου Εμανουέλ Μακρόν .
Να επισημάνουμε ότι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Μακρόν να περνάει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και να κερδίζει με ποσοστό 65% τη Μαρίν Λεπέν.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top