ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Επικίνδυνος για την ασφάλεια των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ

Είναι τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ επικίνδυνος για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων της ; Φαίνεται πως ναι μια που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ  ο Τράμπ αποκάλυψε διαβαθμισμένες πληροφορίες για τις κινήσεις και τα σχέδια του Ισλαμικού Κράτους στον ρώσο υπουργό των εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και στον ρώσο πρέσβη στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό γιατί τις πληροφορίες είχε δώσει στις ΗΠΑ τρίτη χώρα, στενή σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, με την οποία έχουν μια ιδιαίτερη συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών τις οποίες δεν έχει δικαίωμα καμία χώρα να δώσει σε άλλη. Με αυτή του την κίνηση ο αμερικανός πρόεδρος θέτει σε κίνδυνο την  πηγή πληροφοριών για τον ISIS.
Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει ανεπίσημα και με μισόλογα το δημοσίευμα προκαλώντας μεγάλη ανησυχία τόσο στο ρεπουμπλικανικό όσο και το δημοκρατικό στρατόπεδο.
Ενώ πριν από λίγο  η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου των εξωτερικών δήλωσε ότι ουδέποτε ο αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες σε ρώσους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα κατά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ και τον Κίσλιακ  ο Τραμπ βγήκε εκτός πρωτοκόλλου και άρχισε να υπερηφανεύεται για τις γνώσεις του  και να περιγράφει με λεπτομέρειες τα στοιχεία που είχε για νέα απειλή από το Ισλαμικό Κράτος που αφορούσε τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στα αεροπλάνα. Αυτό αποκάλυψαν αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον Ποστ.
Σύμφωνα με την έγκυρη αμερικανική εφημερίδα ο Τραμπ επαναλάμβανε συνεχώς  ότι ενημερωνόταν “με υπέροχες πληροφορίες κάθε μέρα”.
Μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών, την οποία αξιωματούχος περιέγραψε ως αυθόρμητη, ενημερώθηκαν άμεσα οι Υπηρεσίες Κεντρικών Πληροφοριών (CIA) και Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Ενώ η αποκάλυψη διαβαθμισμένων και απόρρητων πληροφοριών  είναι παράνομη, ο πρόεδρος, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει τη δικαιοδοσία  να το πράξει. Αυτό  σημαίνει πως ο Τραμπ τυπικά  δεν παραβίασε το νόμο.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ  ο οποίος ήταν  στη συνάντηση, δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε  καμία πηγή ή μέθοδος πληροφοριών που δεν ήταν ήδη δημόσια γνωστή χωρίς να διαψεύσει ουσιαστικά το δημοσίευμα .
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν  στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς  ότι οι αρμόδιες  υπηρεσίες των ΗΠΑ  εκπονούν  ήδη τα  σχέδια για να  επεκτείνουν την απαγόρευση μεταφοράς φορητών υπολογιστών στην καμπίνα του αεροσκάφους από επιβάτες  και ευρωπαϊκών χωρών που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ  . Η Βρετανία θα είναι μια από αυτές τις χώρες .
Σύμφωνα με τη CIA , NSA και το FBI  ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και τις πληροφορίες συνέλεξαν αμερικανοί κομάντος μετά από επιδρομή που έκαναν σε βάση της Αλ Κάιντα στην Υεμένη .
Η Αλ Κάιντα της Υεμένης φαίνεται πως έχει βρει τον τρόπο
να παράγει ελάσματα εκρηκτικών τόσο λεπτά ώστε μπορεί να τα κρύψει στο εσωτερικό των φορητών υπολογιστών χωρίς  αυτά να είναι  ανιχνεύσιμα.
Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς οι ΗΠΑ έχουν πολύ στενή συνεργασία στα θέματα αντικατασκοπείας με την Αυστραλία , τον Καναδά , τη Νέα Ζηλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Ενώ συχνά μοιράζεται ευαίσθητες πληροφορίες με τη Σαουδική Αραβία , το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Τουρκία.
Ο αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται για το πρώτο του ταξίδι στη Μέση Ανατολή με πρώτο σταθμό τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου .
Τώρα πολλοί είναι εκείνοι και στο Κογκρέσο και στις υπηρεσίες αντικατασκοπείας που θεωρούν ότι θα πρέπει να ακυρώσει το ταξίδι του γιατί δεν μπορούν να τον εμπιστευτούν και είναι πιθανό να έχει βάλει σε κίνδυνο τις ζωές των πρακτόρων όλων αυτών των χωρών που συλλέγουν τις πληροφορίες έχοντας  διεισδύσει στην Αλ Κάιντα αλλά και σε δομές του ISIS.
Ήδη η Αυστραλία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για αυτή την εξέλιξη και μίλησε για έναν “ πορώδη “ Λευκό Οίκο .

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top