ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΕ- Τουρκία- Όσο πιο κοντά, τόσο πιο καλά

Merkel_Erdogan

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κρατήσει κοντά της την Τουρκία και ακόμα πιο κοντά της τον Ερντογάν . Αυτή είναι η άποψη πολλών αναλυτών που εκτιμούν πως αν η Ευρώπη παρασυρθεί και κόψει κάθε προσπάθεια προσέγγισης της Άγκυρας αυτό θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία πριν μερικά χρόνια ήταν μία δημοκρατία με προβλήματα που έγερνε όμως προς την Ευρώπη. Ο δρόμος για να γίνει μία κανονική φιλελεύθερη δημοκρατία είναι αλήθεια πως  ήταν μακρύς και βασανιστικός αλλά ο προσανατολισμός φαινόταν ότι ήταν ξεκάθαρος . Τώρα όλα έχουν αλλάξει.

Σήμερα οι πιθανότητες η Τουρκία να προχωρήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι σχεδόν μηδενικές.

Και αν Ευρωπαίοι και Τούρκοι συμφωνούσαν σε ένα πράγμα  σήμερα αυτό θα ήταν πως η Τουρκία αποκλείεται να γίνει μέλος της ΕΕ.

Παρόλα αυτά όμως θα ήταν τεράστιο λάθος η Ευρωπαϊκή Ένωση να γυρίσει την πλάτη της  στο  νοτιοανατολικό γείτονα της .

Η Τουρκία άλλωστε εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγικός εταίρος της Ένωσης στους τομείς της ασφάλειας , της ενέργειας αλλά και του εμπορίου.

Όσο και αν οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας έχουν μπει στον πάγο,  η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος της χώρας.

Η Τουρκία εξάγει το 50% των προϊόντων της στις χώρες – μέλη της ΕΕ . Ενώ τα 2/3 των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία προέρχονται επίσης από την ΕΕ.

Η Τουρκία χρειάζεται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ την Ευρώπη.

Οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από την εισβολή στην Κύπρο του Αττίλα το 1974 και η επιβολή δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο από τον Ντόναλντ Τράμπ προκαλεί τόσες αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο που καμία χώρα , ούτε φυσικά η Τουρκία , μπορεί να αντέξει μόνη της , χωρίς  εμπορικούς συμμάχους στο πλευρό της.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία η Άγκυρα χρειάζεται τη συμμαχία με την Ευρώπη .

Αλλά και η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία. Στις 29 Ιουνίου της έδωσε τη  δεύτερη δόση από τη βοήθεια των  τριών  δισεκατομμυρίων  ευρώ που της έχει υποσχεθεί για τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Η συμφωνία για τους πρόσφυγες που υπέγραψαν οι Βρυξέλλες με την Άγκυρα τον Μάρτιο του 2016 μπορεί να μην είναι τέλεια αλλά έχει σταματήσει τις προσφυγικές ροές , δεν φτάνουν πια κύματα προσφύγων στην Ευρώπη από την Τουρκία.

Και με το προσφυγικό να αποτελεί ακόμα και τώρα καυτό θέμα αντιπαράθεσης σε πολλές χώρες , στη Γερμανία κινδύνευσε και ο κυβερνητικός συνασπισμός εξαιτίας αυτού, η συνεργασία με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η συνεργασία της Τουρκίας με την Ευρώπη και στον ενεργειακό τομέα . Ο αγωγός  TANAP, με προϋπολογισμό περίπου  7,99 δισεκατομμύρια δολάρια , θα μεταφέρει από το πεδίο Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν 6 δισεκατομμύρια  κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία και 10 δισεκατομμύρια  κυβικά μέτρα στην Ευρώπη. Βέβαια η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό προκαλεί νέους τριγμούς στις σχέσεις τους και σε αυτό τον τομέα  .

Αλλά και στο θέμα της ασφάλειας , είτε πρόκειται για τη Συρία , είτε για τη Ρωσία , είτε για την τρομοκρατία , Τουρκία και ΕΕ είναι καταδικασμένες να συνεργάζονται,  ακόμα και αν πολύ συχνά  διαφωνούν στον τρόπο διαχείρισης των κρίσεων .

Είναι ξεκάθαρο επίσης πως η ΕΕ δεν πρέπει να σταματήσει να ασκεί κριτική στην Τουρκία για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εγκατάλειψη των δημοκρατικών αρχών.

Η ΕΕ είναι το μόνο στήριγμα των ανθρώπων , δικαστών , δημοσιογράφων , πολιτικών , καθηγητών , δασκάλων, που φυλακίζονται χωρίς λόγο και καταδικάζονται σε πολυετή φυλάκιση μόνο επειδή άσκησαν κριτική στον “σουλτάνο” Ερντογάν.

Η Ευρώπη πρέπει να βρει τρόπο να μείνει κοντά στην Άγκυρα γιατί το διακύβευμα και για τις δύο πλευρές μακροπρόθεσμα είναι τεράστιο .

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top