ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η έκπληξη του Εμανουέλ Μακρόν

“ Θέλω να κερδίσω παίρνοντας τις θετικές ψήφους  και όχι μόνο επειδή θα είμαι το αντίβαρο της ακροδεξιάς υποψήφιας “ λέει ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό ΤΙΜΕ . “ Θέλω να με ψηφίσουν οι γάλλοι γιατί θα τους έχω πείσει ότι οι προοδευτικές ιδέες και το οικονομικό μου πρόγραμμα είναι αυτό που ταιριάζει στη Γαλλία” προσθέτει.
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος των γαλλικών προεδρικών εκλογών έκανε τη μεγάλη έκπληξη σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία και  είναι πλέον το  απόλυτο φαβορί.
Όλες οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να είναι ο αντίπαλος της Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Μαϊου.
Ο 39χρονος πρώην υπουργός οικονομίας και πρώην τραπεζίτης στην Ρότσιλντ θα είναι σίγουρα ένας πολύ διαφορετικός πρόεδρος . Δεν έχει εκλεγεί ποτέ στο παρελθόν σε κανένα αξίωμα , θα είναι ο νεότερος πρόεδρος στη σύγχρονη γαλλική ιστορία και δεν ανήκει σε κανένα κόμμα.
Ο Μακρόν μιλάει άψογα αγγλικά και είναι πολυταξιδεμένος . Δεν διστάζει να κάνει προεκλογικές συγκεντρώσεις με τη σημαία της ΕΕ να κυματίζει και ο λόγος του είναι δεν έχει ίχνος λαϊκισμού.
Είναι το ακριβώς αντίθετο της Λεπέν , του Τράμπ , του Φάρατζ , του Βίλντερς.
Ο Μακρόν δηλώνει δημόσια ότι το Μπρέξιτ ήταν τεράστιο λάθος και η καθαρά φιλοευρωπαϊκή στάση του τον κάνει πολλές φορές στόχο της Μαρίν Λεπέν η οποία δεν παύει να λέει ότι ο Μακρόν ξεπουλάει τα γαλλικά συμφέροντα στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Ο Μακρόν,  απτόητος,  της απαντάει ότι η καλύτερη λύση για τη Γαλλία είναι η Ευρώπη γιατί οι προκλήσεις , τα προβλήματα και οι κρίσεις είναι πολλές και μόνο ενωμένοι οι Ευρωπαίοι μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.
Δεν είναι λίγοι βέβαια αυτοί που θέτουν το ερώτημα πως θα κυβερνήσει ο Μακρόν χωρίς  να τον στηρίζει κάποιο παραδοσιακό κόμμα.
Βέβαια το γαλλικό σύστημα δίνει απεριόριστες αρμοδιότητες στον πρόεδρο ο οποίος μπορεί και να νομοθετεί . Κάποια πράγματα όμως χρειάζονται και τη συνεργασία του κοινοβουλίου Μέχρι σήμερα παραμένει αβέβαιο ποιό κόμμα θα κερδίσει στις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο ( παραδοσιακά διεξάγονται  ένα μήνα μετά τις προεδρικές) .
Πολλοί είναι εκείνοι από το στενό περιβάλλον του απερχόμενου προέδρου Ολάντ που δηλώνουν δημόσια ότι θα ψηφίσουν τον Μακρόν και όχι τον υποψήφιο του σοσιαλιστικού κόμματος . Ένας από αυτούς είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς που είπε ότι προτιμά να ψηφίσει τον Μακρόν και όχι τον Αμόν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί πάντως τους ψηφοφόρους να μην επαναπαύονται στις δημοσκοπήσεις γιατί όπως λέει στο περιοδικό ΤΙΜΕ  φοβάται ότι  πολλοί συντηρητικοί αλλά και σοσιαλιστές θα προτιμήσουν να μείνουν στο σπίτι τους στο δεύτερο γύρο από το να τον ψηφίσουν για πρόεδρο.
Ο ίδιος πάντως έχει αρχίσει ήδη να χτίζει τις συμμαχίες του.
Συναντήθηκε στο γραφείο του στο Παρίσι με τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν . Ο Καν δεν συναντήθηκε με κανέναν άλλο υποψήφιο πρόεδρο.
Ο Μακρόν μιλώντας σε βρετανούς δημοσιογράφους πρότεινε ακόμα τη δημιουργία μιας ισχυρής ευρωπαϊκής συμμαχίας που θα εναντιωθεί σε αρκετά από τα σχέδια του Ντόναλντ Τράμπ . Ιδιαίτερα σε αυτά που αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αρχές.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top